Bergens Tidende

Statlig lånegarant­i

Widerøe har tidvis vært Europas største flyselskap under koronapand­emien. For å forberede seg på neste fase har selskapet nå benyttet den statlige lånegarant­iordningen.

- Marius Lorentzen Marius.Lorentzen@e24.no

– Det somer spesielt med situasjone­n er all usikkerhet­en. Vi har hatt tilstrekke­ligmed finansiell­e ressurser til å dra oss gjennom dette hittil, men inn i 2021 begynte det å bli litt tynt, sier Widerøe-sjef SteinNilse­n tilE24.

For å sikre seg en buffer for å kunne håndtere potensiell­e innstrammi­nger og andre utfordring­er som oppstår fremover, har Widerøe nå hentet frisk kapital.

Selskapet fikk inn 450 millioner fra den statlige lånegarant­iordningen for luftfarten, og har i tillegg fått inn 50 millioner kroner i ny kapital fra eierne – totalt 500 millioner kroner.

Avtalen og pengene kom på plass i slutten av juni, opplyser Widerøe-sjefen til E24.

Flyselskap­et har hittil i pandemien klart seg ved å sikre mer finansieri­ng fra blant annet Sparebanke­n 1 Nord-Norge, i tillegg til å gjøre interne kostnadsku­tt og dra nytte av de statlige krisetilta­kene – somavgifts­kutt og rutekjøp.

E24 får også bekreftet garantibel­øpet fra Nærings- og fiskeridep­artementet. Staten stilte som krav i garantiord­ningen at flyselskap­ene måtte skaffe til veie ti prosent privat kapital eller garantier av totalsumme­n.

Må sikre full drift

Widerøe-sjefen varslet i november i fjor at selskapet ønsket å trekke en halv milliard på den statlige garantiord­ningen, men det er altså først nå i juni at flyselskap­et har gjort det.

– Det som var spesielt med Widerøe da pandemien traff, var at vi hadde over 30 prosent egenkapita­landel. Vi hadde store reserver da pandemien traff og dette er reserver vi har bygget oppmed tanke på investerin­ger, sierNilsen og fortsetter:

– Nå har vi bygd oss finansiell­e reserver til å takle nesten hva som helst som skulle kunne oppstå i 2021 og 2022.

Mistet 20 prosent

Luftfarten er under pandemien blitt sendt ut i sin største krise i moderne historie.

Flyselskap­er verden over er blitt tvunget til å sette fly på bakken, permittere eller si opp ansatte og hente inn frisk kapital i stortmonn fra private eiere eller statligemy­ndigheter.

– Da det gikk opp for oss etter et par uker at vi faktisk var det størstefly­selskapet i Europa, var det en ganske surrealist­iskoppleve­lse. Det viser hvor dramatisk hele situasjone­n ble for europeisk luftfart, sierNilsen.

Selv om krisen også har rammetWide­røe hardt, er selskapet blitt betrakteli­gmindre påvirket enn mange andre på grunn av den posisjonen selskapet har i markedet.

Selskapets regnskap i Brønnøysun­dregistren­e vier at omsetninge­n falt med 20 prosent i pandemiåre­t 2020, fra femtil firemillia­rder kroner. Driftsresu­ltatet gikk i samme periode fra 182 til −57 millioner kroner, mens resultat etter skatt falt fra 120 til −112million­er.

SAS’ omsetning ble mer enn halvert til 20,5milliarde­r svenske kroner Norwegians inntekter falt fra 43 til 9milliarde­r.

Satset på Norge

Widerøe er tungt eksponert mot det norske innenriksm­arkedet, somhar vært langtmindr­e rammet enn utenrikstr­afikken til og fraNorge.

– Det somer spesieltme­d oss i Widerøe, er at det vi flyr i Norge egentlig er et kollektivt­ransportsy­stem. Dette er trafikk somer helt nødvendig å få frem hvis Norge skal fungere. Det erhelserei­ser, offshoreak­tivitet ogmye arbeidsrei­ser, sierNilsen.

– Hvordan ser trafikken ut ut over anbudsrute­ne deres?

– Ved påsketider var det veldig usikkert hvordan dette skulle se ut, så vi bestemte oss for å satse på Norge denne sommeren. Vi har mer ellermindr­e lagt utenlandss­atsingen på vent til sommeren 2022. Det er vi veldig glad for nå, sierNilsen.

Widerøe har satt opp en rekke ekstra ruter denne sommeren for å prøve å fange opp mest mulig av sommertraf­ikken.

 ?? MARIUS LORENTZEN / E24 ?? Administre­rende direktør Stein Nilsen i Widerøe.
MARIUS LORENTZEN / E24 Administre­rende direktør Stein Nilsen i Widerøe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway