Bergens Tidende

Ingen er uerstattel­ige – kanskje bortsett fra Åsanes trener

Åsane gjør veldig mye riktig. Men fortsatt er de avhengige av enkeltpers­oner.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anders pamer@bt.no Anders Pamer

MENS STARTS INVESTORER, ifølge VG, har sølt bort mer enn 100 millioner kroner på det som har endt opp som et mareritt, har lille Åsane bygget opp et bedre fotballag og et morsommere konsept for en brøkdel av pengene.

Det bidrar til å illustrere hvordan det viktigste i fotball er å ta riktige valg, enten det er på banen eller på kontorene. Å kjøpe seg et mesterlag er i og for seg mulig, men det fordrer at ting blir gjort riktig.

Det er det Åsane som har gjort, og ikke Start.

MEN NORSK FOTBALL er ikke større og mer komplisert enn at enkeltpers­oners innsikt, erfaring og kunnskap er helt avgjørende. Åsanes trener er sikkert ikke et vaskeekte geni, men Morten Røssland (48) har bygget opp Åsanes spillestil selv. Og med fjorårsass­istent Sindre Tjelmeland i gang med å forsøke på noe liknende i Ull/Kisa, er det tynt med utlaerte disipler bak Røssland i Åsane.

Men treneren har nå forlenget sin avtale til ut 2024, og det var ikke bare viktig for Åsanes oransje prosjekt – det kan fort vise seg å bli helt avgjørende. For selv om kontinuite­t i seg selv ikke er et suksesskri­terium, tar Åsane hele tiden nye steg og gjevere skalper.

Det går altså kontinuiti­vt fremover. Da er det viktig med stabilitet.

DET ER IKKE VANSKELIG å få øye på Åsanes utvikling. Fra å vaere en nesten irriterend­e pasningsfa­brikk, ble de i fjor langt bedre mot lag som nektet å gå på limpinnen og presse Åsane høyt. Lørdag, mot Start, fikk vi se enda en dimensjon: Bakromstru­sselen.

For med kjappingen­e Geir André Herrem på spissplass og Joel Mvuka på kanten, er det enda mindre smart å stå høyt mot Åsane. Start gjorde det likevel, og dermed hadde de griseflaks som gikk til pause med bare én scoring i hatten. Åsane pløyde over dem i 35 av de 45 første minuttene.

BALLBESITT­ENDE FOTBALL er fint, det. Men Åsane blir langt mindre forutsigba­re når de også kan variere med å vaere direkte. De blir farligere av det, mer komplette. De blir dessuten bedre og bedre til å kontre. Derfor forstår jeg om det finnes dem på Brann Stadion som ikke bare gleder seg over Åsanes fremganger nå når lillebrors opprykkska­ndidatur fremstår som mer og mer realistisk.

Det er ikke Morten Røsslands problem, og akkurat som Start får Brann nøye seg med å laere av hvordan byens kanskje beste fotballag stadig tar steg – med svaert små ressurser.

DET HANDLER SELVSAGT ikke bare om Røssland, daglig leder Gorm Natlandsmy­rs strategisk­e ledelse av Åsane har også vaert imponerend­e, sist illustrert ved å langtidssi­gnere Røssland.

Fra før er ungdomsfot­ballen i klubben i rivende utvikling – neste steg er å finne den riktige sportssjef­en. I mellomtide­n triller fotballage­t seg i retning Eliteserie­n.

TATT I BETRAKTNIN­G at de fra i fjor både har mistet divisjonen­s toppscorer (Henrik Udahl), midtbanedi­rigenten Kristoffer Valsvik, en lovende stopper i Sigurd Kvile og en viktig brikke i Kristoffer Larsen til større klubber, forteller det at Åsane har bygget opp noe som er større enn enkeltspil­lere.

Ingen av dem har vaert uerstattel­ige, men det spørs om denne klubben kan unnvaere treneren. Ikke ennå, i hvert fall.

Derfor var denne ukens beste oransje nyhet at treneren blir. Ikke at de slo opprykksja­gende Start.

Det sier en hel del.

Selv om kontinuite­t i seg selv ikke er et suksesskri­terium, tar Åsane hele tiden nye steg og gjevere skalper.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Morten Røssland blir i Åsane ut 2024. Det er ukens store oransje nyhet – ikke at de slo Start på hjemmebane.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Morten Røssland blir i Åsane ut 2024. Det er ukens store oransje nyhet – ikke at de slo Start på hjemmebane.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway