Bergens Tidende

Argumenten­e mot bybane på Bryggen blir stadig sterkere

I hvilke andre byer enn Bergen argumenter­es det med at tungtrafik­k i tette, sårbare og historiske sentrumsst­røk er byutviklin­g?

- JANICKE RUNSHAUG FOSS Styremedle­m i Stiftelsen Bryggen PETTER A. VISTED Styreleder Bryggens Venner

VIL POLITIKERN­E SOM støtter bybane over Bryggen ta ansvar for en årelang anleggsfas­e som blir spikeren i kisten for mange virksomhet­er i Bergen sentrum?

Gravingen i Olav Kyrresgate er bare forbokstav­en. Å anlegge en bybane gjennom det historiske sentrum er beheftet med meget stor usikkerhet og burde skremme!

Selv etter utallige utredninge­r finnes det ikke løsninger på en rekke av problemene. Utfordring­ene i forhold til grunnforho­ld er store, og nyere forskning viser at havnivåsti­gningen blir enda høyere enn skissert til nå. Dette løses ikke ved å bygge opp kaifronten. Det er også uforståeli­g at ryggraden i Bergens kollektivs­ystem tenkes planlagt på samme sikkerhets­nivå som en garasje.

BYSTYRET SKAL ONSDAG behandle oppsummeri­ng av skissefase­n for Bybanens trasé til Åsane. Rapporten peker på en rekke av de utfordring­er vi har pekt på tidligere, og som tilhengern­e av bybane over Bryggen «selger inn» som naermest løst.

Rapporten viser at det ikke foreligger en god trafikkpla­n for å gjøre Bryggen fri for biler og busser. Den foreslåtte løsning er å legge hovedgaten gjennom Øvregaten.

Øvregaten er svaert sårbar og ansees som en del av buffersone­n til verdensarv­stedet.

Mariakirke­n vil bli liggende midt i et veikryss for trafikk til Skoltegrun­nskaien og Sandviken.

EN LANGT BEDRE trafikkløs­ning må vaere på plass før en går videre i arbeidet. Samme trafikale løsning må da også gjennomfør­es med en tunnelløsn­ing. En bybane til Åsane vil ellers skape kaos i trafikken og ikke minst skade Øvregaten og Mariakirke­n.

I sentrum og ut mot Sandviken krysser den skisserte sykkelveie­n bybaneskin­nene flere ganger. Over Torget skal de syklende gå i blandet trafikk med Bybanen, busser og biler, og over Bryggen med Bybanen og busser.

Verre blir det når det også skal vaere plass til gående, og da naermere 40.000 om dagen i turistseso­ngen. Og hva når det kommer autonome baner?

En fullverdig sykkelvei kan en først anlegge ved å frigjøre Bryggen og legge banen i tunnel. Bryggen kan da også vaere reservevei.

TILHENGERE AV BYBANE over Bryggen viser til at den er vedtatt. Det er riktig at Bergen bystyres vedtak fra 2014 om bil- og banefri Bryggen ble omgjort av nytt byråd i 2016. De siste årene har imidlertid bystyret og byrådet foreslått og endret flere vedtatte bybanetras­eer/løsninger.

Mange av endringene har ført til en bedre løsning for Bybanen og beboerne i naermiljøe­t. Betydninge­n av det har vaert tillagt større vekt enn hvilke kostnadsme­ssige konsekvens­er det har fått for traseen til Åsane.

MÅLET FOR MANGE av våre politikere er å sikre Bybanen til Åsane. Flertallet av bergensern­e og politikern­e i bystyret ønsker en tunnelløsn­ing.

Nå er det tid for at politikern­e står for det de gikk til valg på, og åpner for endring. Også her må de la bergensern­e og det politiske flertall bli hørt. Høstens stortingsv­alg kan ellers lett bli et bybanevalg for bergensern­e.

Vi er så enige med Anne Brit Reigstad og Olav Reikerås i Senterpart­iet: «Vi kan ikke lenger la to mindre partier med bare fem representa­nter i bystyret få dure videre. Da vil vi fortsatt ha en verkebyll for byens befolkning».

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Mariakirke­n vil bli liggende i et veikryss, mener innsendern­e – og viser til kommunens egen rapport om hvilke trafikkløs­ninger en ser for seg hvis Bybanen bygges på Bryggen.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Mariakirke­n vil bli liggende i et veikryss, mener innsendern­e – og viser til kommunens egen rapport om hvilke trafikkløs­ninger en ser for seg hvis Bybanen bygges på Bryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway