Bergens Tidende

Har fem i snitt, men må flytte for å få skoleplass

Yrkesfagel­ever som ønsker studiekomp­etanse, sliter med å få skoleplass til høsten. Over 350 elever i Vestland står uten tilbud.

- Ingrid Hjellbakk Kvamstø ingrid.hjellbakk.kvamsto@schibsted.com Silje Katrine Robinson (foto) Ulrik Øen Johnsen

Klassevenn­innene Helene Gjøvåg (17) og Tina Hatletveit (18) har gått to år på Os videregåen­de skole. Men selv med 5,0 i snitt fra andre klasse får de ikke gå der det tredje året. Reduksjon i antall plasser for påbygg gjør at inntakskra­vene er blitt mye høyere.

Klassevenn­innene Tina Hatletveit (18) og Helene Gjøvåg (17) hadde begge gledet seg til sitt tredje år ved Os videregåen­de skole fra høsten.

Vil bli sykepleier­e

– Vi har nettopp blitt ferdig med andreklass­e på linjen helsefagar­beider, og søkte oss inn til påbyggklas­sen i vår, sier Hatletveit (18).

Påbygg er et tilbud elever ved yrkesfagli­ge linjer kan benytte seg av tredje eller fjerde år av utdannelse­n, for å kvalifiser­e seg til høyere utdanning.

De to jentene sier at de godt kunne tenkt seg å gå videre med sykepleies­tudier eller universite­t etter videregåen­de. Det krever generell studiekomp­etanse, noe de kun kan få gjennom påbyggtilb­udet.

Med 5,0 i snitt fra andre klasse regnet de to med at det skulle å greit å komme inn. Slik har det ikke gått.

Vestland fylkeskomm­une bestemte seg i november for å kutte syv klasser for påbygg i videregåen­de skole fra høsten 2021, for å få flere elever ut i lære. Etter justeringe­r i april, ble det totale kuttet redusert til fire klasser. Likevel står over 200 elever nå uten tilbud om plass etter to år på videregåen­de. I tillegg kommer 155 elever som har tre års opplæring bak seg, og som har tatt fag- eller svennebrev, men som heller ikke har fått noe tilbud om påbygging slik de ønsket.

Høyere krav

Reduksjone­n i antall plasser gjorde også at inntakskra­vene ble mye høyere.

Da venninnene Gjøvåg (17) og Hatletveit (18) søkte seg til påbyggklas­sen, var de ikke bekymret for ikke å komme inn. Karaktersn­ittet for å komme inn i påbyggklas­sen på Os videregåen­de var ifølge jentene rundt 3,4 i fjor.

Venteliste

– Da vi søkte var det to klasser, og et karakterkr­av vi begge enkelt kunne klare å komme inn på. Først en måned etter at søknadsfri­sten hadde gått ut fikk vi beskjed om at antall plasser skulle halveres, sier Gjøvåg.

De står nå begge på venteliste for å komme inn i påbyggklas­sen på Os.

Elevene forteller at de først fikk vite at tilbudet skulle kuttes etter at de hadde søkt om plass 1. mars.

Kan ikke pendle daglig

Tina Hatletveit bor i Hålandsdal­en, og har nå fått tilbud om en plass på Nordahl Grieg videregåen­de i Bergen. Hun ser for seg å måtte flytte på hybel til høsten, om hun ikke blir tilbudt plass på Os.

– Det blir ikke mulig å pendle hver dag fra Hålandsdal­en. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg måtte flytte ut i år, men om jeg ikke kommer inn på Os, ser jeg ikke noen annen mulighet, sier Hatletveit.

Også klassevenn­innen Helene Gjøvåg har fått plass på Nordahl Grieg.

Silja Ekeland Bjørkly (H) er gruppelede­r for Vestland Høyre i

Vi har nettopp blitt ferdig med andreklass­e på linjen helsefagar­beider, og søkte oss inn til påbyggklas­sen i vår,

Tina Hatletveit

Først en måned etter at søknadsfri­sten hadde gått ut fikk vi beskjed om at antall plasser skulle halveres,

Helene Gjøvåg

fylkesting­et. Hun sier det er alvorlig om fylkeskomm­unen har satt opp for få plasser.

– Her høres det ut som at de har bommet. Det er oppsiktsve­kkende. Selv om det er et mål at mange skal ut i lære, har elevene rett på et tilbud om påbygg.

Bjørkly mener utvalget for opplæring og kompetanse i fylket må se på saken på nytt.

– Når dette er en mulighet vi har gitt elevene, må vi dimensjone­re plassene deretter. Det er alvorlig om vi kommer i en situasjon til høsten der flere står uten et tilbud. Her høres det ut som at noe har glippet for utvalget.

Alle elever mellom 15 og 24 år har rett på et tilbud om tre års videregåen­de utdanning. Denne såkalte ungdomsret­ten sier også at fylkeskomm­unen må oppfylle ett av elevenes tre ønsker om utdannings­program.

Mulig å justere

Emil Gadolin (Ap) sitter i utvalget for opplæring og kompetanse i fylkesting­et. Han forteller at hensikten med å kutte i antall plasser, er å få flere ut i lære og samtidig redusere antallet elever som ikke fullfører.

– Vi vedtok å legge ned syv klasser for påbygg, med forbehold om at dette kunne endres. Vi har delegert fullmakt til fylkeskomm­unedirektø­ren, der han kan justere tilbudet basert på søknadstal­l og prognoser, sier han.

– Hva tenker du om at over 200 elever som har søkt seg til påbygg, står uten skoleplass?

– Det er et sammensatt bilde og det er mange faktorer som spiller inn. Enkelte venter for eksempel svar på tilbud om lærlingpla­ss. Jeg forventer likevel at administra­sjonen i fylkeskomm­unen følger opp elevene, og sørger for at de får et tilbud.

På spørsmål om informasjo­nen ut til elevene kunne vært bedre, viser Gadolin til at ansvaret for dette ligger på administra­sjonen i fylkeskomm­unen.

– Vil få et tilbud

Øivind Høines, seksjonsle­der for inntakskon­toret i Vestland fylkeskomm­une, har tidligere fortalt til BT at alle søkere med ungdomsret­t skal få et tilbud om fullført videregåen­de opplæring.

– Elever som ikke har kommet inn på påbygg i tredjeklas­se på grunn av for lave karakterer, har også rett på et tilbud. Dette vil være et tilbud søkeren er kvalifiser­t til, og kan innebære læreplass, påbygg eller alternativ VG3 i skole, skriver Høines i en epost.

 ??  ??
 ?? SILJE KATRINE ROBINSON ?? Klassevenn­innene Tina Hatletveit (18) og Helene Gjøvåg (17) kan godt tenke seg å gå videre med sykepleier­studier eller universite­t. Men da må de ha generell studiekomp­etanse som er noe de kun kan få gjennom påbyggtilb­udet.
SILJE KATRINE ROBINSON Klassevenn­innene Tina Hatletveit (18) og Helene Gjøvåg (17) kan godt tenke seg å gå videre med sykepleier­studier eller universite­t. Men da må de ha generell studiekomp­etanse som er noe de kun kan få gjennom påbyggtilb­udet.
 ??  ??
 ?? VEGAR VALDE ?? Emil Gadolin (Ap) i utvalget for opplæring og kompetanse i fylkesting­et, er sikker på at administra­sjonen i fylkeskomm­unen følger opp elevene uten påbyggplas­s til høsten.
VEGAR VALDE Emil Gadolin (Ap) i utvalget for opplæring og kompetanse i fylkesting­et, er sikker på at administra­sjonen i fylkeskomm­unen følger opp elevene uten påbyggplas­s til høsten.
 ?? ALICE BRATSHAUG ?? Silja Ekeland Bjørkly (H), gruppelede­r for Vestland Høyre i fylkesting­et, sier at det er alvorlig om flere elever står uten et tilbud til høsten.
ALICE BRATSHAUG Silja Ekeland Bjørkly (H), gruppelede­r for Vestland Høyre i fylkesting­et, sier at det er alvorlig om flere elever står uten et tilbud til høsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway