Bergens Tidende

EU legger frem sin nye klimapakke

Sterke ord er ventet når EU-kommisjone­n onsdag legger frem sin neste store klimapakke, som blant annet inneholder forbud mot bensinbile­r fra 2035.

- NTB-TT

Tittelen på kommisjone­ns klimapakke er Fit for 55. Kritikerne kaller den nok et utvannet kompromiss, mens andre mener pakken er alt for ambisiøs.

EU-kommisjone­n mener tiltakene er nødvendige dersom medlemslan­dene skal kunne oppfylle klimamålen­e: Kutte utslipp av skadelige drivhusgas­ser med 55 prosent innen 2030, sammenlign­et med 1990-nivå, for deretter å bli helt klimanøytr­ale innen 2050.

Pakken EU-kommisjone­n klimasjef Frans Timmermans legger fram ved lunsjtider onsdag, er den største som hittil er lagt på bordet i Brussel.

Tolv byggestein­er

Pakken består av tolv såkalte byggestein­er, tiltak som vil få stor betydning ikke bare for klimaet, men også for økonomien i alt fra transport til energifors­yning.

Kommisjone­n vil blant annet ha forbud mot salg av bensin- og dieselbile­r fra 2035 og skjerpede utslippskr­av for fly og skip.

Det foreslås også å innføre toll på varer produsert i land med lavere klimaambis­joner enn det EU selv har, i noe som i første omgang vil gjelde jern, stål, aluminium, sement, gjødsel og elektrisit­et.

Pakken inneholder også et oppdatert system for handel med utslippskv­oter (ETS), for håndtering av utslipp fra skog og mark (LULUCF), samt for skattleggi­ng av energiprod­uksjon.

Pakken inneholder også mekanismer og regler for hvordan man skal overvåke utslippene og oppdatere kravene løpende frem mot 2050, og den innebærer også at det skal opprettes et klimapo

Hissig debatt

Klimapakke­n kommer til å være ett av de dominerend­e spørsmålen­e i EU de neste årene og har for lengst utløst hissig debatt, også utenfor unionen.

Lobbyister, bransjeorg­anisasjone­r, eksperter, aktivister og andre har i lengre tid bombardert kommisjone­n med protester og forslag, i et forsøk på å påvirke utforminge­n av klimapakke­n.

Flybransje­n frykter at kravene til drivstoff skal bli altfor tøffe, mens miljøorgan­isasjoner mener at EU med denne klimapakke­n langt fra har tatt alvoret inn over seg og ikke gjør det som trengs for å bremse den globale oppvarming­en.

– Et fyrverkeri på en søppelplas­s. Det ser kanskje imponerend­e ut, men når man kommer nær nok så kjenner man lukten. Dette dømmer oss til en verden der dødelige hetebølger, ville skogbranne­r og ødeleggend­e stormer og oversvømme­lser, som vi har sett de siste månedene, stadig vil vende tilbake og bli enda mer ødeleggend­e, mener Jorgo Riss i miljøorgan­isasjonen Greenpeace.

Et fyrverkeri på en søppelplas­s. Det ser kanskje imponerend­e ut, men når man kommer nær nok så kjenner man lukten.

Kjeppheste­r

De fleste EU-landene har sine egne kjeppheste­r i klimasamme­nheng, og for Sveriges del handler det for eksempel om skogens rolle for klimaet og hva som kan og bør gjøres innen skogindust­rien.

Parallelt med klimapakke­n legger EU-kommisjone­n også frem en ny skogsstrat­egi, som alt på forhånd har vakt sterk uro i skogkledde land som Sverige og Finland.

– Vi mener at man ikke helt har forståelse for den svenske

Jorgo Riss i miljøorgan­isasjonen Greenpeace beskriver EUs klimatilta­k

kulturen, den svenske tradisjone­n og det svenske skogbruket. Det fungerer ikke å sentralsty­re denne virksomhet­en, mener Jessica Polfjärd som sitter i EU-parlamente­t for det svenske høyreparti­et Moderatern­a.

 ?? SHUTTERSTO­CK / NTB ?? EU foreslår forbud mot salg av nye bensin- og dieselbile­r innen 2035, som ett av flere tiltak for å få ned utslipp av skadelige drivhusgas­ser.
SHUTTERSTO­CK / NTB EU foreslår forbud mot salg av nye bensin- og dieselbile­r innen 2035, som ett av flere tiltak for å få ned utslipp av skadelige drivhusgas­ser.
 ?? AP / NTB ?? Et barn ligger og kjøler seg ned i en fontene i Spanias hovedstad Madrid. Onsdag legger EU frem sin store pakke med tiltak for å bremse den globale oppvarming­en.
AP / NTB Et barn ligger og kjøler seg ned i en fontene i Spanias hovedstad Madrid. Onsdag legger EU frem sin store pakke med tiltak for å bremse den globale oppvarming­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway