Bergens Tidende

The Guardian: 6500 gjestearbe­idere er døde i Qatar siden landet fikk fotball-VM

Over 6500 gjestearbe­idere har mistet livet i Qatar siden landet for ti år siden ble tildelt neste års fotball-VM, viser en analyse.

-

Hver eneste uke dør det i gjennomsni­tt tolv gjestearbe­idere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka i Qatar, viser tall den britiske avisen The Guardian har innhentet fra disse landene.

Det totale dødstallet er trolig langt høyere, ettersom tallene ikke inkluderer et betydelig antall gjestearbe­idere fra land som Filippinen­e og Kenya, konstatere­r The Guardian. Fjorårets siste måneder er heller ikke med i statistikk­en.

Qatar har høstet massiv internasjo­nal kritikk for det Amnesty Internatio­nal og andre har betegnet som slaveligne­nde forhold for arbeiderne som bygger de mange anleggene som skal stå klare til neste års fotball-VM.

Mange anlegg

I tillegg til sju nye fotballsta­dioner, er det også bygd en helt ny by, en ny flyplass, nye hoteller, nye veianlegg og nye anlegg for offentlig transport i forkant av VM. Arbeidet er det gjestearbe­idere, i hovedsak fra Asia og Afrika, som har stått for.

Selv om det av statistikk­en ikke går fram hvor de omkomne jobbet, er det i hovedsak trolig snakk om gjestearbe­idere som har jobbet ved de store byggeprosj­ektene, sier Nick McGeehan i FairSquare Projects, en organisasj­on som jobber med arbeiderne­s rettighete­r i landene ved Persiabukt­en.

– En betydelig andel av migrantarb­eiderne som har mistet livet siden 2011, befant seg i landet ene og alene fordi Qatar ble tilkjent fotball-VM, sier han til The Guardian.

Internasjo­nal kritikk

Det er om lag to millioner gjestearbe­idere i Qatar, som nylig innførte en minstelønn på 1000 riyal (om lag 2500 norske kroner) i måneden.

Den internasjo­nale arbeidsorg­anisasjone­n (ILO) og arbeidstak­erorganisa­sjonen ITUC har tidligere kommet med krass kritikk av forholdene for gjestearbe­iderne som bygger VM-anlegg, og Amnesty Internatio­nal har gjentatte ganger stemplet arbeiderne­s bo- og arbeidsfor­hold som uholdbare.

– Til tross for at Qatar har kommet med løfter om reformer, er dette fortsatt en lekeplass for skruppellø­se arbeidsgiv­ere, slo menneskere­ttsorganis­asjonen fast i rapporten «All Work, No Pay» i september 2019.

Proporsjon­alt

Qatars regjering bestrider ikke The Guardians tall over døde, men hevder at antallet er som forventet med tanke på hvor mange gjestearbe­idere som befinner seg i landet.

– Dødsraten i disse gruppene er som forventet i forhold til størrelsen og demografie­n i dem, heter det i en uttalelse fra regjeringe­ns talsmann.

Ifølge talsmannen har gjestearbe­iderne tilgang på førsteklas­ses helsetilbu­d, og antallet arbeidsuly­kker har de siste årene falt som følge av nye lover om arbeidsmil­jø.

– Hvert tap av menneskeli­v er en tragedie, og vi gjør alt for å forsøke å hindre dødsfall i landet vårt, heter det videre.

 ?? FOTO: NASEEM ZEITOON / REUTERS ?? Anleggsarb­eidene går sin gang på Khalifa internasjo­nale stadion i Doha. Anlegget skal huse 40.000 tilskuere under fotball-VM neste år.
FOTO: NASEEM ZEITOON / REUTERS Anleggsarb­eidene går sin gang på Khalifa internasjo­nale stadion i Doha. Anlegget skal huse 40.000 tilskuere under fotball-VM neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway