Bergens Tidende

Is i magen er bra, men man må ikke stivne

- ROGER VALHAMMER Byrådslede­r (Ap) BEATE HUSA Byråd for eldre, helse og frivilligh­et (KrF)

VAR DET RETT å stenge ned Bergen da to ulike mutantviru­s ble oppdaget også i våre områder? spør BT på lederplass.

Vi vil gjerne fortelle hva vi tenkte om situasjone­n da den traff oss.

Er det krise, kan man ikke la vaere å handle i frykt for å gjøre feil. Is i magen er bra, men stivner vi, blir vi satt ut av spill.

ANDRE LAND SOM har møtt muterte virus på samme måte som «vanlig» korona, har opplevd voldsom smitteveks­t. Vi trenger heller ikke se lenger enn til Ulvik, hvor over ti prosent av bygdens innbyggere ble smittet på få uker.

Dette er en god grunn til å ta muterte virus på alvor.

Vi vet ikke hvor raskt de smitter, om folk blir sykere, eller om de ødelegger for vaksinen. Det er for mange ukjente faktorer til et sjansespil­l.

SAMTIDIG ER DET ingen tvil om at mange tiltak rammer folk hardt. Det går spesielt utover barn og unge. Dette er alltid med oss i våre vurderinge­r, og er grunnen til at vi ba regjeringe­n åpne opp igjen så raskt våre fremste fagfolk lokalt og nasjonalt mente det var trygt. Mister vi kontrollen, vil tiltakene måtte vare mye lenger, og ramme folk og naeringsli­v mye hardere.

Bergen hadde lav smitte, og så kom to utbrudd av muterte virus vi ikke hadde kontroll eller oversikt over.

VI VISSTE IKKE om vi allerede hadde «villsmitte» på ferde i byen, og verken de sørafrikan­ske eller britiske utbruddene ble vurdert som å vaere under kontroll. Fagfolkene vurderte smittespre­dningspote­nsialet som stort.

Det er ikke da man venter og ser. Våre lokale fagfolk, FHI og Helsedirek­toratet var samstemte. Espen Nakstad fortalte oss at Bergen var i en mindre oversiktli­g situasjon enn Nordre Follo var da regjeringe­n innførte inngripend­e tiltak der.

NEDSTENGIN­GEN RAMMER FOLK og bransjer ulikt og urettferdi­g. Det er det ingen tvil om. Tiltakene er ikke laget for å vaere rettferdig­e, men for å redusere kontakten mellom folk og få folk til å bevege seg mindre. Slik kjøper man smittespor­erne tid som kan bli livsviktig.

Byggeplass­ene med utbrudd ble i tillegg stengt. En frivillig, og en beordret. Og vi innførte landets strengeste regler for byggebrans­jen.

VI VET IKKE hvor vi hadde vaert i dag uten tiltak. Men det kunne fort blitt mye verre å «vente og se» i to uker når man har utbrudd av to ulike muterte virus man ikke har kontroll på.

Det er som er sikkert, er at det er kunnskap, og ikke engstelse, som styrer våre valg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway