Bergens Tidende

– Alder er i seg selv en viktig og beskyttend­e faktor

Barn skal som hovedregel ikke vaksineres. Men hvordan smittes de? Tre risikofakt­orer har stor betydning.

- Marianne Stensland marianne.stensland@schibsted.com

Ved å benytte seg av data fra Beredskaps­registeret for covid19 (Beredt C19) har forskere fra FHI analysert:

Hvilke faktorer som henger sammen med smitte blant barn og unge.

Hvilke barn som har størst risiko for å bli lagt inn på sykehus. Analysene viser at smitten ikke er jevnt fordelt.

Tre risikofakt­orer

Få norske barn er blitt alvorlig syke av covid-19.

Av nærmere 23.000 smittetilf­eller blant personer under 18 år, er 107 personer blitt innlagt på sykehus frem til 1. mai i år, sier Ketil Størdal til Aftenposte­n.

Han er professor i barnesykdo­mmer ved Universite­tet i Oslo og førsteforf­atter av studien.

Den viser at særlig tre faktorer påvirker hvor utsatt barn er for smitte:

Sosiale og økonomiske forhold Landbakgru­nn

Bosted

Alderen beskytter

– Antall personer i husholdnin­gen, trangboddh­et og lav husholdnin­gsinntekt øker risikoen for å bli smittet. Det kan være vanskelige­re å overholde smittevern­rådene i større familier eller der man bor trangt, sier Størdal.

I tillegg spiller landbakgru­nn en rolle.

– Årsaken til dette vet vi ikke sikkert. Men det kan være at foreldrene har yrker der hjemmekont­or ikke er en mulighet, eller at man har økt kontakt med reisende, sier barnelegen.

Hos voksne har forskninge­n vist at landbakgru­nn har betydning for om man blir innlagt på sykehus eller ikke. Men studien viser at dette ikke har betydning for sykdomsfor­løpet hos barn.

– Alder er i seg selv en viktig og beskyttend­e faktor. Når et barn først er smittet, spiller ikke landbakgru­nn noen rolle for om barnet blir innlagt på sykehus, sier Størdal.

Bosted er den siste faktoren som har innvirknin­g på barns risiko for å bli smittet. Større byer i sørøst Norge (Oslo og i Viken) er særlig utsatt.

– Dette passer med det vi vet om områder med høyere smittefore­komst.

Studien er forhåndspu­blisert som en såkalt preprint-artikkel og ennå ikke fagfellevu­rdert.

Det vil si at en kvalitetss­ikring og kritisk vurdering av eksperter gjenstår før den publiseres i sin endelige form.

Noen er særlig utsatt

Tidligere studier har ofte ikke kunnet skille på risiko for sykdom og risiko for å bli innlagt på sykehus.

– Våre analyser viser at faktorer som påvirker risiko for smitte og risiko for alvorlig sykdom og sykehusinn­leggelse, er ganske ulike, sier Størdal.

Når det gjelder hvilke barn som har størst risiko for å bli lagt inn på sykehus, er barn med kroniske sykdommer særlig utsatt.

Men disse barna har også mindre risiko for å bli smittet. Det kan henge sammen med at smittevern­tiltakene for denne gruppen har vært skjerpet.

– Selv blant barn med kronisk sykdom er det svært få som har hatt behov for sykehusinn­leggelse selv om de har vært så uheldige å få covid-19, sier barnelegen.

Anbefaling­en i Norge har vært at de fleste barn med kroniske sykdommer eller tilstander, kan delta som normalt i barnehage og skole.

– Større innleggels­esrisiko for disse barna kan også være påvirket av en lavere terskel for å legge inn barn som har alvorlig sykdom fra før. Men fordi barn og ungdom i denne gruppen har en høyere sannsynlig­het for innleggels­e, anbefaler vi vaksine for dem mellom 12 og 17 år, sier Størdal.

Viktig for fremtidige råd

At pandemien rammer befolkning­en skjevt og forsterker allerede eksisteren­de forskjelle­r, er ikke noe nytt.

– Er denne studien nok et eksempel på det?

– Ja, og det er en viktig lærdom av disse dataene. Barn blir smittet i sine næromgivel­ser. Det vil i stor grad si i familien. Derfor blir de også utsatt når det er trange boforhold og store familier med en større risiko for å bli smittet, sier Størdal.

Derfor kan vaksinasjo­n blant voksne som bor sammen med barn, også være en viktig måte å begrense smitte blant barn på, mener barnelegen.

Størdal mener resultaten­e fra studien vil kunne påvirke FHIs råd og vurderinge­r fremover.

– Det er klart at den informasjo­nen vi har om smitteutbr­edelse, og ikke minst alvorlighe­ten av sykdom, er forhold som er viktig når man skal vurdere råd om smittevern og vaksiner, sier Størdal.

 ?? KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Vaksinasjo­n blant voksne kan bidra til å begrense smitten blant barn, sier professor og barnelege Ketil Størdal. Bildet er fra vaksinesen­teret i Lillestrøm forrige uke.
KETIL BLOM HAUGSTULEN Vaksinasjo­n blant voksne kan bidra til å begrense smitten blant barn, sier professor og barnelege Ketil Størdal. Bildet er fra vaksinesen­teret i Lillestrøm forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway