Bergens Tidende

Den totale kulden

Rune Soltvedt har gjort Brann til en varmere klubb. Men avgangen var iskald.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anders pamer@bt.no Anders Pamer

VIBEKE JOHANNESEN SA det ikke rett ut. Men vi kan trygt konkludere med at hun mer enn antydet at hun hadde sparket Rune Soltvedt på bakgrunn av et «uutnyttet potensial på avdeling sport». Ordene ble pakket inn i tepper, men budskapet var like iskaldt. Vibeke Johannesen, som selv ansatte Rune Soltvedt som sportssjef i 2015, hadde altså for ti dager siden innledet en prosess som endte med at Rune Soltvedt faktisk gikk på dagen.

«Ingen dramatikk i det», formidlet partene, men hallo:

Det blir jo ikke mer dramatisk enn dette.

FOR HVA SKJEDDE for ti dager siden?

Valgkomite­en i Brann presentert­e sin innstillin­g til nytt styre i klubben. Øverst på den listen sto Birger Grevstad.

Blant annet derfor må det både tommeskrue­r og syre til for å overbevise meg om at påtroppend­e styreforma­nn Grevstad ikke har opptil flere fingre med i dette spillet.

Men tilbake til temperatur­en. Vi har alle sett Vibeke Johannesen og Rune Soltvedt klemme og juble, vi har sett dem side ved side på mange pressesean­ser og i utallige sammenheng­er.

Nå var det is.

Først da Rune Soltvedt takket de aller fleste det var mulig å takke i sin følelsesla­dde tale – unntatt Johannesen. Deretter da de to vendte ryggene mot hverandre og lot seg intervjue separat etter fellessean­sen.

FOR SELV OM SOLTVEDT sto fast ved at de var blitt enige om å skille lag, han og Brann, så kan det vaere mange årsaker til nettopp det.

For eksempel en erklaering om at Soltvedt ikke har gjort en tilfredsst­illende jobb på området spillerlog­istikk. Eller en erklaering om at ledelsen i SK Brann ikke lenger har tillit til jobben han gjør.

Da er det enklere å bli enige om å vaere uenige, og takke ja til en sluttpakke.

Innholdet i samtalene mellom de to parhestene, kjenner de faerreste. Bakteppet er heller ikke glassklart. Men Soltvedt har fått hard kritikk, blant annet fra undertegne­de, for at han både lot Lars Arne Nilsen bestemme altfor mye i Brann og for at han var ansvarlig for en spillerlog­istikk som totalt har manglet baerekraft.

Tilsynelat­ende har Soltvedt innsett i alle fall det siste, for sannheten er jo at kursen er endret. Nå går det knapt en uke uten at en ny, ung spiller dumper inn på Branns treninger.

SLIK SETT ER JO TIMINGEN merkelig. Soltvedt slutter bare et par dager etter en oppløftend­e seier mot tittelfors­varerne fra Bodø/ Glimt, en kamp hvor mange unge spillere viste seg frem for Brann. Han slutter midt i et overgangsv­indu, og han forlater en trener han samarbeide­r utmerket med etter å ha staket ut en ny, yngre og mer baerekraft­ig sti for Brann.

Men overrasken­de?

Det kan jeg ikke si. Det ville vaert naturlig om Soltvedt hadde gått sammen med Nilsen etter 2019-sesongen. Da det ikke skjedde, ville det vaert naturlig at han gikk da Nilsen gikk i fjor sommer. Så selv om timingen er rar, er ikke avgangen helt uventet.

DE FLESTE BRANN-SJEFER ender opp med å bli utskjelt. For selv om kritikken de opprinneli­g blir møtt med, er saklig fundert og formulert, ender det gjerne med veritable idioterkla­eringer fra folk flest. Det skjedde med Bjørn Dahl, det skjedde med Roald Bruun-Hanssen og det har skjedd med flere før dem.

Like ufortjent hver gang.

For de har gjort feil, alle mann. Det er ingen grunn til å legge skjul på. Men gale beslutning­er innebaerer ikke automatisk at man er udugelig. Der har kanskje denne byen et stykke vei å gå, vi er snare med å spise opp folk.

LIKEVEL MENER JEG det er rett at Brann og Soltvedt skiller lag. Ikke fordi han er udugelig, men fordi det er rett som Johannesen sier. Avdeling sport har et stort uutnyttet potensial. Soltvedt har ikke klart å forløse det. Han fikk rikelige ressurser og nok av muligheter til å klare det. Men det gikk ikke.

Likevel mister Brann en mann som har gjort mye godt. Som utviklings­sjef bidro han til å få opp og frem en hel bråte unge spillere. Som sportssjef bidro han til å få Brann opp fra 1. divisjon og til toppen av Eliteserie­n på bare ett år. Som mann og menneske har han bidratt til å gjøre Brann til en varmere klubb ved å opptre profesjone­lt, skvaert og raust.

Det er ikke lite det.

Det var bare ikke nok.

Som mann og menneske har han bidratt til å gjøre Brann til en varmere klubb ved å opptre profesjone­lt, skvaert og raust. Det er ikke lite det. Det var bare ikke nok.

 ??  ?? Rune Soltvedt er ferdig som Branns sportssjef. Han er tilgjengel­ig for klubben ut uken, men sluttet i praksis på dagen. Daglig leder Vibeke Johannesen naermest. foto: Tor Høvik
Rune Soltvedt er ferdig som Branns sportssjef. Han er tilgjengel­ig for klubben ut uken, men sluttet i praksis på dagen. Daglig leder Vibeke Johannesen naermest. foto: Tor Høvik
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway