Bergens Tidende

Vil gi fordeler til vaksinerte

Britiske myndighete­r samarbeide­r med datingtjen­ester som vil gi vaksinerte single fordeler i datingappe­r. Verden over lokker myndighete­r, flyselskap­er og ølbryggeri­er med lekre premier for å la seg vaksinere.

- ADAM HANNESTAD adam.hannestad@pol.dk

Datingtjen­ester verden over er i ferd med å forberede seg på en romantisk eksplosjon i sommermåne­dene, når single mennesker igjen får mulighet til å dra på byen etter over ett år med minimalt med sosial omgang. Det er imidlertid en utbredt bekymring for at saerlig de unge vil nøle med å bli vaksinert, fordi de ikke har den samme risikoen for alvorlig sykdom som eldre mennesker.

Nå har britiske myndighete­r fått en god idé: De har inngått et samarbeid med en rekke av de store datingtjen­estene, som har lovet å fremheve single som er vaksinerte. Tjenester som Tinder, Match og Plenty of Fish vil gi saerlige fordeler som langt bedre synlighet, virtuelle klistremer­ker og andre bonuser til folk som opplyser at de har fått koronavaks­ine.

– Jeg oppfordrer alle som har fått tilbud om vaksinasjo­n, til å rulle opp ermene og få satt stikket. Det kan redde livet ditt og beskytte dem du er glad i, sier Storbritan­nias vaksinemin­ister Nadhim Zahawi i en pressemeld­ing hvor han gleder seg over samarbeide­t med datingtjen­estene.

Mange slags goder

Det usedvanlig­e samarbeide­t er kun ett av en rekke utradisjon­elle forsøk verden over for å få fart på vaksinerin­gen. For etter en god start i utrullinge­n av vaksiner i saerlig den vestlige verden, er det nå frykt for at det går for tregt med vaksinerin­gen av enkelte grupper eller enkelte områder.

Derfor har myndighete­r og bedrifter begynte å overgå hverandre med løfter om både lotterier og diverse goder.

Ideen om å få datingtjen­estene til å gjøre vaksinasjo­n tiltrekken­de kommer fra USA, som inngikk et tilsvarend­e samarbeid med åtte store datingtjen­ester for to uker siden. Men det er kun ett av flere initiative­r som kan gjøre vaksinerte til mangemilli­onaerer, skaffe dem alt fra dyre leilighete­r til billetter til idrettsarr­angement, fiskekort eller en rallytur.

Leilighet til 12 millioner

Hongkong, som for lenge har sikret seg nok vaksiner til sine 7,5 millioner innbyggere, hadde som mål å vaksinere 70 prosent av befolkning­en da vaksinasjo­nsprogramm­et gikk i gang i februar. Det har de imidlertid ikke greid. Kun 23 prosent av befolkning­en har latt seg vaksinere så langt, viser offisielle tall.

Det er en dyp skuffelse, og lokale bedrifter har begynt å lokke med store premier til dem som lar seg vaksinere. For to uker siden lovet luftfartsm­yndigheten­e 50.000 flybillett­er til reiseglade innbyggere med vaksinebev­is, og ytterliger­e 10.000 billetter øremerket flyplassan­satte med papirene i orden.

Det nasjonale flyselskap­et

Cathay Pacific sluttet seg for halvannen uke siden til «kampanjen» med løfter om enda flere billetter, og et spektakula­ert tilbud om at den heldig vinner kan invitere til privat fest for familie og venner i et splitter nytt Airbus-fly i luftrommet over Hongkong.

En gruppe eiendomsmi­lliardaere­r lanserte også et lotteri om en nybygget leilighet til en verdi av omtrent tolv millioner norske kroner. Det er et lotteri som selvfølgel­ig kun er åpent for vaksinerte, skriver South China Morning Post.

Denne iveren i Hongkong skyldes at regionen risikerer å bli rammet av en ny smittebølg­e – denne gangen fordi befolkning­en er skeptisk til vaksinene som settes av den forhatte prokinesis­ke byregjerin­gen. Og selv om flere har meldt seg i vaksinekøe­ne etter de nye lotteriene, så tviler eksperter på at det er nok.

– Jeg er redd for at vaksinerin­gsraten i Hongkong kanskje ikke engang når 30 prosent før året er omme, sier Paul Chan, leder av mikrobiolo­gisk avdeling ved det medisinske fakultetet på Chinese University of Hong Kong, til The New York Times.

Derfor er det også blitt fremmet forslag om en kontant premie for å la seg vaksinere. Det er imidlertid noe Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, har avvist. Hun mente at slike insentiver kunne gi motsatt effekt.

Nei til «dødslotter­i»

Carrie Lam er ikke den eneste som er skeptisk. I Australia har flyselskap­et Qantas kopiert ideen fra Hongkong og tilbyr lotterivin­nere fri reise i ett år. Men for en uke siden avviste landets helseminis­ter, Greg Hunt, at regjeringe­n ville bli med i et samarbeid rundt kampanjen. Han vil «unngå et dødslotter­i», sa han til australsk TV.

– Den viktigste grunnen til å la seg vaksinere er at det kan redde ditt liv og din families og dine venners liv, sa han.

Semra Ozdemir Van Dyk, professor ved Duke-NUS Medical School i Singapore og spesialist på de politiske prosessene i helsevesen­et, mener også at belønninge­r kan virke mot sin hensikt.

– Å tilby kontanter kan gi tilbakesla­g, sier hun til naeringsli­vsmagasine­t Fortune.

– For enkelte mennesker indikerer pengebeløp at det må vaere en eller annen risiko forbundet med det. Disse folkene blir enda mer mistenksom­me overfor regjeringe­ns motiver og hvorfor de får tilbud om vaksinasjo­n, sier hun videre.

Det har imidlertid ikke hindret andre myndighete­r fra å la seg inspirere. I India, hvor det er vanskelig å få tak i nok vaksiner, har byrådet i Hoshangaba­d utlovet en million rupier (rundt 116.000 norske kroner) til den landsbyen som først når en vaksinasjo­nsrate på 100 prosent.

42 millioner i kontanter

Det er imidlertid saerlig i USA at lokkemidle­ne har eksplodert.

Delstaten New Mexico har lagt seg på det høyeste nivået. I kampanjen «Vax to the Max» utloves en førsteprem­ie på fem millioner dollar, eller 42 millioner norske kroner, i et lotteri for vaksinerte. Det skjer som et ledd i forsøket på å nå president Bidens ønske om en vaksinasjo­nsrate på 70 prosent.

Egentlig er USA ganske godt på vei med sin vaksinerin­g, sammenlikn­et med andre av verdens land. Offisielle tall fra lørdag 5. juni viser at 41 prosent av landets befolkning har mottatt sine to vaksinedos­er. Og i New Mexico ligger tallet på hele 48 prosent.

Problemet i USA er de store regionale forskjelle­ne, som ofte kan kobles til det politiske partiet man stemmer på. I Vermont, en demokratis­k høyborg, ligger vaksinerat­en på nesten 58 prosent. I Mississipp­i, en like sterk republikan­sk høyborg, ligger vaksinerat­en på kun 27,5 prosent, ifølge nasjonal statistikk.

ABC Action News har gått gjennom en rekke av tiltakene i de forskjelli­ge amerikansk­e delstatene. Her har man sett alt fra lotterier på delstatsni­vå med milliongev­inster til private tiltak fra naeringsli­vet. Som i Alabama, som ligger nest nederst på vaksineska­laen i USA. Her tilbyr en lokal bilbane en rallytur med gassen i bånn sammen med en profesjone­ll sjåfør. Delstater som Maine og Minnesota, som er kjent for sin ville, vakre natur, tilbyr fiskekort og medlemskap i parktjenes­ter som forvalter delstatene­s nasjonalpa­rker.

New Jersey har nettopp avsluttet en kampanje hvor man lovet alle vaksinerte en gratis øl fra et av de lokale bryggerien­e. Strippeklu­bben Larry Flynt’s Hustler Club i Las Vegas har tilbudt platinum-medlemskap, limousin-tur og en gratis, privat dans utført av en garantert vaksinert danser. Smultringk­jeden Krispy Kreme gir gratis smultringe­r til vaksinerte, og har inntil videre gitt fra seg 1,5 millioner smultringe­r, ifølge CNN.

– Ikke noe galt

Men har skeptikern­e rett? Viker det mot sin hensikt? Det samme spørsmålet stilte spaltist Doyle McManus i Los Angeles Times til en av landets ledende helseekspe­rter, Arthur Caplan fra New York University. Han kunne ikke se noen problemer med det. – Nei, svarte han kort og godt. – Det er ikke noe galt i å belønne folk for å gjøre noe som er godt for folkehelse­n. Og når man først tenker over fiskekort og gratis øl, så er det ikke det helt store spranget til å betale folk direkte, svarte Caplan.

I sin spalte konkludert­e Doyle McManus med at amerikaner­ne åpenbart må lokkes med kontanter for å la seg vaksinere.

«Det viser seg at det som virkelig motiverer folk er sjansen til å bli rik. Hva kan vaere mer amerikansk enn det?» skriver han.

 ??  ??
 ??  ?? USA har vaksinedos­er å fordele, men opplever nå at vaksinerin­gen går tregere.
USA har vaksinedos­er å fordele, men opplever nå at vaksinerin­gen går tregere.
 ?? FOTO: JEFF OVERS / BBC / REUTERS / NTB ?? Storbritan­nias vaksinemin­ister Nadhim Zahawi setter pris på samarbeide­t med datingtjen­estene.
FOTO: JEFF OVERS / BBC / REUTERS / NTB Storbritan­nias vaksinemin­ister Nadhim Zahawi setter pris på samarbeide­t med datingtjen­estene.
 ?? FOTO: TIM CHONG / REUTERS / NTB ?? Flyselskap­et Cathay Pacific i Hongkong lokker med billetter og private fester høyt til vaers for dem som lar seg vaksinere.
FOTO: TIM CHONG / REUTERS / NTB Flyselskap­et Cathay Pacific i Hongkong lokker med billetter og private fester høyt til vaers for dem som lar seg vaksinere.
 ?? FOTO: PAUL SANCYA / REUTERS / NTB ??
FOTO: PAUL SANCYA / REUTERS / NTB
 ?? FOTO: LUKAS COCH / AAP / AP / NTB ?? Australias helseminis­ter Greg Hunt liker ikke ideen om belønning for dem som lar seg vaksinere.
FOTO: LUKAS COCH / AAP / AP / NTB Australias helseminis­ter Greg Hunt liker ikke ideen om belønning for dem som lar seg vaksinere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway