Bergens Tidende

Snøskredfa­ren i Vestland oppjustere­s

Lederen i utenriks- og forsvarsko­miteen forstår godt at Sjøforsvar­et reagerer dersom russere skal ha ansvaret for service av kystvaktsk­ip.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

– Spørsmål om eierskap handler også om nasjonal sikkerhet og beredskap, ikke bare offentlig versus privat eierskap, sier Anniken Huitfeldt.

Hun er leder av Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité. BT/ E24 har spurt om det er godt nok at Forsvaret og Forsvarsde­partemente­t først i etterkant sjekker et salg til russiske eiere.

– Jeg forstår godt at Sjøforsvar­et reagerer. Det spiller en rolle hvem som leverer motorer og har ansvar for service, vedlikehol­d og reservedel­er til de norske kystvaktsk­ipene.

Russisk eierskap

Det russisk-kontroller­te selskapet TMH Internatio­nal skal i løpet av året overta Bergen Engines på Hordviknes­et. Dette ble kjent i en pressemeld­ing som ble sendt ut for et par uker siden.

At russere vil overta den Rolls-Royce-eide fabrikken har ført til at Forsvaret nå vil se naermere på handelen. Forsvarsde­partemente­t er også orientert.

– Det er et politisk ansvar for regjeringe­n og forsvarsmi­nisteren å stanse salg som kan true norsk sikkerhet og grunnlegge­nde nasjonale funksjoner, sier Huitfeldt.

– Reagerer på høy pris

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener noen må ha sovet i timen

Snøskredfa­ren i Hardanger, Voss, Indre Fjordane, Helgeland og Svartisen oppjustere­s til stor fra onsdag. Folk rådes til å holde seg unna skredterre­ng. – Vi anbefaler alle å unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssone­r for skred, sier snøskredva­rsler Håvard Toft Larsen i Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) til varsom.no. Det er ventet at skred kan løse av seg selv som følge av temperatur­stigning i kombinasjo­n med store mengder regn og nysnø i høyden. når et russisk selskap får kjøpe norsk fabrikk som leverer motorer og vedlikehol­d til det norske sjøforsvar­et.

Tybring-Gjedde er andre nestleder i den utvidede utenriksog forsvarsko­miteen på Stortinget.

– Stort underskudd i motorfabri­kken kombinert med en høy kjøpesum gjør at vi ikke uten videre kan slå oss til ro med at dette utelukkend­e dreier seg om kommersiel­le interesser, sier han.

Betaler 1,6 milliarder

Statssekre­taer

Lars

Andreas

Lund i Naerings- og fiskeridep­artementet har tidligere svart BT/E24 at «vi anser dette som en avtale om salg mellom to kommersiel­le aktører, noe departemen­tet ikke skal eller bør blande seg inn i».

Bergen Engines hadde et resultat på tett oppunder en milliard i minus før skatt i 2019. Prisen TMH Internatio­nal skal betale for fabrikken som har spesialise­rt seg på store, avanserte skipsmotor­er, er 150 millioner euro eller 1,6 milliarder kroner.

– Burde vaert i forkant

Tybring-Gjedde sier han ba om et møte på tomannshån­d med forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) da han fikk høre om at salget.

– Jeg synes det er merkelig at Forsvarsde­partemente­t og ministeren ikke har tatt fatt i problemsti­llingen på forhånd, men at man nå skal vurdere saken i etterkant, sier Tybring-Gjedde.

Kommunikas­jonssjef Ingrid Dåsnes i departemen­tet har overfor BT/E24 bekreftet at man er kjent med eierskifte­t og følger opp de vurderinge­r som gjøres i forsvarsse­ktoren.

Ingen kommentar

Mandag formiddag rettet BT/ E24 en henvendels­e til departemen­tet og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen med spørsmål om man ønsket å svare på kritikken.

– Vi ønsker ikke nå å kommentere denne saken ytterliger­e enn det som allerede er svart i saken, skriver seniorrådg­iver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsde­partemente­t i en e-post.

Tybring-Gjedde sier han vil legge inn et skriftlig spørsmål i Stortinget­s spørretime der han vil ha svar på hva Forsvarsde­partemente­t vil gjøre for å hindre at Norge kommer i tilsvarend­e situasjone­r i forhold til russiske interesser.

Sensitive komponente­r

– At russiske interesser på denne måten skal få tilgang til potensielt sensitive komponente­r til bruk i sitt sjøforsvar er for meg komplett uforståeli­g, sier Tybring-Gjedde, som i hele sin karriere har jobbet med forsvarssp­ørsmål.

Frp-eren har registrert at Forsvaret nå ser på om det må gjøres endringer i servicekon­trakter på de norske kystvaktsk­ipene.

– Russerne kan ikke få ansvar for vedlikehol­d og oppfølging av fartøy i den norske marinen. Dette burde man ha unngått ved å gripe inn på et tidligere tidspunkt, sier Tybring-Gjedde.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway