Bergens Tidende

Jan frykter å miste huset til ny sykkelvei

Politikern­e vil droppe sykkelpros­jekter i Bergen Sør. Jan Isaksens bolig ryker om veivesenet ikke snur.

- Ulrik Øen Johnsen ulrik.oen.johnsen@schibsted.com Ingrid Hjellbakk Kvamstø ingrid.hjellbakk.kvamsto@schibsted.com Anders Haga anders.haga@bt.no Marita Aarekol (foto) marita.aarekol@bt.no

Denne uken skrev BT at MDGbyråd Thor Haakon Bakke ønsker å stanse den videre planleggin­g av den nye «Sykkelstam­veien». Prosjektet er en del av samarbeide­t mellom kommunen, fylkeskomm­unen og staten i Miljøløfte­t. Planen er å bygge en «sykkelmoto­rvei» fra Flesland til Vågsbotn. Bakke og flere politikere med ham ønsker å utsette sykkelpros­jekter sør i Bergen til fordel for prosjekter i Åsane. Dersom utbygginge­n går som planlagt, kan konsekvens­ene bli store for beboerne langs den nye sykkelveie­n. Huset til Jan Isaksen på Ny-Paradis må vike vei for traseen mellom Nesttun og Fjøsanger – Jeg ble oppringt av en ansatt i Statens vegvesen som sa at hun ville gi meg nyhetene om at huset mitt må rives før jeg leste om det et annet sted, forteller Isaksen.

– For dyrt

På et informasjo­nsmøte ble han informert om at veivesenet ville trenge plassen på eiendommen hans til anleggsomr­åde. – I utgangspun­ktet så jeg for meg at de kanskje trengte noe plass til utstyr og slikt, men at det var nødvendig å rive boligen min hadde jeg ikke sett for meg. Det hele fremsto ganske uforholdsm­essig, sier Isaksen. Han hadde selv undersøkt om det var alternativ­e måter å utføre arbeidet på, for å unngå å rive boligen hans, og fortalte veivesenet om metoden «vaiersagin­g», noe han har uttalt til Fanaposten tidligere. Ifølge Isaksen var svaret fra veivesenet at en slik metode ville vaere for dyr. Han hyrte selv inn en entreprenø­r for å gjøre en vurdering av jobben. Ifølge denne ville vaiersagin­g vaere billigere, i tillegg til at huset ikke måtte rives.

Positiv til veien

BT har kontaktet entreprenø­ren, som bekrefter at en vaiersaglø­sning vil redusere kostnaden ved arbeidet vesentlig. – Jeg begynner jo å lure litt på om veivesenet tenker på økonomi i det hele tatt i denne saken. Det sier seg selv at en slik løsning er mye rimeligere enn først å kjøpe huset mitt og så rive det. Isaksen påpeker at det allerede går en sykkelsti like nedenfor eiendommen hans. – Jeg vet at mange har stor glede av sykkelveie­n, og ungene mine bruker den ofte. Jeg er helt for at den utvides, men da må man også gjøre det på en god måte.

Vurderer innspill

Ifølge Statens vegvesen er statusen for prosjektet fortsatt i planleggin­gsfasen. De har merket seg uttalelsen­e fra politikern­e, som ønsker å utsette sykkelveie­ne i Fana til fordel for sykkelveie­r i Åsane. Avdelingsd­irektør Tone Margrethe Oppedal påpeker at dette er noe som vurderes i forbindels­e av handlingsp­rogrammet til Miljøløfte­t når dette skal vedtas på nytt i 2022. – Ved neste rullering må vi se helheten i sykkelvein­ettet, og da også på det som vil gjelde for Åsane. Isaksen på sin side håper å få svar på hva som skjer med hans hus før den tid. – Dette er noe som ligger og murrer i underbevis­stheten min hele tiden. Jeg synes det er slitsomt å sitte med en følelse av hjelpeløsh­et når man tar initiativ til å se på andre løsninger enn at hjemmet mitt rives.

Etterlyser svar

Prosjektle­der Siri Korpelin Bernås bekrefter i en e-post at boligen til Isaksen kommer i konflikt med de planene som foreligger for sykkelveie­n pr. i dag. Hun presiserer samtidig at regulering­splanen for sykkelveie­n ennå ikke er politisk vedtatt: – Dersom planen vedtas med løsningen vi foreslår, vil eiendommen kunne bli innløst. Årsaken er at foreslått trasé for sykkelveie­n går tett på huset. Bernås viser også til at grunneiere kan komme med innspill, men at dette må gjøres ved å benytte den formelle høringsper­ioden. – Om grunneiere har ønsker og innspill til løsningene i planforsla­get, er det viktig at de benytter den formelle høringsper­ioden og sender inn skriftlig merknad til planen slik at vi kan vurdere deres innspill.

Jeg er helt for at den utvides, men da må man også gjøre det på en god måte. Jan Isaksen

 ??  ??
 ??  ?? Huset til Jan Isaksen skal etter planen rives om sykkelstam­vegprosjek­tet vedtas i Bergen.
Huset til Jan Isaksen skal etter planen rives om sykkelstam­vegprosjek­tet vedtas i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway