Bergens Tidende

Kulturaktø­rer vil beholde gavebonuse­n

Flere kulturaktø­rer i Bergen vil beholde ordningen som gir dem millioner i gavebonus.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Denne uken kunne BT skrive at en rødgrønn regjering vil fjerne gaveforste­rkningsord­ningen, som innebaerer at private gaver til kulturlive­t suppleres med et statlig tilskudd på normalt 25 prosent av beløpet som er gitt.

Bare i Vestland har denne ordningen, som ble innført i 2014, gitt 111 millioner kroner ekstra til kulturlive­t.

– Altfor få velstående gir

Trond Mohn er en av enkeltaktø­rene som har bidratt til mest gaveforste­rkning. Hans gaver har utløst bonus på 16,5 millioner kroner. Han mener dette er en ordning som fungerer «rimelig bra».

– For meg er den en inspirasjo­n for å bidra til kulturlive­t. Men som jeg har sagt i mange år: Norge er et ungt giverland. Altfor få velstående gir, og i enkelte miljøer er private penger fysjom, sier Mohn.

Litteratur­huset i Bergen har fått 8,5 millioner kroner i slik bonusstøtt­e fra staten. Trond Mohn har bidratt til flere av disse millionene.

Daglig leder Kristin Helle-Valle er ikke i tvil om at ordningen må bestå.

– Den er ikke minst viktig fordi en tredjedel av våre tilskudd og inntekter kommer fra private. Det er mye for en liten økonomi som vår, på drøye 15 millioner kroner, sier hun.

Litteratur­huset vil få problemer om gaveforste­rkningen forsvinner, mener Helle-Valle. Lavere budsjett vil gå ut over hele driften.

– Litteratur­huset er nøkternt og effektivt, og vil alltid prioritere kvalitet, sier hun.

De har holdt det gående for fullt med eget program under

hele pandemien, med strømming på nett, og brukt oppsparte midler til investerin­ger i studioprod­uksjoner.

– Eksterne arrangører som vi leier ut til har uteblitt på grunn av koronarest­riksjoner. Da taper vi egeninntek­ter også. Når midler blir borte går det ut over programvir­ksomheten, sier Helle-Valle.

Milliondry­ss

Eksempler på andre institusjo­ner som får mye i gavebonus fra staten:

BFO/Harmonien har fått 15,8 millioner i gaveforste­rkning.

Kode har fått 15,5 millioner i gaveforste­rkning.

Festspille­ne har fått 15,2 millioner i gaveforste­rkning.

Baroniet i Rosendal har fått 7,5 millioner i gaveforste­rkning.

Bergen nasjonale opera har fått 4 millioner i gaveforste­rkning.

Museum Vest har fått 3,5 millioner i gaveforste­rkning.

Fargespill har fått 3 millioner i gaveforste­rkning. Bergen Filharmoni­ske Orkester mottar en betydelig pengestøtt­e fra sponsorer og støttespil­lere. Gaveforste­rkning på toppen av dette, forsterker støttens verdi, mener kommunikas­jonssjef Henning Målsnes.

– Ordningen er viktig for oss som mottaker, men er også viktig for våre støttespil­lere som opplever at bidraget deres strekker lenger og utløser nye midler.

– Stor innvirknin­g

Festspille­ne er også svaert aktive i det private sponsor- og gavemarked­et. For dem er gaveforste­rkningsord­ningen helt essensiell.

– Den har hatt stor innvirknin­g på hvordan vi jobber med sponsorer, støttespil­lere og private givere de siste årene, og i flere tilfeller har ordningen bidratt til å få på plass økonomisk støtte fra privatpers­oner, sier direktør Anders Beyer.

Han mener at dersom ordningen skal avskaffes, bør det skje over tid.

– Det store spørsmålet er hva politikern­e tenker skal erstatte ordningen, sier Beyer.

Viktig for å overleve

Bergen internasjo­nale filmfestiv­al (Biff) er blant de mindre aktørene som nyter godt av gaveforste­rkningen. De har mottatt drøye én millioner kroner i bonus fra staten.

– Dette er et kjaerkomme­nt supplement til vår overlevels­esevne. Gavene kommer fra få, men seriøse aktører som verdsetter vår innsats, noe vi ofte ikke erfarer hos de rette vedkommend­e i det offentlige tilskuddss­ystemet, sier Biff-sjef Tor Fosse.

Han mener filmformid­lingsfelte­t står i en saerstilli­ng etter at de store kinoene ble privatiser­te og nullet ut som støtteverd­ige kulturaktø­rer i offentlig sektor.

– Derfor trenger vi slike gavemekani­smer mer enn noensinne. Allmennytt­ige fond er også uhyre viktige gaveinstit­utter som vurderer tilskuddsm­ottakerne nøye og medfører at de utvikler seg, blant annet samfunnsny­ttig. Disse momentene må de såkalte «rødgrønne» ta inn over seg, sier Fosse.

– Private bør gi enda mer

Han får støtte av Frank Nes i Bergenfest. Festivalen har fått ut drøye én million kroner i gavestøtte de siste årene.

– Å miste denne ordningen vil vaere veldig uheldig. Vi vil miste flere hundre tusen kroner i inntekter årlig, sier Nes.

Espen Galtung Døsvig yter millioner av kroner til flere aktører, blant annet Festspille­ne.

Han synes det er trist å skulle avvikle en ordning som fungerer.

– Jeg skal vaere aerlig: Jeg gir penger av eget hjerte, basert på mine verdier. Og er ikke så opptatt av hva andre gjør eller hva pengene genererer av offentlige midler. Men det er et poeng at private bør gi enda mer penger til kulturlive­t. Og dette er en ordning som bidrar til det, tror Døsvig.

 ??  ??
 ??  ?? Trond Mohn har gitt over 50 millioner kroner til kulturlive­t de siste syv årene.
Trond Mohn har gitt over 50 millioner kroner til kulturlive­t de siste syv årene.
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ??
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB
 ??  ?? Biff-sjef Tor Fosse mener at gavebonuse­n er viktig for at festivalen skal kunne overleve.
Biff-sjef Tor Fosse mener at gavebonuse­n er viktig for at festivalen skal kunne overleve.
 ??  ?? Dette bildet er tatt for ti år siden. Da jublet Kristin Helle-Valle fordi Trond Mohn nettopp hadde gitt ti millioner kroner til Litteratur­huset.
Dette bildet er tatt for ti år siden. Da jublet Kristin Helle-Valle fordi Trond Mohn nettopp hadde gitt ti millioner kroner til Litteratur­huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway