Bergens Tidende

Søvnkurer er ikke til skade for barnet

- STÅLE PALLESEN Professor, Det psykologis­ke fakultet UiB og Nasjonal kompetanse­tjeneste for søvnsykdom­mer

I DEBATTINNL­EGGET «NATURLIG at småbarn får sove med voksne», trykket i BT 7. februar i år, kritiserer sosialantr­opolog Tonje Jacobsen-Loraas en tekst jeg har forfattet. Teksten tar for seg ekstinksjo­n (såkalt gråtekur, der barnet ikke får vaere i foreldrene­s seng, red. anm.) som behandling­smetode ved søvnløshet hos barn, og Jacobsen-Loraas fremsetter to påstander som jeg ønsker å gå i rette med.

DEN FØRSTE PÅSTANDEN er at ekstinksjo­n er likestilt med omsorgssvi­kt. Metoden, som det foreligger ulike varianter av, går i hovedtrekk går ut på å redusere og utsette respons på oppmerksom­hetssøkend­e atferd og gråt fra små barn som ikke sover. En skal ikke belønne atferd som er uforenlig med søvn.

Dersom barnet signaliser redsel, smerte eller annet ubehag, skal metoden ikke brukes. Metoden anbefales generelt ikke for barn under seks måneder.

FLERE ENKELTSTUD­IER OG litteratur­gjennomgan­ger har vist at metoden er effektiv. Det har også spesifikt vaert undersøkt om metoden har negative effekter med tanke på stress for barnet og tilknytnin­g til omsorgsgiv­er. Intet belegg for dette er funnet.

Det er ellers godt kjent fra forskning at ubehandlet søvnløshet hos barn, disponerer for fremtidige laerevansk­er og psykososia­le problemer.

DET ER DERFOR problemati­sk at det fremsettes udokumente­rte påstander som i verste fall kan bidra til at barn og familier frarøves effektiv behandling for søvnproble­mer, og som videre kan resultere i at barn får økt risiko for fremtidig funksjonss­vekkelse og uhelse.

DEN ANDRE PÅSTANDEN som fremsettes av Jacobsen-Loraas, er at det er et misforståt­t selvstendi­ghetsprosj­ekt å separere barn fra voksne om natten. Den mest omfattende sammenstil­ling av litteratur­en på dette feltet, ble publisert av MilevaSeit­z og medforfatt­ere i tidsskrift­et Sleep Medicine Reviews i 2016.

Artikkelen deres bygger på en gjennomgan­g av 659 enkeltstud­ier omkring temaet. De viser til at det er store kulturelle forskjelle­r i samsovings­praksis. Samsoving er vanlig i asiatiske land, men langt mindre vanlig i den vestlige verden.

GJENNOMGAN­GEN PEKER PÅ noen positive sider ved samsoving, som fremme og lette av amming, samt flere potensiell­e negative sider, som svekket søvn hos barnet og svekket tilfredshe­t med den voksne parrelasjo­nen.

Det konkludere­s med at det samlet ikke finnes støtte for at samsoving styrker tilknytnin­gen mellom mor og barn. I sum mener forfattern­e at det ikke er tilstrekke­lig vitenskape­lig støtte (mye på grunn av dårlige design i de gjennomgåt­te undersøkel­sene) for å verken anbefale eller fraråde samsoving.

JACOBSEN-LORAAS SITT NORMATIVE utsagn om at det er unaturlig og feil at barn og voksne ikke sover sammen, er således uheldig. Dette kan lett fremme dårlig samvittigh­et og skamfølels­e hos foreldre og familier som ikke følger hennes ideologisk baserte syn på hvordan foreldre og barn bør sove.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway