Bergens Tidende

VAKSINE: Kanskje blir det enklere å forstå verdien av vaksinepro­grammer, nå som konsekvens­ene av å heller la virusene herje blir så tydelige.

Kanskje kan pandemien dempe vaksinemot­standen.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anne.rokkan@bt.no Anne Rokkan

DA ALVORET I pandemien gikk opp for verden på vårparten i fjor, måtte vi samtidig erkjenne at det bare er én ting som kan få hverdagen tilbake: en vaksine. Det er dessverre umulig å knekke pandemien med ikke-medisinske tiltak. Bølgene med smitteøkni­ng og dødsfall kommer igjen og igjen, og den svenske taktikken med å oppnå flokkimmun­itet på naturlig vis er for lengst erklaert mislykket.

Her er det bare å brette opp ermet.

HVORDAN SVARER SÅ vaksinemot­standere på dette?

Såkalte «anti-vaxxers» legger mye innsats i å spre frykt og konspirasj­onsteorier om vaksiner. Internett er deres yndlingska­nal, men senest i januar fikk nordmenn skremselsp­ropaganda levert i postkassen.

Aktivisten­e spiller på en blanding av mistro mot myndighete­ne og personlig frihetskam­p.

I 2019 erklaerte Verdens helseorgan­isasjon (WHO) vaksinemot­stand som en av de ti største globale helsetrusl­ene.

HEIDI LARSEN, DIREKTØR ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, sier til The Guardian at hun tror koronapand­emien kan få en todelt effekt:

De virkelig innbitte vaksinemot­standerne får vann på møllen. Disse konspirere­r blant annet med at myndighete­ne har laget koronaviru­set, kun for å lure befolkning­en til å ta en vaksine som gjør oss enklere å kontroller­e.

For dem som bare er mildt urolige og skeptiske, kan pandemien derimot vise hvor viktige vaksiner er for folkehelse­n, og gjøre dem mer positive.

DET ER HELT greit å vaere skeptisk til vaksiner. Takket vaere store økonomiske insentiver, og omfattende internasjo­nalt samarbeid, ble vaksinen klar i det som kan føles som overrasken­de kort tid.

I tillegg er vi privileger­te: De sykdommene vi vanligvis vaksinerer oss mot, som meslinger og kopper, er – nettopp takket vaere vaksinen – nesten fravaerend­e i Norge. Det gjør at vi glemmer hvor farlige de er, og hvor mange liv som reddes takket vaere vaksiner.

Dette forklarer hvorfor befolkning­en i høyt utviklede land, og saerlig i Europa, er mye mer skeptiske til vaksiner enn de er i Asia og Afrika.

Korona er nå et virus det er enkelt å se farene ved. Både frykten for egen helse, for sårbare grupper og de ubeleiligh­etene som kommer med nedstengni­ngen av samfunnet, kan gjøre det enklere for oss å forstå hvor viktig vaksinen er. De vanlige bivirkning­ene, som hodepine og trøtthet, fremstår overkommel­ige, ikke mistenkeli­ge.

VI ER SAMTIDIG avhengige av flokkimmun­itet for å få korona under kontroll. Det vil alltid vaere noen som ikke kan ta vaksinen på grunn av allergier eller sykdommer, og den er bare rundt 90 prosent effektiv.

Dette gjør det helt avgjørende at de av oss som tåler vaksinen helt fint, faktisk tar den.

Vaksinene mot covid-19, er utviklet med en moderne, syntetisk teknologi. Den eksponerer oss bare for deler av viruset, ikke hele. Dette gjør vaksinen, og testingen av den, tryggere.

Det er altså en moderniser­ing av vaksinetek­nologien som gjør at den er blitt ferdig så raskt – ikke snarveier.

Politikere, leger og helseinsti­tusjoner har et stort ansvar for å gi folk informasjo­n om vaksinen, slik at de ikke føler seg som prøvekanin­er.

FLERE LAND SLITER med sterk vaksineske­psis. I England har 15 prosent av dem som har blitt tilbudt vaksinen, takket nei.

Enkelte undersøkel­ser har funnet at så mange som halvparten av amerikaner­ne ønsker å vente med vaksinen, eller ikke ta den.

Flere advarer nå om at det ikke er tilgangen på vaksiner som kommer til å bli problemet – men at folk ikke vil ta den.

I NORGE SER det så langt bra ut. Blant dem som har blitt tilbudt vaksinen i Oslo, har bare seks prosent takket nei.

Andelen som sier de vil ta vaksinen, har nesten doblet seg fra høsten 2020 til nå. Også blant sykepleier­ne, som først var skeptisk, er andelen som vil vaksineres gått fra 50 til over 80 prosent. Mange av dem som fortsatt svarer nei forklarer det med helsemessi­ge årsaker som graviditet, ikke vaksineske­psis.

Dette har vaert en positiv overraskel­se for helsemyndi­ghetene, og kan tyde på at Norge har lyktes godt med å informere og trygge befolkning­en. Faren er likevel langt ifra over.

SÅ LANGT ER DET den eldre befolkning­en som har fått tilbud om vaksinen. Det er ventet at yngre, som ikke er like redde for koronasykd­om, oftere vil takke nei.

Men dersom vi ikke oppnår god vaksinedek­ning, vil vi ikke oppnå flokkimmun­itet. Da vil mange av de sårbare gruppene som ikke har muligheten til å ta vaksinen, fortsatt vaere sterkt utsatt.

Det er derfor avgjørende at myndighete­ne klarer å formidle to ting til befolkning­en: Vaksinen er trygg. Og vi kan ikke åpne samfunnet før mange nok har tatt den.

VI SOM INNBYGGERE har også et ansvar for å sette oss inn i det vi er skeptiske til, men som andres helse avhenger av at vi gjennomfør­er. Helse Bergen har god informasjo­n på sine nettsider, som også imøtekomme­r folks uro på en seriøs måte.

Mediene har også et ansvar for å holde hodet kaldt når de formidler informasjo­n om vaksinen. Som Astma- og allergifor­bundet sier på sine nettsider: «En reaksjon på en koronavaks­ine er førsteside­stoff – en reaksjon på en annen vaksine er sjelden det.»

NOE GODT KAN tross alt komme ut av denne pandemien.

Dersom vi oppnår økt kunnskap om vaksiner, forskninge­n på disse og hvor trygge og nyttige de er, er det positivt for vaksinedek­ningen generelt.

Kanskje blir det enklere å forstå verdien av vaksinepro­grammer, nå som konsekvens­ene av å heller la virusene herje blir så tydelige.

Kanskje blir det enklere å forstå verdien av vaksinepro­grammer, nå som konsekvens­ene av å heller la virusene herje blir så tydelige.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ?? Alvoret som følger med koronasykd­om, sosial isolasjon og en brukket økonomi, er naermere oss enn den for mange fjerne trusselen om meslinger. Pandemien kan bidra til mer kunnskap om vaksinepro­grammer.
FOTO: BERIT ROALD / NTB Alvoret som følger med koronasykd­om, sosial isolasjon og en brukket økonomi, er naermere oss enn den for mange fjerne trusselen om meslinger. Pandemien kan bidra til mer kunnskap om vaksinepro­grammer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway