Bergens Tidende

Sørishavet er jordens hjertepump­e

Havet rundt Antarktis er et av de minst utforskede i verden.

- OLE ARVE MISUND Direktør, Norsk Polarinsti­tutt

UTEN HAVET FUNGERER ikke jorden, står det i et av FNs baerekraft­smål. Derfor intensiver­er Norsk Polarinsti­tutt forsknings­innsatsen og tar i bruk nye metoder for å finne løsninger på verdens klimautfor­dringer.

Antarktis dikterer det meste av klimaet på jorden, men havet rundt kontinente­t er et av de minst utforskede i verden.

I MIDTEN AV forrige århundre fraktet selfangere­n «Norsel» utstyr og forskere til Antarktis. Nesten 70 år senere blir forskerne igjen med på turen. Denne gangen i et moderne fraktefart­øy.

I mer enn 30 år har polarinsti­tuttet drevet Troll-stasjonen i Dronning Maud Land, og barske isgående fraktefart­øy har sørget for de årlige forsyninge­ne. Konteinere lastes opp på isbremmen ved kysten og fraktes med beltevogne­r innover kontinente­t.

På turen ned til bremmen skal forskerne gjøre undersøkel­ser, sette ut vitenskape­lig måleutstyr og ta prøver.

SØRISHAVET OMKRANSER verdens mest utilgjenge­lige kontinent. Likevel er det her nøkkelen til en av vår tid største samfunnsut­fordringer ligger gjemt. Et viktig havområde er i endring – og vi må vite mer.

Vi vet at den antarktisk­e iskappen kjøler luften rundt planeten vår og at den mørke havoverfla­ten fanger opp varme fra solen. Samspillet mellom is og hav driver de store havstrømme­ne som legger grunnlaget for vaer- og matproduks­jon over hele verden.

På mange måter er Sørishavet jordens hjertepump­e. Og når hjerterytm­en endres, kjennes det på kroppen. Havnivået stiger og global matproduks­jon påvirkes. Et varmere Sørishav kan påvirke fiskerier over hele verden. Det er derfor i vår alles interesse å innhente mer kunnskap om hvordan Antarktis påvirker klimaet.

DEN SISTE FN-RAPPORTEN om klima viser at ismassene i Antarktis smelter og forventes å smelte mer. Når de varmere vannmassen­e trenger inn under isbremmen langs kysten av Antarktis, kan dette iverksette prosesser som fører til større istap fra innlandsis­en, som igjen fører til at havnivået øker.

Rapporten anslår havnivåsti­gning opptil 0,5 meter innen 2100 og enda mer dersom vi ikke greier å redusere klimautvik­lingen, og dermed begrense oppvarming­en av havet.

TIL TROSS FOR utfordring­er med koronapand­emien lyktes vi forrige Antarktis-sommer å bruke fraktefart­øyet som forsyner Troll til forskning i Sørishavet. Erfaringen­e fra i fjor gjør at vi nå videreutvi­kler vår innsats innen overvåking av issmelting, havsirkula­sjon og biologisk aktivitet i økosysteme­t utenfor Dronning Maud Land.

I løpet av høsten forlater frakteskip­et «Silver Arctic» Tromsø med kurs mot isbremmene i sør. Det er ikke bare om bord i forsknings­skip som «Kronprins Haakon» at forskerne er på jobb for klimaet. Fraktefart­øy og selfangere må også gjøre sin del av jobben. Det har historien vist oss – og nå står fremtiden på spill.

 ?? FOTO: JULIUS LAUBER ?? Isbremmen i Dronning Maud Land i Antarktis. Når isen smelter, øker havnivået.
FOTO: JULIUS LAUBER Isbremmen i Dronning Maud Land i Antarktis. Når isen smelter, øker havnivået.
 ?? FOTO: MALIN ALETTE HANSEN ?? Ole Arve Misund er direktør i Norsk Polarinsti­tutt.
FOTO: MALIN ALETTE HANSEN Ole Arve Misund er direktør i Norsk Polarinsti­tutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway