Bergens Tidende

La alle taxiselska­p kjøre pasientrei­ser

Slik man har valgt å løse transporte­n, går det sterkt utover kvaliteten og sikkerhete­n til pasientene.

- Kenneth Sveen Tidligere taxisjåfør

JEG KJØRTE TAXI i 17 år. Og selv om det begynner å bli noen år siden, så kjenner jeg problemsti­llingen godt. Transporte­n settes ut på anbud, hvor laveste pris får kjøringen. Prisen settes så lavt at flere seriøse selskaper ikke kan levere tilbud, mens noen vil vurdere det som at man tross alt er sikret en inntjening.

Sett bort fra at dette rammer store deler av taxinæring­en, la oss se på hva det betyr for pasientene. Man skal hjem fra en slitsom dag med behandling. Så vil man ha taxi hjem og bestiller slik man skal. Utenfor døren ser man 20 taxier stå i kø for å få kjøreoppdr­ag, men disse tilhører feil selskap.

En time senere får man endelig tildelt en bil, som skal plukke opp et par andre pasienter rundt om på sykehusomr­ådet. Vel hjemme er man utslitt og har alt begynt å kvi seg til neste tur. Løsningen blir da gjerne å heller ringe et familiemed­lem eller å ta regningen selv ved å benytte et annet taxiselska­p. DETTE ER EN kynisk måte å få ned transportk­ostnadene på, ved å la den syke selv ta regningen! Det finnes egentlig bare en forsvarlig løsning på problemet, og det er å gi lik tilgang til alle taxiselska­pene til å utføre slik transport. Siden pris varierer fra selskap til selskap, må det derfor settes en pris som ligger innenfor snittet av disse.

Det vil uansett være fullt mulig å løse dette forsvarlig ved å ha et kjørekonto­r på sykehusene, som samkjører der det er forsvarlig, med tanke på strekning og ventetid. Løses det på denne måten vil man garantert oppleve bedre tjenester og mer fornøyde reisende. Det bør være hensikten med slik transport, ikke å skjære til beinet ved å tilby dårligst mulig tilbud.

Selv om det er ett spesifikt selskap som får klager i disse dager, så vil det være feil å gi eksklusiv rett til transport, uansett hvilket selskap som får kjøringen.

 ?? MARITA AAREKOL ?? Sykehusene burde ha egne kjørekonto­r som samordnet og koordinert­e pasientrei­ser, mener innsendere­n.
MARITA AAREKOL Sykehusene burde ha egne kjørekonto­r som samordnet og koordinert­e pasientrei­ser, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway