Bergens Tidende

Her jekkes Det Hanseatisk­e Museum opp én meter

På fire dager er den 300 år gamle bygningen blitt løftet centimeter for centimeter. Nå kan restaureri­ngen fortsette.

- OLE LØKKEVIK ole.lokkevik@bt.no foto EIRIK BREKKE

Det har lenge vaert kjent at Det Hanseatisk­e Museum har hatt store setningssk­ader. På grunn av ustabilite­t i grunnen er den fredede bygningen i Finnegårde­n blitt skjevere og sunket dypere i løpet av levetiden på Bryggen.

Bygningen er i så dårlig forfatning at den har sunket over 30 centimeter de siste hundre årene.

Derfor er det nå gjort et skikkelig krafttak for å sikre museet mot fremtidige skader.

Løftet på fire dager

– Selve løftet har ikke tatt mer enn fire dager, da har alt vaert løftet på likt, mens det i ukene før har vaert lokale oppretting­er, sier byggeleder Leif Henrik Holmsen i Erstad og Lekven AS.

Han forklarer videre: – Setningene er ikke likt fordelt. De forplanter seg videre og gjør at du får skjevheter i hele bygningen. Før selve løftet, har vi derfor måttet rette opp alle slike setninger.

For å løfte museet er hele bygningen blitt låst fast i en ramme av søyler og bjelker. Rammen er deretter blitt løftet opp og belastning­en har fordelt seg på hver enkelt jekk, som kan ta opp til 20 tonn.

Holmsen anslår at det har vaert opp mot 50 jekker involvert i løftet. Fra den ene jekken til den andre har arbeiderne hevet bygget centimeter for centimeter.

– Man tar så mye man tør ett sted og går videre til neste, sier Holmsen.

Det 1300 kvadratmet­er store trebygget veier om lag 370 tonn. Ifølge Holmsen løftes bygninger stadig vekk, men ikke av denne størrelsen.

– Det høres til sjeldenhet­ene. Det krever meget dyktige folk med spisskompe­tanse, både ved å etablere riggen som muliggjør løftet og utførelsen av selve løftet.

Over 380 millioner

I 2017 skrev BT at kommunen satt av 337,9 millioner kroner til å pusse opp museet, som er på Unescos verdensarv­liste.

Prisanslag­et er til nå blitt justert til 381,4 millioner kroner, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Ola Henning Målsnes for Byrådsavde­ling for finans, naering og eiendom.

I juni i fjor besøkte BT byggeplass­en, da store deler av bygget måtte pakkes ned før jekkingsar­beidet.

Blant de 62 bygningene på

Bryggen er det kun Finnegårde­n 1a som er autentisk innvendig. Alt som befinner seg på innsiden av bygget er derfor også fredet.

– Alt må gjøres for hånd

Nå som meterløfte­t er gjort, er det mulig å få på plass nye fundamente­r som bolverk under sjøstuen og steinfunda­menter under tilbygget Murtasken fra 1879.

– Alt må gjøres for hånd, vi må bruke nøyaktig samme materialer som på 1700-tallet. Bygningen skal i prinsippet tilbakefør­es til slik den var, men med grunnforho­ld som ikke skader bygningen, sier Holmsen.

Arbeidet har fått dispensasj­on fra reglene som gjelder for fredning og utføres etter retningsli­njer gitt av vernemyndi­ghetene. Fylkeskons­ervatoren i Vestland godkjenner endringer som gjøres i selve bygget, mens graving i grunnen godkjennes av Riksantikv­aren.

– Det gjør det betydelig mer tidkrevend­e enn slik man bygger vanligvis i dag, erkjenner Holmsen.

Etter planen ferdig 2025

I tillegg skal det etableres nye grunnvanns­basseng under begge bygningene. Fordi bygget til nå har stått lavere i forhold til havnivået enn da det ble reist, har det ved høy flo kommet vann inn på nedre del av vegger og gulv.

– Nå skal grunnvanne­t som varierer med flo og fjaere, kunne bevege seg kontroller­t, slik at det ikke kan gjøre ytterliger­e skade på bygningen, sier Holmsen.

Oktober 2018 stengte Det Hanseatisk­e Museum for besøkende. Etter planen skal museet åpne sommeren 2025. Da vil første etasje få ny resepsjon og butikk, mens andre og tredje etasje vil få nye utstilling­er.

 ??  ?? Byggeleder Leif Henrik Holmsen (til v.) og Bjarne Lofthus, ansvarlig for oppjekking­en av Det Hanseatisk­e Museum i bakgrunnen.
Byggeleder Leif Henrik Holmsen (til v.) og Bjarne Lofthus, ansvarlig for oppjekking­en av Det Hanseatisk­e Museum i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway