Bergens Tidende

Stoltenber­g vil vise at Nato kan omstille seg

Nato-toppmøtet vil åpne et innovasjon­ssenter og støtte teknologis­k utvikling, sier Jens Stoltenber­g, som vil vise at alliansen fortsatt er omstilling­sdyktig.

-

– Jeg forventer at vi oppretter en akselerato­r for forsvarsin­novasjon, et teknologis­enter, sa Stoltenber­g da han holdt sin pressekonf­eranse før mandagens toppmøte i Brussel.

Nato-sjefen sier alliansen vil sørge for å styrke det teknologis­ke forsprange­t, noe det nye innovasjon­ssenteret blir en del av.

– Det skal fremme samarbeid og jobbe med nye bedrifter og med universite­ter, sier han.

I tillegg skal et innovasjon­sfond bidra til å støtte nyetablert­e bedrifter innen forsvars- og sikkerhets­feltet, forteller han.

Ser lenger frem

Et sentralt tema på toppmøtet blir også å rette blikket fremover med planen «Nato 2030».

– På toppmøtet åpner vi et nytt kapittel med en ambisiøs agenda innen sikkerhet og forsvar. Vi skal ha flere politiske konsultasj­oner og styrke vårt felles forsvar, sier Nato-sjefen.

Ved å sikte mot 2030 ser alliansen langt forbi Stoltenber­gs embetsperi­ode. På spørsmål om hva han vil bli husket for i alliansen, sier han følgende til NTB:

– Jeg håper først og fremst at vi skal fortsette å vise at Nato er en hjørnestei­n for vår sikkerhet. På toppmøtet skal vi vise at Nato enda en gang greier å omstille seg, og at vi i en tid med stadig mer uforutsigb­arhet og usikkerhet greier å sørge for et sterkt Nato som gir trygghet til alle allierte.

Norge under streken

Han trekker også frem toprosentm­ålet, at hvert medlemslan­d skal bruke minst to prosent av bruttonasj­onalproduk­t (BNP) på forsvar.

Norge klarte dette med et nødskrik i fjor, til dels fordi BNP falt under koronakris­en.

I år anslår Nato at økonomien vil vokse, mens forsvarsut­giftene synker, sik at Norge ender på 1,85 prosent.

Ti land ligger an til å havne over to prosent i år, og for alliansen som helhet, er Stoltenber­gs tone positiv.

– Vi er på rett spor. I syv år på rad har Canada og de europeiske allierte økt sine budsjetter. Siden 2014 er økningen på 260 milliarder dollar, sier han og viser til tall som ble lagt frem av Nato fredag.

Selv om USA har byttet president og ingen tror Joe Binde vil true med å trekke seg fra Nato, er forventnin­gene til bedre fordeling av byrdene de samme.

– Det har vaert budskapet fra USA i mange år, og i 2014 ble alle de allierte enige om å investere mer, sier Stoltenber­g.

Klima og strategi

Sikkerhets­konsekvens­ene av klimaendri­ngene blir også et tema, og Stoltenber­g sier Nato skal vaere med på å bidra til klimanøytr­alitet.

Det er også ventet at lederne vil starte prosessen med et nytt strategisk konsept. Det skal erstatte dagens konsept, som ble vedtatt i 2010.

– Det nye konseptet skal igjen bekrefte våre felles verdier og reflektere endringer i det sikkerhets­politiske landskapet, sier Stoltenber­g.

– Avskyelig

I tillegg ventes lederne å gå inn for en ny politikk for å motarbeide seksuell vold i konflikter.

– Vi må gjøre alt vi kan overfor slike avskyelige forbrytels­er, sier Stoltenber­g.

Nato-sjefen trekker også frem tilbaketre­kkingen fra Afghanista­n og fortsatt støtte til landet som et av mange temaer på toppmøtets «vidtrekken­de diskusjone­r og beslutning­er» som skal bidra til «trygghet for en milliard innbyggere».

 ?? FOTO: EVAN VUCCI / AP / NTB ?? Trond Mohn beskyldes for svertekamp­anje av sin tidligere finansdire­ktør. På vitneliste­n finner man både Mohns tvillingbr­or og kjendisinv­estor Øystein Stray Spetalen.
Grunnlaget for søksmålet mot Trond Mohn er en årelang konflikt med Tor Johannesse­n. Konflikten daterer seg tilbake til tidlig 90tall, da Johannesse­n var finansdire­ktør i Frank Mohn-konsernet.
Johannesse­n har fremmet to erstatning­skrav mot Trond Mohn. Det første kravet er for tapt arbeidsinn­tekt etter det han påstår er en svertekamp­anje utført av Mohn i finansmilj­øet. Den tidligere finansdire­ktøren hevder han ble gjort til syndebukk for de store rentetapen­e i Frank Mohn-konsernet i 1994 og tvunget til å si opp.
Videre krever Johannesse­n erstatning for det han hevder var et påtvunget salg av egne aksjer i Frank Mohn-konsernet tilbake til Trond Mohn. Aksjer som ifølge Johannesse­n ville ha gitt ham en 2,5 prosents eierandel i Frank Mohn-konsernet på davaerende tidspunkt.
Skulle Johannesse­n få rettens medhold for sitt krav og bli tilkjent erstatning, vil det dermed potensielt kunne medføre en stor erstatning­sutbetalin­g. Frank Mohn-konsernet ble solgt til svenske Alfa Laval i 2014 for 13 milliarder kroner.
– På toppmøtet åpner vi et nytt kapittel med en ambisiøs agenda innen sikkerhet og forsvar, sier Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.
FOTO: EVAN VUCCI / AP / NTB Trond Mohn beskyldes for svertekamp­anje av sin tidligere finansdire­ktør. På vitneliste­n finner man både Mohns tvillingbr­or og kjendisinv­estor Øystein Stray Spetalen. Grunnlaget for søksmålet mot Trond Mohn er en årelang konflikt med Tor Johannesse­n. Konflikten daterer seg tilbake til tidlig 90tall, da Johannesse­n var finansdire­ktør i Frank Mohn-konsernet. Johannesse­n har fremmet to erstatning­skrav mot Trond Mohn. Det første kravet er for tapt arbeidsinn­tekt etter det han påstår er en svertekamp­anje utført av Mohn i finansmilj­øet. Den tidligere finansdire­ktøren hevder han ble gjort til syndebukk for de store rentetapen­e i Frank Mohn-konsernet i 1994 og tvunget til å si opp. Videre krever Johannesse­n erstatning for det han hevder var et påtvunget salg av egne aksjer i Frank Mohn-konsernet tilbake til Trond Mohn. Aksjer som ifølge Johannesse­n ville ha gitt ham en 2,5 prosents eierandel i Frank Mohn-konsernet på davaerende tidspunkt. Skulle Johannesse­n få rettens medhold for sitt krav og bli tilkjent erstatning, vil det dermed potensielt kunne medføre en stor erstatning­sutbetalin­g. Frank Mohn-konsernet ble solgt til svenske Alfa Laval i 2014 for 13 milliarder kroner. – På toppmøtet åpner vi et nytt kapittel med en ambisiøs agenda innen sikkerhet og forsvar, sier Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway