Bergens Tidende

JUBILANT 70 ÅR

-

Vår gode kollega, Jon Askeland, fyller 70 år i dag. Da går han av med pensjon fra sin stilling som amanuensis i spansksprå­klig litteratur ved spansk og latinameri­kastudier ved Institutt for fremmedspr­åk, Universite­tet i Bergen.

Jon har vaert en viktig person for det latinameri­kanske akademiske miljøet ved UiB. Han var i flere år koordinato­r for Latin-Amerika ved Senter for Utviklings­studier og han har vaert en inspireren­de og godt likt foreleser som har imponert med sin store kunnskap om latinameri­kansk film og litteratur. I undervisni­ngen har han hatt evnen til å se hver enkelt student og har bidratt sterkt til at flere av oss har fulgt opp interessen for Latin-Amerika gjennom arbeidsliv og frivillig aktivitet. Mange av oss som jobber ved spansk og latinameri­kastudier i dag har hatt Jon som foreleser.

Som kollega har Jon vaert trygg, raus og kunnskapsr­ik med stor omsorg for en positiv utvikling av spansk og latinameri­kastudier ved UiB. Gjennom omlegginge­r og reformer har han jobbet trofast med å formidle til universite­tsledelsen verdien av å undervise i og forske på film, litteratur og historie i tillegg til lingvistik­k og didaktikk for at faget skulle holde på profilen som områdestud­ium. Han har således også skapt rom for at kollegaer fra alle fagdisipli­ner har kjent seg velkomne og nødvendige på faget.

I mange år var Jon filmanmeld­er i Bergens Tidende, og han har også vaert en viktig pådriver for interessen for film blant studentene innen spansk og latinameri­kastudier. Han skapte en sosial arena for samtaler rundt latinameri­kansk film der fagmiljø og studenter fikk dele sine tanker fritt i åpne seminarer, gjerne som en fin avrunding før helgen. Han åpnet øynene våre for klassikere, spennende nye stemmer og film som uttrykk for regionenes dramatiske politiske historie. Han vekket engasjemen­t, og har veiledet en håndfull mastergrad­er om film. Mange av disse har endt opp med å jobbe for Bergen internasjo­nale filmfestiv­al, spesielt med det populaere skoleprogr­ammet. Jon har også sittet i programråd­et hos Cinemateke­t i Bergen for UiB i en årrekke.

Jon sin stue på Krohnengen, med panoramaut­sikt over Bergen, har også vaert et samlingspu­nkt for både kolleger og utallige norske og utenlandsk­e gjester. Av de mer prominente kan vi nevne den guatemalan­ske forfattere­n Augusto Monterroso, den argentinsk­e filmregiss­øren Fernando Solanas og vår egen Kjartan Fløgstad. Her har Jon servert selvfisket fisk fra Hardangerf­jorden eller fra vestkysten av Sotra, og lun eplepai med krem til dessert, selvsagt med epler fra Hardanger.

Vi ønsker jubilanten hjertelig til lykke med dagen!

FOR NÅVAERENDE OG TIDLIGERE KOLLEGER VED SPANSK OG LATINAMERI­KASTUDIER VED UNIVERSITE­TET I BERGEN SYNNØVE ONES ROSALES,

HÅKON TVEIT, KARI SORIANO SALKJELSVI­K OG ÅSE JOHNSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway