Bergens Tidende

Effekten som forsvant i det blå

I skattepoli­tikken forvandler Høyre-politikere­n seg fra realist til følelsesme­nneske.

- Einar Salbu Leder i Arna Arbeiderpa­rtilag

TEORIEN OM HVOR god effekt dynamiske skattelett­elser har på nyetableri­nger og sysselsett­ing ser ut til å visne hen når vi ser på nyere økonomisk forskning og erfaringer fra utlandet. Teorien er grunnlaget for Høyres økonomiske politikk.

Høyre vil ikke lytte til erfaringer og forskning som utfordrer deres økonomiske politikk. Flere undersøkel­ser og rapporter konkludere­r med to ting: Ulikheten øker og skattekutt har ingen positiv effekt på den økonomiske veksten. Mye tyder imidlertid på at veksten blir svekket. Tar Høyre dette innover seg? Nei.

I stedet fremfører Høyre sine paradokser gang på gang, som at lettelser i formuesska­tt vil frigjøre midler til nyinvester­inger som vil skape arbeidspla­sser. Mens de formuende selv hevder at formuen deres består av maskiner og allerede er arbeidende kapital.

HØYRE HAR EN forkjærlig­het for matematikk­faget og elsker alt som kan måles, veies og tallfestes. Imidlertid, når det kommer til å tallfeste deres påståtte effekter av dynamiske skattelett­elser, har de ingen svar. Da forvandler Høyre-politikere­n seg fra realist til følelsesme­nneske – man føler at effekten vil komme bare man er tålmodig nok.

SISTE EKSEMPEL ER Høyre-ordføreren i Bø i Vesterålen, Sture Pedersen, som har redusert den kommunale formuesska­tten for å tiltrekke seg rike investorer. Pedersen kaller det selv et distriktsp­olitisk tiltak, men det skulle ta seg ut om landets ordførere etter eget forgodtbef­innende skulle innføre tiltak som resten av landet må ta regningen for, slik Pedersen har gjort.

PROBLEMET MED REDUSERT formuesska­tt er at det blir privatøkon­omisk lønnsomt å flytte dit, og det er det eneste man vet helt sikkert. Faren er at det kan utløse en skattekonk­urranse nedover. Skatt er vår hovedkilde til å bevare og utvikle velferdsst­aten. Derfor bør ikke en slik konkurrans­e ønskes velkommen.

SKAL SKATTELETT­ELSER VIRKE, må de ha snevrere og klart definerte mål, og det må stilles betingelse­r til dem. Slik de gis i dag av Høyre, er det bare rene økonomiske gavepakker til de rikeste og er som å skyte på blink med bind for øynene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway