Bergens Tidende

Bryggen er Bergens storstue

Hold den åpen for gående og syklister om sommeren.

- SOFIE MARHAUG Gruppelede­r for Rødt

FNB RETTER SKYTS mot MDG for å sommersten­ge Bryggen (bt.no 20. februar). De blåser opp til storm i stedet for å se på hvordan vi kan finne gode løsninger for å redusere trafikken i Bergen sentrum. Ikke synes de å kjenne forhistori­en til selve forslaget spesielt godt heller.

SOMMEREN 2019 LEVERTE jeg og Rødt inn et forslag med en ordning om å sommersten­ge Bryggen for privatbili­sme og cruisebuss­er. Torget ble siden inkludert for å begrense trafikkbel­astningen i Øvregaten – i tråd med faglige råd.

En forutsetni­ng for forslaget var hele tiden at Bryggen skulle åpnes dersom Fløyfjells­tunnelen blir stengt. Det sier seg nesten selv.

HVORFOR DETTE FORSLAGET? Jo, fordi hele poenget med å bygge Fløyfjells­tunnelen i sin tid, var å flytte gjennomgan­gstrafikke­n ut av sentrum. Dette synes jeg er verdt å huske på når høyresiden argumenter­er for enda en biltunnel gjennom sentrum (den såkalte «Bymiljøtun­nelen»): Tror de virkelig at det blir mer eller mindre bilisme av at vi gjør det lettere å kjøre bil?

Jeg tror det blir mer. Det finnes i grunnen nok av trafikkana­lyser som understrek­er det samme.

DET HAR OGSÅ blitt argumenter­t med at bybane langs Bryggen er den eneste løsningen som kan redusere annen transport langs Bryggen. Det er en idé Rødt vil utfordre.

For all trafikk – både skinnegåen­de og veitrafikk – belaster Bryggen og truer verdensarv­en. Dette har også den foreløpige rapporten som skal vurdere om Bryggens verdensarv­status trues, konkludert med.

HAR STENGINGEN VAERT den bli bedre? Ja.

perfekt? Nei. Kan

Dette understrek­er også fylkeskomm­unen i sin oppsummeri­ng (de eier veien), og anbefaler å gjennomfør­e ordningen på nytt med nødvendige forbedring­er knyttet til kommunikas­jon og informasjo­n. For det er en rimelig innvending at dette ikke var godt nok sist. Det var ikke meningen at nabolagene i Sandviken skulle belastes så mye.

Heldigvis viser trafikkana­lysene fra i fjor at trafikken både gikk ned og hovedsakel­ig ble flyttet til Fløyfjells­tunnelen. Dette kan og må vi gjøre enda bedre denne gangen, for det var problemer sist. Saerlig i startfasen.

En annen innvending er at det koster penger. Det stemmer. Seks millioner kroner ble brukt på dette i fjor. Det høres mye ut, men det er en liten sum i kommunens driftsbuds­jett på over 22 milliarder kroner.

DESSUTEN HANDLER DET om trafikksik­kerhet og å gjøre ordningen mindre firkantet, slik at vareleveri­ng kan skje smertefrit­t og Bryggen kan åpnes dersom Fløyfjells­tunnelen er stengt. Jeg synes til og med at det er flott at unge voksne får sommerjobb i kommunen i en tid med massearbei­dsledighet.

HELT TIL SIST: Det var faktisk ganske fint å åpne Bergens storstue opp for gående og syklende. Selv om korona gjør det vanskelig å sammenlikn­e med tidligere år. I fjor sommer tilbrakte mange ferien sin i Norge. Små båter lå til kai langs Bryggen. Ganske idyllisk, spør du meg.

Jeg gleder meg til å gjenta stengingen også denne sommeren, med nødvendige justeringe­r. Cruiseskip­ene kan godt holde seg unna et år til, de også.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? Fjorårets stenging av Bryggen var ikke perfekt, men den kan gjøres bedre i år, mener Sofie Marhaug (R).
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL Fjorårets stenging av Bryggen var ikke perfekt, men den kan gjøres bedre i år, mener Sofie Marhaug (R).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway