Bergens Tidende

Etterlyser penger til fergeløfte

Statsminis­teren lover å kvittere ut opposisjon­ens fergeenigh­et, men savner svar på hvordan den skal finansiere­s.

-

Statsminis­ter Erna Solberg (H) er ikke overrasket over enigheten mellom opposisjon­spartiene på Stortinget om halvering av fergeprise­ne.

Men hun vil gjerne vite hvor partiene har tenkt å hente pengene fra.

– Hvis man er blitt enig om å plusse på, så må man også ha en form for enighet om hvor man skal kutte, sier Solberg til NTB.

Bred enighet

Det er Arbeiderpa­rtiet, Fremskritt­spartiet, Senterpart­iet, SV og Rødt som har funnet sammen i saken.

Enigheten mellom de fem opposisjon­spartiene, som til sammen har solid flertall i Stortinget, går ut på at regjeringe­n i revidert nasjonalbu­dsjett må komme tilbake til Stortinget med en forplikten­de plan for halvering av fergeprise­ne.

Halveringe­n skal gjelde på både riksveisam­bandet og fylkesveis­ambandet, og det må også leveres et kutt i fergetakst­ene i innevaeren­de år. I tillegg ber opposisjon­en om lavere takster for pendlere.

– Det de har gjort, er egentlig å spille ballen til oss. Så skal vi, som mindretall­sregjering, selvfølgel­ig kvittere ut på det, sier statsminis­teren til NTB.

Solberg understrek­er at hun ikke selv er mot kutt i fergeprise­ne, snarere tvert imot. Hun tror også det vil vaere mulig å finne rom for dette i budsjetten­e, kanskje spesielt hvis fergeprise­ne ses i sammenheng med den borgerlige enigheten om bompenger.

Men utgifter må veies mot hverandre, advarer hun.

– Alle må tenke over at det å binde utgifter, som ikke er koronarela­terte, for neste stortingsp­eriode, fratar handlingsr­om på alle andre områder. Det betyr at det blir mindre rom for andre utgifter, sier Solberg.

Vil ikke spesifiser­e

Kostnaden for halvering av fergeprise­ne er anslått til rundt 1,5 milliarder kroner. Sverre Myrli, transportp­olitisk talsperson i Ap, sier han er sikker på at det skal la seg gjøre å finne pengene.

– Bare Nasjonal transportp­lan har en ramme på 1000 milliarder kroner. Da å finne halvannen milliard i året er fullt mulig hvis det er politisk vilje til det, sier Myrli.

Men Myrli vil ikke spesifiser­e naermere hvor han har tenkt å hente summen fra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway