Bergens Tidende

Han er glad for å slippe karantene

– Det blir flott å se min gamle mor igjen og gi henne en stor klem, sier Steinar Nerbøvik.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no foto TUVA ÅSERUD

Fredag klokken 15 ble det innført karantenef­ritak for enkeltpers­oner som reiser inn i Norge. Fritaket gjelder dem som er fullvaksin­erte eller har fått påvist korona de siste månedene.

– Jeg er veldig glad for å slippe hotellkara­ntene eller karantene i mitt eget hus, sier Steinar Nerbøvik.

Etter en lang reise fra USA via Amsterdam gikk han ut i ankomsthal­len på Flesland litt før klokken seks fredag ettermidda­g. Åtte måneder er gått siden han sist var hjemme.

– Det skal bli flott å se min gamle mor igjen og gi henne en stor klem. Jeg har ikke sett henne siden min far døde i oktober i fjor, forteller Nerbøvik.

Har krysset fingrene

Til daglig er han sjef på et av Kjell Inges Røkkes verft i USA. Reisen hjem har vaert planlagt en stund. For noen dager siden kunne han lese at fullvaksin­erte slipper innreiseka­rantene.

– Siden har jeg bare krysset fingrene, forteller han.

Naerbøvik er fullvaksin­ert i USA. I forkant av reisen tok han kontakt med sin fastlege i Norge, og sørget for at sprøytesti­kkene ble registrert i det norske systemet.

Ifølge FHI skal koronavaks­iner satt i utlandet foreløpig ikke etterregis­treres i Norges nasjonale vaksinasjo­nsregister. VG melder at flere likevel har fått beskjed om det motsatte av fastleger og Helse Norge. FHI opplyser til VG at de jobber med å få plass avklaringe­r om etterregis­trering av koronavaks­iner gitt utenfor Norge.

Bergen var bare et mellomstop­p for verftssjef­en fra

Aukra i Møre og Romsdal. Det endelige målet er Molde.

– Når jeg lander der klokken ti i kveld, da skal min mor få en stor klem, sier han.

Lenge siden de så huset

Naerbøvik var bare en av flere som BT møtte på Flesland som gledet seg over de nye karantener­eglene. Franskfødt­e Jean Paul Barbier forteller at han bestilte billetter hjem til Bergen med én gang han fikk vite om endringene.

– Jeg er glad for å vaere tilbake, men jeg ville ikke reist hjem nå hvis jeg hadde havnet i karantene. Jeg skal reise på ferie igjen allerede neste uke, sier Barbier, som har besøkt sine gamle foreldre i Frankrike.

Tette bånd til Frankrike har også Terje Spor. Han var fredag på Flesland for å forhøre seg om hva slags testregler som gjelder før mandagens utenlandsr­eise.

– Jeg har ikke vaert der på 19 måneder. Vi er litt opptatt av hvordan det ser ut der, sier Spor, som forteller at venninnen hans eier et feriehus i Sør-Frankrike.

– Strenge regler

– Hva er det som gjør at du reiser nå?

– Nå er det lettet opp. Så får vi håpe det går greit å reise, men jeg sitter igjen med en liten følelse av at norske myndighete­r har vaert veldig opptatt av å holde oss hjemme med alle slags merkelige regler. Jeg tror ikke det er farlig å reise hvis en er forsiktig.

– Hva betyr det at du slipper karantene ved innreise?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Vi skal vaere vekke i to måneder, så det har ikke vaert så relevant. Jeg har regnet med at det ville ordne seg til vi er tilbake. En kan ikke holde på med innreiseka­rantene for folk som er fullvaksin­erte når smitten er tilnaermet lik null. Det var på høy tid at de gjorde disse endringene, mener Spor.

 ??  ?? Steinar Nerbøvik har ikke vaert hjemme siden oktober i fjor.
Steinar Nerbøvik har ikke vaert hjemme siden oktober i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway