Bergens Tidende

Beffens bønn til bergensere: – Bruk oss, ellers forsvinner vi

Beffen er en institusjo­n i Bergen. Nå trenger den flere bergensere for at den skal overleve.

- Pål Engesæter pal.engesaeter@bt.no Rune Sævig (foto) Rune.Saevig@bt.no

Trofast pendler Beffen frem og tilbake over Vågen fra Bradbenken til Nykirkekai­en. Slik den har gjort i 127 år.

Turen tar rundt fire minutter. Beffen 3 ligger dypt i vannet. Du kan kjenne på vanntemper­aturen om du har lange armer. Hun smyger seg lydløst som en smaukatt mellom de mange store skipene i havnen.

– Se der, se så store!

– Se der, se så store! De yre ungene kikker med store øyne ut av vinduene og opp på de digre båtene vi passerer. På Festningsk­aien ligger hurtigrute­n «Trollfjord» i opplag ved siden av slepebåten «Haugesund». På Nykirkekai­en troner den digre ankerhåndt­eringsbåte­n «Normand prosber».

Det er midt på dagen. Båten fylles opp av turister på vei til Akvariet.

– Vi har vært oppe på Fløyen, nå skal vi på Akvariet og senere i dag på Kode, forteller Lill Hesthaug. Med mann og barn kommer hun fra Aurskog-Høland og ferierer på Vestlandet i år. – Hvorfor valgte dere Beffen? – Vi bor på hotellet rett ved her, så det var praktisk i stedet for å gå rundt hele Vågen.

– Vil dere ha kvittering? Da får dere 20 prosent avslag på Akvariet, sier kaptein Harald Matland. Familien takker smilende ja, og er nok enda mer glade for at de brukte Beffen.

Glad er Matland også for hver person som står på kaien og venter på skyss, for passasjert­allene bekymrer dem som jobber her.

– Et sterkt ikon for Bergen

Det er Bergen Kystkultur­senter som nå eier de tre Beffene.

– Vi kaller oss verdens minste rederi med verdens minste cruise, sier mannskapss­jef Rita Grøtte.

Hun forteller at de sliter økonomisk etter pandemien. Og sier at de i denne perioden har vært heldige som har fått tak i kapteiner som har hatt andre jobber, og har papirene i orden.

– Da vi startet opp igjen tversoverr­uten i november i fjor var det vanskelig, og den har gått i minus hver måned siden. Sandviksru­ten som kjører i sommermåne­dene går rundt, slik at vi kan betale kapteinene, sier Grøtte.

Hun forteller at de var heldige som fikk støtte til å kjøpe båtene.

– Beffen er et sterkt ikon for Bergen, og vi vil så gjerne ta vare på dem som en del av den levende kystkultur­en. Til høsten må vi vurdere om vi må å legge ned tversoverr­uten. Derfor håper jeg bergensern­e bruker oss, og vi blir veldige glade om det finnes sponsorer som vil støtte oss, sier mannskapss­jef Grøtte.

Bergens Elektriske Færgeselsk­ab A/S ble stiftet 1894. Siden den gang har de trofast fraktet bergensere på kryss og tvers i nære havneområd­er. For to år siden startet en opp den «Den blå kulturløyp­en».

I sommermåne­dene går to av de tre Beffen-båtene i rute mellom Vågen, Akvariet, Bergen Kystkultur­senter og Gamle Bergen.

– Badekar med to hjulvisper

Tilbake på Beffen styrer kapteinen Matland fartøyet med en stø hånd på joysticken og får oss trygt over til andre siden. – Hvordan er hun å føre? – Hun er som et badekar med to hjulvisper på. Rund under og uten ror, ler kaptein Harald Matland. Da Beffen søkte kapteiner i fjor høst meldte han seg. Den pensjonert­e bankmannen er en erfaren regattasei­ler, og vant til helt andre båter.

– Jeg tar det som en utfordring å styre denne, sier han.

René Olsen nikker anerkjenne­nde når kollegaen mykt legger baugen til kaien.

Til vanlig er René Olsen skipper og guide i arktiske strøk, og pendler mellom Arktisk og Antarktisk. Da koronaen kom reiste han hjem til Bergen. Nå er 32-åringen fra Loddefjord også kaptein på Beffen.

– Beffen er en institusjo­n som har vært i Bergen i snart 130 år, men den må brukes om vi vil bevare den. Meldingen til bergensere er klar, bruk oss ellers forsvinner vi, sier kaptein Olsen.

– Knytter sentrum sammen

På Nykirkekai­en komme Ståle Juvik om bord, sammen med Jakob Brekke og Mechach Betu. De skal over til tivoliet ved Vågen.

– Vi skal opp med «go too gate», det er det klart viktigste vi skal gjøre der, forklarer 11-åringene.

– Vi bor på Nordnes og da er det veldig greit å ta Beffen. Den er viktig og knytter sentrum sammen, sier Ståle Juvik. For hans del kunne den gått hele døgnet, ikke minst etter konserter på Koengen.

 ??  ?? Beffen går opp til 90 turer over Vågen om dagen.
Beffen går opp til 90 turer over Vågen om dagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway