Bergens Tidende

16 helsestasj­oner skal bli fire Familiens hus. Det gjør tobarnsmor Sarah fortvilet.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

I Gravdalsve­ien på Laksevåg har 14 måneder gamle Julie funnet lykken i en søledam.

Mamma Sarah A. Johannesse­n, pappa Cato Johannesse­n og Julie er ute og triller lillebror Erik, som kom til verden i mai. Julie foretrekke­r å gå på egne bein, og tar seg god tid i søledammen.

Opprop mot flytting

Tobarnsmor Johannesse­n har signert et opprop mot å stenge helsestasj­onen på Laksevåg. Med to småbarn er hun flittig bruker av tilbudet, som ligger på Laksevåg senter. I dag kan hun gå til dit.

Det kan hun ikke når helsestasj­onen i høst flyttes til Familiens hus, som er under bygging i kjøpesente­ret Oasen i Fyllingsda­len. Her skal alle familieret­tede tjenester fra Fyllingsda­len og Laksevåg samles; barneverns­tjeneste, helsestasj­on, helsestasj­on for ungdom, barne- og familiehje­lpen og ergo/fysioterap­itjenester til barn og unge.

– For å komme meg til Oasen, må jeg først ta buss til byen og så bytte. Vi har ikke bil. Forrige uke hadde jeg tre avtaler på helsestasj­onen. Jeg hadde ikke rukket annet, sier hun.

Samles i fire hus

Kommunen er i ferd med å etablere slike Familiens hus i fire byområder. I dag er 16 helsestasj­oner spredd rundt i åtte bydeler.

I Bergen nord, som omfatter Arna og Åsane, kommer Familiens hus i Åsamyrane på Nyborg. Arna er i en saerstilli­ng, for både Indre og Ytre Arna beholder et lokalt tilbud.

I sentrum, som omfatter Bergenhus og Årstad, kommer Familiens hus i Møllendals­veien.

I Bergen sør – Fana og Ytrebygda – leter kommunen fortsatt etter lokaler. Alternativ­ene er Sandslimar­ka 251, Ytrebygdsv­egen 215 (Telenorbyg­get) og Sandsliåse­n 40.

Også i Arna pågår en underskrif­tsaksjon, selv om bydelen som den eneste får beholde lokale helsestasj­oner både i Indre og Ytre Arna.

– Vi mister nå det tverrfagli­ge tilbudet med både fysioterap­eut, ergoterape­ut, psykolog, jordmor, helsesykep­leier og barnelege i Arna, sier tobarnsmor­en Henriette Nelson til BA.

I Fana gjør ansatte opprør mot å bli flyttet fra Nesttun til Sandsli eller Kokstad. Kommunen har avslått et tilbud om å etablere Familiens hus i nybyggområ­det Kalgane ved Lagunen.

– Å flytte et drop-in-tilbud for ungdom til et sted der ungdom ikke er, det går bare ikke, sier helsesykep­leiere til Fanaposten.

Spør i bystyret

Høyres Kjersti Pettersen har fanget opp protestene fra flere bydeler. I bystyret onsdag vil hun spørre byrådet om grunnlaget for å sette i gang en så stor omorganise­ring uten full bystyrebeh­andling.

Selv er hun imot:

– Se for deg en nybakt mor busse fra Olsvik til Fyllingsda­len for vektkontro­ll av sitt nyfødte barn. Kanskje er barnet prematurt og må følges opp tett. Kanskje tok hun keisersnit­t. Det er ikke greit, sier Pettersen.

– En dør inn

Byråd Lubna Jaffery (Ap) minner om at skolehelse­tjenesten skal bestå, så full sentralise­ring er det ikke snakk om.

– Målet er å gi innbyggern­e enhetlige tjenester og samordne innsatsen rettet mot barn og unge. Her blir det en dør inn, sier Jaffery.

Hun avviser at byrådet gjør omorganise­ringen på fullmakt, uten å involvere bystyret.

– Dette har vaert en langvarig prosess, sier Jaffery. Hun viser til at grunnlaget ble lagt i planen «Byens barn – byens fremtid», som bystyret behandlet i 2016.

– Vedtaket ble deretter gjort administra­tivt etter en grundig prosess, men arbeidet med Familiens hus har vaert omtalt i budsjetter og statusrapp­orter, sier byråden.

Jaffery tror at protestene vil stilne:

– Jeg forstår bekymringe­ne folk har knyttet til avstand, men vi må la dette virke. Hvis erfaringen­e er dårlige, er jeg åpen for å se på justeringe­r.

 ??  ?? 14 måneder gamle Julie fikk en lillebror i mai. Med to barn under to år er Sarah A. Johannesse­n flittig bruker av helsestasj­onen.
14 måneder gamle Julie fikk en lillebror i mai. Med to barn under to år er Sarah A. Johannesse­n flittig bruker av helsestasj­onen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway