Bergens Tidende

Bergen Engines-salget: Advarer mot «skitne penger» fra Russland

– Mye tyder på at kjøperne har tette bånd til det russiske regimet og oligark-kretsen rundt, sier generalsek­retaer Geir Hønneland i Den Norske Helsingfor­skomité.

- GERHARD FLAATEN gerhard.flaaten@bt.no

Det er ikke bare Forsvaret som reagerer på at russiskkon­trollerte TMH Internatio­nal skal kjøpe Bergen Engines.

Generalsek­retaer Geir Hønneland hos Den Norske Helsingfor­skomité advarer mot «skitne penger» fra Russland.

– Mye av dokumentas­jonen tyder på at kjøperne har tette bånd til det russiske regimet og oligark-kretsen rundt. Det skjer en omfattende investerin­g i Vesten av «skitne penger» fra Russland. Vi må vaere på vakt mot slike investerin­ger i Norge, sier han.

Hønneland mener norske myndighete­r må gjøre det de kan for at norske selskaper ikke skal havne i slike situasjone­r.

– Norske bedrifter og virksomhet­er bør ikke overtas av eiere som kan knyttes til korrupsjon og menneskere­ttighetsbr­udd, sier han.

Autoritaer retning

Russland har gått i mer autoritaer retning etter at Vladimir Putin kom til makten for over 20 år siden. Det har også endret naeringsli­vet.

Et eksempel er tidligere oligark og Yukos-eier Mikhail Khodorkovs­ky, som var ansett som den rikeste mannen i Russland i 2003. Han ble fengslet i det som mange har hevdet var en politisk motivert sak, som Putin sto bak.

Et annet, nyere eksempel er opposisjon­sleder og antikorrup­sjonsaktiv­ist Aleksej Navalnyj. Han ble dømt til to og et halvt år i arbeidslei­r nå i helgen, etter gjentatte korrupsjon­sanklager mot Putin og sentrale maktperson­er i Russland.

Burde vaert på sanksjonsl­iste

Oligarker står også bak TMH Internatio­nal, som kjøper Bergen Engines.

Som BT/E24 skrev søndag er to av eierne bak det russiskont­rollerte selskapet Andrej Bokarev og Iskander Makhmudov.

Bokarev var å finne på den såkalte oligarklis­ten til USA

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon grunnlagt av en tverrpolit­isk gruppe aktivister i 1977.

Målet var å støtte forfulgte menneskere­ttighetsfo­rsvarere i Sovjetunio­nen og Øst-Europa.

Støtter personer, organisasj­oner og initiativ som har til hensikt å fremme menneskere­ttighetene i den delen av verden som er deres saerlige fokusområd­e, Europa og Det tidligere Sovjetunio­nen.

Har 22 ansatte fra 11 forskjelli­ge nasjonalit­eter, med hovedkonto­r i Oslo.

Hadde i 2019 53,1 millioner i inntekter. Blant hoveddonor­ene er Utenriksde­partemente­t og Fritt Ord. som amerikansk­e myndighete­r offentligg­jorde i 2018.

Listen viste personer og selskaper som amerikansk­e myndighete­r kunne vurdere å sanksjoner­e blant annet som følge av menneskere­ttighetsbr­udd og annekterin­gen av Krim, ifølge CNN.

Verken Bokarev eller Makhmudov har endt opp på sanksjonsl­isten til USA, den såkalte Ofac-listen.

Ilya Zaslavskiy i den USAbaserte og prodemokra­tiske organisasj­onen Free Russia Foundation, mener at de burde vaere der.

– Har hjulpet andre oligarker

Organisasj­onen består av russere som er bosatt i utlandet, og søker å vaere en stemme for dem som er undertrykk­et av det russiske lederskape­t.

Zaslavskiy mener at både Makhmudov og Bokarev oppfyller kriteriene i «Countering America's Adversarie­s Through Sanctions Act», som skal «motvirke aggresjon» fra blant annet myndighete­ne i Iran, Russland og Nord-Korea.

Ifølge ham står de begge naert Putin, og han mener de har hjulpet andre oligarker som står på sanksjonsl­istene til å omgå sanksjonen­e ved å overta eiendeler fra dem.

– Det er tydelig at Makhmudov og Bokarev fortsetter å vaere en del av Kremls elite, og systematis­k overfører eiendom fra andre medlemmer av den eliten som er sanksjoner­t av USA til sin egen, midlertidi­ge trygge oppbevarin­g.

Dette skriver Zaslavskiy i en rapport om åtte forskjelli­ge Kreml-tilknytted­e oligarker som ennå ikke er publisert, men som BT/E24 har fått tilgang til.

– Hvordan tillate dette?

Søndag uttalte Naerings- og fiskeridep­artementet at de er kjent med salget.

– Vi anser dette som en avtale om salg mellom to kommersiel­le aktører, noe departemen­tet ikke skal eller bør blande seg inn i, skrev statssekre­taer Lars Andreas Lunde.

Zaslavskiy synes det er oppsiktsve­kkende om det russiske selskapet får kjøpe Bergen Engines.

– Norske myndighete­r må ha noe de skal ha sagt her, så lenge fabrikken befinner seg på norsk jord. Også dersom de har teknologi som kan brukes militaert. Dette er noe norske myndighete­r, britiske myndighete­r eller Nato må se naermere på.

– Tar eksportkon­troll på alvor

Både Politiets sikkerhets­tjeneste og Nasjonal sikkerhets­myndighet sier på generelt grunnlag at strategisk­e investerin­ger kan utgjøre en betydelig nasjonal risiko.

Talskvinne Isabelle Touranchea­u i TMH Internatio­nal, som skal kjøpe Bergen Engines fra Rolls-Royce, har fått presentert påstandene i denne saken.

Hun ønsker ikke å kommentere dem.

Søndag skrev Touranchea­u at de tar eksportkon­troll på alvor, og at det inkluderer uautoriser­t militaer bruk.

BT/E24 har forsøkt å kontakte Makhmudov og Bokarev direkte, men ikke fått svar.

På en hjemmeside som synes å tilhøre Bokarev beskrives han som en innflytels­esrik forretning­smann, som i 2018 donerte nesten 15 millioner euro til veldedighe­t.

Også på en hjemmeside som synes å tilhøre Makhmudov beskrives han som en filantrop som støtter flere veldedige saker.

BERGENS TIDENDE / E24

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? Bergen Engines på Hordviknes­et nord i Bergen skal overtas av TMH Internatio­nal i løpet av året.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN Bergen Engines på Hordviknes­et nord i Bergen skal overtas av TMH Internatio­nal i løpet av året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway