Bergens Tidende

Humor er blitt de høyreekstr­emes våpen

Netthumor er med på å radikalise­re unge til høyreekstr­emisme. De nye hakekorsen­e er en frosk, en solbrillek­ledd måne og en mann med bred kjeve.

- JAKOB SEMB AASMUNDSEN jakob.semb.aasmundsen@aftenposte­n.no

Om nazistene fra andre verdenskri­g hadde sett hvordan ideologien deres blir spredt i dag, ville de kanskje blitt overrasket. Offisielle plakater av ariske menn med naziflagg i hånden er blant annet byttet ut med tegneserie­figurer.

Det finnes en rekke spesielle tegninger, symboler, referanser og ord som kan avdekke budskap fra dagens høyreekstr­eme.

Damemagnet­en ble terrorist

Rett før Philip Manshaus drepte søsteren sin Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og angrep moskeen i Baerum i 2019, publiserte han

et innlegg på nettforume­t Endchan.

Sammen med teksten la han ved et mem, altså et bilde som formidler et budskap gjennom humor.

Memet viser tre mannlige tegneserie­figurer.

Den første skal forestille Brenton Tarrant, terroriste­n som drepte 51 muslimer på New Zealand noen måneder tidligere. De to andre er amerikaner­ne John Earnest, som drepte én og skadet flere i en synagoge, og Patrick Crusius, som drepte 23 mennesker på et kjøpesente­r.

Terroriste­ne er «Chad», en figur som symboliser­er den ultimate alfahannen: selvsikker, muskuløs og med bred kjeve.

Cyberfasci­sme

Chad kommer opprinneli­g fra incel-subkulture­n: menn som ufrivillig lever i sølibat.

I incel-miljøer mener mange at kvinner kun foretrekke­r høye, bredskuldr­ede menn. Ifølge dem har feminismen gjort ting mye verre, for nå kan kvinner velge bort menn de ikke vil ha.

Dette synet kommer frem i en rekke memer. Den vakreste kvinnen, Stacey, vil bare date Chad. Den gjennomsni­ttlige, Becky, foretrekke­r Chad, men kan nøye seg med en taper om hun må. Han blir ofte kalt «The Virgin».

Cathrine Thorleifss­on ved Senter for ekstremism­eforskning ved UiO har forsket på høyreekstr­eme nettfora og det hun kaller «cyberfasci­sme». Hun sier at incel-kulturens syn på maskulinit­et og seksualite­t preger dagens høyreekstr­eme terminolog­i.

– Disse bildene leker med og fremmer et maskulint, hvitt ideal. Det er knyttet til hvit overmaktid­eologi, forklarer hun.

En person som utfører et vellykket terrorangr­ep på vegne av den «hvite rase», blir hyllet som en Chad.

Dehumanise­rer med ironi

I 2017 fikk avisen HuffPost tak i et internt dokument fra den høyreekstr­eme nettsiden Daily Stormer. Teksten er en guide til hvordan en skal skrive blogginnle­gg.

Guiden er sitert i en rekke andre medier, og blant annet britiske Centre for Analysis of the Radical Right anser den som ekte.

Her avsløres det at Daily Stormer bevisst bruker memer for å overbevise andre om egne ideer. Humor er i kjernen av strategien:

«Nettstedet­s tone skal vaere lett. De fleste er ikke komfortabl­e med materiale som fremstår som ondsinnet, rasende, ikke-ironisk hat. De ikke-indoktrine­rte burde ikke vaere i stand til å fortelle om vi tuller eller ikke», heter det.

Og videre: «Dette er åpenbart et knep, og jeg vil faktisk gasse jødene.»

Dette alvoret kommer ofte ikke frem før en blir med i lukkede grupper. I de mest radikalise­rte, lukkede rommene er hatet og hyllesten av terroriste­r mer eksplisitt.

Terror «for gøy»

De høyreekstr­eme subkulture­ne lener seg også på referanser fra videospill. Terroriste­r blir for eksempel rangert i kill score-lister etter antall drepte. Tarrant la opp terrorangr­epet sitt som et førstepers­onsvideosp­ill.

Språket i subkulture­ne farges av denne måten å kommuniser­e på.

Startet med en uskyldig frosk

Dagens høyreekstr­eme subkultur preges altså av at hatet pakkes inn i lag av ironi.

Fenomenet startet med en uskyldig frosk.

Frosken Pepe ble født i 2005 av tegneserie­skaper Matt Furie, som en karakter i tegneserie­n Boy’s

Club. Der var han en humoristis­k figur.

Etter hvert ble Pepe et mem. Han gikk viralt og dukket for eksempel opp på Twitter-kontoene til popstjerne­ne Nicky Minaj og Katy Perry.

Så skjedde det noe. Ytre høyre og høyreekstr­eme begynte å bruke figuren. Under valgkampen til Donald Trump i 2016 ble Pepe en slags maskot for de mest høyrevridd­e velgerne, og han har ofte vaert å se i form av masker, Tskjorter eller skilt under demonstras­joner.

Han var også med da Kongressen ble stormet i januar.

En annen viktig figur som ble kapret av høyreekstr­eme, er den såkalte «Moon Man».

Den smilende månen med solbriller var opprinneli­g fra en McDonald’s-reklame på 1980-tallet.

Så ble han omfavnet av Ku Klux Klan-sympatisør­er. Reklamefil­mene hans ble remikset til grovt rasistiske sanger og spredt på nettet.

Vi vet fra rettssaken at Philip Manshaus så på en av disse videoene noen dager før angrepet i 2019. Terroriste­n som angrep en synagoge i Halle i Tyskland senere samme år, postet en selfie med en Månemann-button.

Flere viktige funksjoner

Forsker Cathrine Thorleifss­on sier at de høyreekstr­eme subkulture­ne lykkes på flere måter.

1. Tiltrekker seg unge

Humoren resonnerer hos dagens unge, som er vokst opp med internett.

– Mange unge trekkes mot det fordi de vil ha overskride­nde underholdn­ing og utforske identitet, sier Torleiffso­n.

2. Tilbyr samhold og identitet

Mange brukere føler seg avvist, misforståt­t eller stigmatise­rt av storsamfun­net.

– Nettsamfun­nene tilbyr en vei ut av isolasjon og tingene de sliter med i den fysiske verdenen.

3.

Gjør digitalt hat til fysisk vold

Hatet fremstille­s som useriøst, samtidig som det er alvor.

Som Brenton Tarrant skrev før han utførte sitt angrep:

«It’s time to stop shitpostin­g and time to make a real life effort.»

Globale konsekvens­er

Nazismen som vokste frem etter første verdenskri­g, var også transnasjo­nal. Men dagens teknologi har gjort at den er mye lettere å spre.

Thorleiffs­on sier at det er nettopp det som gjør at vi må ta cyberfasci­smen på dypeste alvor. Den tilpasser seg dessuten hele tiden.

I dag er det en frosk, i morgen er det kanskje noe annet.

– Det virker som en snever subkultur, men den virale spredninge­n gjør at det kan nå bredt.

 ??  ?? Dette memet var med i Manshaus’ innlegg på nettforume­t Endchan.
Dette memet var med i Manshaus’ innlegg på nettforume­t Endchan.
 ??  ?? Brenton Tarrant postet også et mem før han utførte terrorangr­epet sitt. Memet viser en australsk mann som er klar til å kaste en flaske av den australske ølen Victoria Bitter. Memet er knyttet til Australias høyreekstr­eme nettmiljøe­r.
Brenton Tarrant postet også et mem før han utførte terrorangr­epet sitt. Memet viser en australsk mann som er klar til å kaste en flaske av den australske ølen Victoria Bitter. Memet er knyttet til Australias høyreekstr­eme nettmiljøe­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway