Bergens Tidende

De unge svikter langrenn på tv

Åtte av ti som ser langrenn på tv er over 50 år.

- CAMILLA VESTENG camilla.vesteng@vg.no

Norge har deltatt i fire verdenscup­helger denne sesongen. VG har fått tv-tallene fra tre av dem fra NRK: Ruka, Lahti og Falun. Så godt som ingen under 19 år ser langrenn på tv.

– Jeg tenkte tallene var svake, men ikke så dramatisk dårlig. Det er trist. Jeg er veldig glad i langrenn, sier tidligere toppidrett­ssjef Bjørge Stensbøl til VG.

6270 personer under 19 år så sprintfina­lene fra Ruka. 8820 personer under 19 år så kvinnenes 15 kilometer fellesstar­t med skibytte fra Lahti.

Stensbøl er 73 år. Han er i aldersgrup­pen med høyest andel som ser langrenn, de fra 67 år og oppover.

– Jeg merker det på meg selv, jeg satt alltid limt foran tv-en før. Jeg er langt over snittet interesser­t. Jeg ser mye mindre langrenn nå, det er så forutsigba­rt. Det er noen få nordmenn mot Aleksandr Bolsjunov. Det blir ikke så interessan­t lenger, sier Stensbøl.

Her er noen nøkkeltall fra langrenn og tv-seere denne sesongen (Ruka, Lahti, Falun): ● 3 prosent er 18 år eller yngre. ● 5 prosent er fra 19 til 29 år. ● 22 prosent er 49 år eller yngre. ● 38 prosent er 50 til 66 år. ● 40 prosent er 67 år og eldre.

– Krevende målgruppe

Johannes Høsflot Klaebo tok tre VM-gull i Seefeld. Han er tittelfors­varer og favoritt på sprinten. Han har satset på sosiale medier for å nå de yngre.

– Dette er interessan­te tall. Da håper og tror jeg ungdommen er ute og trener selv, for det er ingenting som er bedre enn det. Ut ifra de tilbakemel­dingene jeg har fått i mine kanaler, så er det utrolig mange som ikke har gått på ski før, som har kjøpt seg skiutstyr denne vinteren, sier Klaebo til VG.

Klaebo tror ungdom muligens er utålmodige og nøyer seg med å se på høydepunkt­ene fra skirenn.

– Min ambisjon i sosiale medier er å vise folk hvordan det er å vaere langrennsl­øper. Men aldersgrup­pen 12 til 18 år er en krevende og vanskelig målgruppe, sier Klaebo.

Tv-tallene på lineaer tv har generelt gått ned. I 2014/2015-sesongen, som toppet seg for Petter Northug med fire VM-gull i Falun, så 417.000 verdenscup­åpningen og sprint i Ruka. Northug ble nummer to bak Eirik Brandsdal.

I november så 209.000 Erik Valnes slå Klaebo på sprinten samme sted. Høyeste tv-tall fra Ruka i 2014 var 676.000 på 15 kilometer klassisk.

Denne sesongen var 493.000 på 15 kilometer jaktstart det høyeste tv-tallet fra Ruka.

I desember ble verdenscup­helgen i Lillehamme­r avlyst.

I 2014 så 864.000 15 kilometer jaktstart på tv fra den norske OLbyen, Martin Johnsrud Sundby vant, Northug ble nummer 15.

NRK fornøyd

Denne sesongen er det høyeste tv-tallet med norske VM-deltakere til start 505.000.

NRK er fornøyd med tv-tallene, for med synkende seertall på lineaer tv generelt, så er markedsand­elene på langrenn nå høyere enn tidligere. Og om noen dager skal tv-tallene opp, da går startskudd­et i Oberstdorf.

Neste sesong overtar NENT

Group rettighete­ne til verdenscup og VM på ski frem til 2026. Men NRK og TV 2 skal dele rettighete­ne til verdenscup i Norge.

Sportsreda­ktør i NRK, Egil Sundvor, poengterer at bruken av mediene er i endring.

– Vi trenger ikke gå lenger tilbake enn til Tour de Ski 2020, der vi hadde to renn med naermere 1,2 millioner på topp, og et snitt på naermere 1,1. Under 50 år var der 417.000 på topp, og med 39 prosent av seingen. Så helt slutt er det ikke, sier Sundvor og fortsetter:

– NRK kan fortsatt tiltrekke seg store seermasser, men det er åpenbart at endringer i bruk også påvirker oppslutnin­gen hos de yngre. Derfor er de mest relevante tallene i dag hvor godt vi når publikum der de er, og de yngste er på digitale plattforme­r. Vi vet at interessen for sport og idrett er like stor som tidligere, også på langrenn, men bruken er annerledes. Det er åpenbart at profiler som Northug, driver interessen. All idrett trenger profiler for å stå frem og bli valgt.

– Dette er et varsku

Langrennss­jef i Norges Skiforbund Espen Bjervig var natt til torsdag på plass i VM-byen Oberstdorf.

– Tallene forundrer meg ikke. De yngre ser mindre tv og streamer mer enn oss eldre. Men dette er et varsku, vi har en jobb å gjøre for å nå de unge. Tallene er et faresignal vi overvåker. Vi treffer unge i andre kanaler som i sosiale medier, sier Bjervig.

Langrennss­jefen mener trikset er å fornye seg samtidig som man må bevare grunnmuren i langrenn.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Therese Johaug ble nummer tre på 10 kilometer fellesstar­t i Falun 30. januar. Linn Svahn vant foran Julija Stupak. Her drar Johaug på Heidi Weng, Ebba Andersson og Jessica Diggins.
FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅ­N Therese Johaug ble nummer tre på 10 kilometer fellesstar­t i Falun 30. januar. Linn Svahn vant foran Julija Stupak. Her drar Johaug på Heidi Weng, Ebba Andersson og Jessica Diggins.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway