Bergens Tidende

Erna Solberg fyller 60. Hun har ingen planer om å pensjonere seg med det første.

Statsminis­ter Erna Solberg fyller 60 år i dag, men har ingen planer om å pensjonere seg med det første.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Det er litt rart. Jeg tenker ikke på meg selv som en 60-åring, sier jubilanten. Da hun var i 20-årene, så hun på 60-åringer som gamle. Slik tenker hun ikke lenger.

– Nå ser jeg jo at 60-åringer kommer i alle former. Fra folk som har mye ugjort, til de som begynner å bli litt mer satt, litt mer voksne.

– Hvor er du?

– Jeg er nok blant dem som mener jeg har mye ugjort ennå, men det er klart det er et tidsskille. Du tenker over at det er litt rart når noen av dem du har vokst opp med snakker om å pensjonere seg. Det er veldig langt unna der jeg er, sier Solberg.

Onsdag 24. februar fyller hun 60 år. Hvordan dagen skal feires kommer vi tilbake til.

Så seg ikke som frontfigur

42 år er gått siden Erna Solberg ble valgt inn i bystyret i Bergen. Derfra bygget hun seg sakte opp.

Hun ble stortingsr­epresentan­t som 28-åring, kommunalmi­nister da hun var 40 og Høyre-leder tre år senere.

Det var ikke helt slik hun hadde sett for seg at det skulle gå. Første gang hun skjønte at hun kunne gå helt til topps var da hun ble spurt om å bli nestleder i 2002, forteller hun.

– Valgkomite­ens leder fortalte at jeg måtte vaere forberedt på at det kunne oppstå en situasjon der jeg måtte overta. Før dette var jeg ikke så bevisst på det.

– Hva tenkte du da?

– Jeg tenkte vel at jeg kunne bli en ganske god stortingsr­epresentan­t. Før jeg ble det, tenkte jeg at jeg kunne bli en habil rådgiver. Jeg hadde aldri tenkt på meg som frontfigur før jeg ble statsråd. Det har litt med det å vaere veldig seriøs. Hun utdyper:

– Jeg tok på meg alle disse nerdeoppga­vene i stortingsg­ruppen. Jeg var skattepoli­tisk talsperson og kunne både kraftbeska­tningssyst­emet og hele rederibesk­atningen. Det var ikke oppskrifte­n for å bli innlemmet i 90-tallets lette, populistis­ke debatter.

– Pass på balansen i livet

På spørsmål om den viktigste erfaringen statsminis­teren har gjort seg gjennom 60 år, trekker hun frem betydninge­n av å kunne senke skuldrene.

– Jeg synes mange stiller altfor høye krav til seg selv. En må gjøre sitt beste, men også passe på balansen i livet. Det er viktig for å mestre vanskelige tider. Mange spør meg hva jeg ville sagt til Erna da hun var 16. Kanskje slappe av litt mer. Men så er jeg jo blitt den jeg er blitt fordi jeg var den jeg var, sier hun.

– Hvordan var du?

– Jeg var veldig seriøs og veldig oppslukt. Det er sånn mange ungdomspol­itikere blir. Det at jeg var ung jente gjorde at jeg ble ekstra opptatt av å vaere seriøs og korrekt.

– Flink til å lade

Erna Solberg ble møtt med mye skepsis da hun overtok Høyre for snart 17 år siden. Et valgresult­at på 14,1 prosent i 2005 hjalp ikke på. Siden har pilene pekt én vei.

Hun er i dag den sjette lengstsitt­ende statsminis­teren i norsk historie. Hvor lenge kan hun holde det gående? Blir hun ikke sliten?

– Jo da, men jeg er flink til å lade, flink til å kutte ut politikken når det trengs.

– Hva gjør du da?

– Da gjør jeg alt fra å se en dårlig tv-serie, høre på musikk eller gå en tur. Men det jeg har merket det siste året er jo at jeg får mye energi av å møte folk og reise. Det er det mindre av nå. En får ikke samme energien av et teamsmøte. Jeg merker at den situasjone­n vi er i nå tapper en mer for energi.

Partileder­e kom og gikk

Da Erna Solberg ble Høyre-leder i 2004 het de andre borgerlige partileder­ne Carl I. Hagen, Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim. Siden den gang har Venstre og KrF byttet partileder­e to ganger til. Også Fremskritt­spartiet forbereder et nytt tronskifte.

Siv Jensen varslet i forrige at hun var ferdig med å vaere «FrpSiv», at hun fremover ville vaere mer «tante Siv» og «søster Siv», samt prøve seg på et liv utenfor politikken. Erna Solberg er ikke like opptatt av en karriere utenfor storting og regjering. Hun avviser det imidlertid ikke.

– Ja, jeg kan se for meg det. Men jeg tar også innover meg at jeg har passert 60 år og stiller til valg en gang til. I 2025 vil jeg vaere 64 år. Hvis jeg skulle bestemme meg for ikke å fortsette, håper jeg det er noen som har bruk for meg. Kanskje det finnes en velforenin­g som kan trenge en god organisato­r. Men jeg tror ikke jeg har noen stor fremtid foran meg etter politikken.

Har lyst å flytte hjem

– Hva har du lyst å gjøre da?

– Det får vi se, sier Solberg, som legger til at hun ikke har sansen for å sette seg langsiktig­e karrieremå­l.

– Jeg ser noen sier at du må ha en plan for hvor du skal vaere om ti år. Det er det dummeste jeg hører, hvis jeg får si det sånn. Det betyr at en skal vaere mer opptatt av hvordan en strategisk skal plassere seg enn å gjøre jobben godt der du er. For gjør du ikke jobben godt der du er, så er du ikke der du vil om ti år.

– Når du er ferdig med karrieren, ser du for deg å flytte hjem til Bergen igjen?

– Jeg har lyst til det, men det kommer jo an på jobben. Sindre er jo fortsatt i jobb. Men det er jo mye spennende å gjøre her da.

Hun sitter i BTs lokaler i Lars Hilles gate en lørdag formiddag. Hun er hjemme for å se til huset. Terrassen skal få en liten opprustnin­g, og hun har tidligere på dagen vaert i møte med fagfolk.

– Jeg føler at det er her jeg egentlig bor. Jeg merker når jeg kommer hjem at det er dette som er hjemme. Jeg har mest familie her. Og 50–50 med venner her og der, forteller hun.

Håper på stor feiring i juni

Erna Solberg har ikke bestemt seg for hvordan hun skal feire den store 60-årsdagen. Pandemien setter sine begrensnin­ger.

Trolig blir det en liten feiring med den naermeste familien i statsminis­terboligen.

– Jeg har tatt meg fri på bursdagen min. Nå bor vår datter hos oss. Universite­tet er stengt. Min sønn og hans kjaereste kommer også. Vi skal nok finne på noe.

– Hva ville du gjort hvis verden var normal?

– Da ville jeg invitert til fest. Men Sindre har funnet ut at vi heller skal feire fredag 25. juni. Da blir det også feiring av vårt sølvbryllu­p, som er på skuddårsda­gen. Og så er det tilfeldigv­is hans 57-årsdag. Jeg tror han prøver å få en fest på egen bursdag sånn at han får mest mulig oppmerksom­het, spøker Solberg.

– Tror du verden er klar for en fest 25. juni?

– Alt tyder på det. Folkehelse­institutte­t er nå mer sikker på at vi får nok vaksiner frem til sommeren. Da vil store deler av befolkning­en vaere vaksinert, men kanskje ikke alle. Det kan vaere at vi må holde enmeteren fortsatt, sier hun med et smil.

Jeg ser noen sier at du må ha en plan for hvor du skal vaere om ti år. Det er det dummeste jeg hører.

Erna Solberg, statsminis­ter

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? – Det er litt rart når noen av dem du har vokst opp med snakker om å pensjonere seg. Det er veldig langt unna der jeg er, sier statsminis­ter Erna Solberg. I dag fyller hun 60.
FOTO: RUNE SAEVIG – Det er litt rart når noen av dem du har vokst opp med snakker om å pensjonere seg. Det er veldig langt unna der jeg er, sier statsminis­ter Erna Solberg. I dag fyller hun 60.
 ??  ?? Statsminis­ter Erna Solberg på tur i Nygårdspar­ken. – Jeg merker når jeg kommer hjem at det er dette som er hjemme. Jeg har mest familie her, sier Solberg.
Statsminis­ter Erna Solberg på tur i Nygårdspar­ken. – Jeg merker når jeg kommer hjem at det er dette som er hjemme. Jeg har mest familie her, sier Solberg.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB ?? Erna Solberg koser seg sammen med familien på Brann Stadion i 2019.
FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB Erna Solberg koser seg sammen med familien på Brann Stadion i 2019.
 ?? FOTO: HALVARD ALVIK ?? Erna Solbergs gjennombru­dd kom da hun overtok som kommunalmi­nister etter Sylvia Brustad i 2001. Hun var tøff med kommunene og fikk fort tilnavnet «Jern-Erna».
FOTO: HALVARD ALVIK Erna Solbergs gjennombru­dd kom da hun overtok som kommunalmi­nister etter Sylvia Brustad i 2001. Hun var tøff med kommunene og fikk fort tilnavnet «Jern-Erna».
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? – At vi vant valget i 2013 og klarte å bygge sammen et samarbeid med fire partier, er min største stund i politikken., sier Erna Solberg.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB – At vi vant valget i 2013 og klarte å bygge sammen et samarbeid med fire partier, er min største stund i politikken., sier Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway