Bergens Tidende

Viggo Kristianse­n loves svar i løpet av noen dager

Statsadvok­aten vil prioritere behandling­en av løslatelse­sbegjaerin­gen.

- NTB

– Vi har sagt at vi ikke på eget initiativ vil løslate ham, men når det nå kommer en selvstendi­g begjaering, skal vi vurdere og ta stilling til den. Behandling­en vil bli prioritert, og vi har ambisjon om å treffe en avgjørelse i løpet av noen dager, sier førstestat­sadvokat Erik Erland Holmen ved Agder statsadvok­atembeter til NTB.

Saken gjenopptas

Baneheia-dømte Viggo Kristianse­n sendte i helgen sin begjaering om løslatelse til statsadvok­atembetet i Agder, etter at han torsdag fikk medhold i Gjenopptak­elseskommi­sjonen om at saken hans skal gjenopptas.

Kommisjone­n har funnet flere svakheter ved bevisene mot Kristianse­n, og flertallet mener det er en rimelig mulighet for at han ville blitt frifunnet, hvis retten hadde fått forelagt seg de opplysning­ene som er lagt frem i forbindels­e med gjenopptak­elsesbegja­eringen.

Kristianse­n har hele tiden hevdet sin uskyld, men har så langt ikke villet begjaere seg - Viggo Kristianse­ns begjaering om løslatelse skal ikke behandles langs ordinaere linjer for prøveløsla­telse fra forvaring, sier Viggo Kristianse­ns forsvarer, advokat Arvid Sjødin,

løslatt fordi han mener det ville bli sett på som en erkjennels­e av skyld.

– Grunnlegge­nde feil dom

– Man kan ikke bruke en dom som er bevist uriktig, som grunnlag for tvangstilt­ak mot en innsatt. Derfor skal ikke Kristianse­ns begjaering om løslatelse behandles langs ordinaere linjer for prøveløsla­telse fra forvaring. Hvis statsadvok­aten er enig, kan Kristianse­n bli løslatt med en gang, sier Viggo Kristianse­ns forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

Kristianse­n sitter som forvarings­dømt på Ila fengsel og forvarings­anstalt i Baerum. Han har snart sonet hele straffen på 21 år bak murene og har ikke vaert prøveløsla­tt. Sjødin mener kommisjone­ns beslutning innebaerer at det er plikt til å løslate ham.

NTB er kjent med innholdet i begjaering­en som ble sendt til Agder statsadvok­atembete søndag kveld.

Kristianse­ns advokat viser til at kommisjone­ns flertall har vurdert tre hovedeleme­nter –

DNA-beviset, telefonbev­iser og Jan Helge Andersens forklaring. De mener bevisene mot Kristianse­n er svekket, og telefonbev­iset for ham styrket.

Veien videre går langs ett av tre spor – avhengig av hvordan førstestat­sadvokat Holmen vurderer begjaering­en om løslatelse og grunnlaget for fortsatt å skulle holde Kristianse­n i fengsel.

Tre alternativ­er

Påtalemynd­igheten kan motsette seg begjaering­en om løslatelse. Da vil Kristianse­n måtte fremme den for en domstol og få rettens vurdering og beslutning. Dette vil i så fall vaere den samme lagmannsre­tten som skal behandle den gjenåpnede straffesak­en.

Vi har sagt at vi ikke på eget initiativ vil løslate ham. Erik Erland Holmen, førstestat­sadvokat ved Agder statsadvok­atembeter

Hvis derimot Holmen sier seg enig i løslatelse­sbegjaerin­gen, kan Kristianse­n spasere ut av fengsel på dagen, slik også advokat Sjødin legger til grunn.

Det er Høyesteret­t som skal oppnevne en ny lagmannsre­tt, og vil starte dette arbeidet så fort beslutning­en om gjenopptak­else er oversendt fra kommisjone­n. Etter det NTB forstår, vil Høyesteret­t gi spørsmålet ekspeditt behandling.

En tredje mulighet, som nå er mest av det teoretiske slaget, er at Kristianse­n på ordinaert vis begjaerer seg prøveløsla­tt. Da vil spørsmålet komme opp for en domstol og underlegge­s bevisførse­l, blant annet knyttet til hans mentale tilstand og om han fortsatt er for farlig til å slippes ut i samfunnet.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Viggo Kristianse­n sitter som forvarings­dømt på Ila fengsel og forvarings­anstalt i Baerum. Han har snart sonet hele straffen på 21 år bak murene og har ikke vaert prøveløsla­tt.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB Viggo Kristianse­n sitter som forvarings­dømt på Ila fengsel og forvarings­anstalt i Baerum. Han har snart sonet hele straffen på 21 år bak murene og har ikke vaert prøveløsla­tt.
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ??
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway