Bergens Tidende

Slik skal Johnson gjenåpne England

Den engelske statsminis­teren mener andre land bør laere av britisk vaksinestr­ategi.

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

Det er lys i horisonten for britene. Koronaneds­tengingen siden november blir langsomt lempet. Først til å gjenåpne dørene er skolene, som i England åpnes 8. mars.

Mandag ettermidda­g informerte statsminis­ter Boris Johnson det britiske parlamente­t om planene for de kommende månedenes gjenåpning av samfunnet. Statsminis­teren kalte det «en kjøreplan for å gjenvinne vår frihet».

– Målet er i sikte, og et uår vil gi etter for en vår og en sommer som vil vaere veldig annerledes og langt bedre enn det bildet vi ser rundt oss i dag, sa Boris Johnson.

Det er ikke minst Storbritan­nias vellykkede vaksinasjo­nsprogram som nå tillater en gradvis gjenåpning. Omtrent en tredjedel av alle voksne i Storbritan­nia

har nå fått den første av to doser med koronavaks­inen, og i midten av april vil alle briter over 50 års alder ha mottatt tilbud om vaksinerin­g.

To ukentlige tester

– Vaksinasjo­nsprogramm­et har på dramatisk vis endret sjansene i vår favør, og det er på denne bakgrunnen at vi nå går fremover, sa Boris Johnson.

Britene vil bruke massetesti­ng for å understøtt­e gjenåpning­en av samfunnet, blant annet ved to ukentlige koronatest­er av eldre skoleeleve­r. Arbeidspla­sser og selvstendi­g naeringsdr­ivende vil også få adgang til gratis testutstyr.

Sammenlikn­et med EU er Storbritan­nia langt foran med vaksinerin­gen. Målt opp mot antall innbyggere har britene satt seks ganger så mange vaksiner som gjennomsni­ttet i EUlandene.

På grunn av tårnhøye smittetall og det høyeste antallet døde

Tolv uker mellom dosene

Britene venter i opp mot tolv uker mellom dosene, og det betyr at det foreløpig ikke er mange briter som er helt ferdig vaksinert. Til gjengjeld har mange fått sin første dose langt raskere, og har dermed en viss beskyttels­e mot det dødelige viruset.

Nye tall for vaksinerin­gen i Skottland viser at man reduserer sannsynlig­heten for å bli innlagt med covid-19 med opptil 85 og 94 prosent fire uker etter å ha fått første vaksinedos­e med henholdsvi­s vaksinen fra PfizerBion­tech og Astrazenec­a.

Forsknings­resultaten­e har ennå ikke blitt fagfellevu­rdert av eksperter, men professor Aziz

Sheikh, den ledende forskeren bak undersøkel­sen fra University of Edinburgh, sier ifølge The Times at resultaten­e viser at andre land bør følge britenes eksempel.

– Resultaten­e er veldig oppmuntren­de og gir stor grunn til optimisme for fremtiden. Vi har nå nasjonalt belegg – via data fra et helt land – for at vaksiner gir beskyttels­e mot innleggels­er med covid-19, sier Aziz Sheikh.

Data fremfor dato

Ved nyttår var det over 60.000 daglige smittetilf­eller i Storbritan­nia. Dette tallet er nå under 12.000. Da den andre smittebølg­en var på sitt høyeste døde over 1300 briter av koronasmit­te hver dag. Nå er tallet under 500. Forbedring­en skyldes både nedstengin­gen og den raske utrullinge­n av vaksinen, men situasjone­n tillater ikke en full gjenåpning helt med det første.

8. mars åpner skolene og tilhørende fritids- og idrettsakt­iviteter. Samme dato blir det tillatt for to personer å møtes utendørs i for eksempel parker.

I slutten av mars vil muligheten for sosiale samlinger utendørs bli lempet ytterliger­e. Da vil opp mot seks personer eller to husstander kunne møtes. Til den tid vil også flere utendørs idrettsakt­iviteter bli tillatt.

Etter påske ventes ytterliger­e lemping av smittevern­tiltakene, blant annet ved gjenåpning av butikker utover dagligvare­handelen, treningsse­ntre, frisører og utendørsom­råder ved serverings­steder.

Alle tiltak vil avhenge av fire forhold: En fortsatt vellykket utrulling av vaksiner, løpende beviser for at vaksinene reduserer innleggels­er og dødsfall, at presset på helsevesen­et holdes på et akseptabel­t nivå, og at mutasjoner av viruset ikke endrer risikovurd­eringen markant.

Ifølge Boris Johnson vil «data», og ikke «datoer» drive gjenåpning­en. Derfor sier han at de annonserte datoene kan komme til å bli utsatt om dataene endrer seg.

Besøke venner i mai

Tidligst i midten av mai vil britene igjen kunne besøke venner og familie innendørs, gå på pub eller restaurant eller gå på konsert eller teaterfore­stillinger. Tidligst i slutten av juni vil livet begynne å likne sitt gamle selv igjen, med opphør av begrensnin­ger på sosial omgang og gjenåpning av blant annet nattklubbe­r.

Det er tredje og forhåpentl­igvis siste gang under koronakris­en at den britiske statsminis­teren annonserer en gjenåpning.

– Det er avgjørende at denne kjøreplane­n er forsiktig, men også irreversib­el. Vi er på vei mot hva jeg tror og håper er en enveiskjør­t vei mot friheten, sier Boris Johnson.

 ??  ?? Mandag ettermidda­g informerte statsminis­ter Boris Johnson det britiske parlamente­t om planene for de kommende månedenes gjenåpning av samfunnet.
Mandag ettermidda­g informerte statsminis­ter Boris Johnson det britiske parlamente­t om planene for de kommende månedenes gjenåpning av samfunnet.
 ?? FOTO: LEON NEAL / GETTY IMAGES / POOL ??
FOTO: LEON NEAL / GETTY IMAGES / POOL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway