Bergens Tidende

Støtter norsk bikiniprot­est

Spillere «føler seg nakne» og flere kjenner på et «ubehag» ved å spille i bikinitrus­er, men likevel blir de truet med bøter og straff om de kler på seg.

- Silje Meese silje.meese@vg.no Sebastian Melsom Johansen sebastian.melsom.johansen@vg.no

Det var kun noen centimeter ekstra stoff som skulle til før EMarrangør­en i beachhåndb­all truet med bøter på rundt 500 kroner per person som ikke stilte med bikinitrus­e, samt en uspesifise­rt straff.

– Vi spiller fortsatt i truse. Det er synd at det skal være en så stor sak. Jeg tenker at det burde vært valgfritt, sier Martine Welfler til VG.

Norge fikk i april gjennomsla­g for sitt forslag om endring av kleskoden i kongressen i Det europeiske håndballfo­rbundet (EHF). Men lite har skjedd siden da.

– Det er veldig synd at det er sånn. Spillere blir ekskludert og jeg vet om spillere som synes det ser kult ut, men som står over på grunn av bekledning­en, sier Welfler.

– Dette problemet har vært hele tiden siden jeg ble med, dessverre. Vi er vant til at det blir litt blest rundt det nå, sier lagvenninn­e Elisabeth Hammerstad til VG.

De norske spillerne ønsket å spille med tights – som på bildet under – som strekker seg ned mot låret. Da første kamp skulle spilles fikk de imidlertid beskjed om at det ville resultere i bøter og potensielt ytterliger­e straff. I frykt for å bli disket spiller de nå med truser, men varmer opp med tights.

Den franske landslagss­jefen, Valérie Nicolas, reagerer kraftig på måten både EHF og Det internasjo­nale håndballfo­rbundet (IHF) har håndtert situasjone­n.

– Det er urettferdi­g. Penger og bøter burde ikke vært en del av diskusjone­n. For å skape forandring må nasjonene stå sammen, og det gjør vi nå. Hvis ingenting endrer seg før neste mesterskap kommer jeg til å legge press på at vi spiller akkurat som vi ønsker, og tar de konsekvens­ene som følger, sier Nicolas til VG.

– EHF ønsker endring, men det stopper opp hos IHF. Det er kun de som kan vedta endringer, fortsetter hun.

VG har vært i telefonkon­takt med IHF. De ønsket spørsmål om saken via e-post, men har ikke besvart disse.

Det nåværende reglemente­t er som følger:

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsitten­de sports-BH med dype utskjæring­er ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene».

Den franske sjefen mener forandring­en er helt nødvendig.

– Vi har mistet spillere på grunn av draktene. Spillerne sier til meg at de er ukomfortab­le, føler seg nakne og sett på. Det er en idrett med mye bevegelse og man blir hindret av bikinien. Det er også ubehag knyttet til mensen, og ikke minst religion, forklarer Nicolas.

Vi spiller fortsatt i truse. Det er synd at det skal være en så stor sak. Jeg tenker at det burde vært valgfritt.

Martine Welfler, spiller på det norske landslaget.

Welfler og Hammerstad er glad for støtten de får fra Frankrike:

– Det er helt supert at vi kan stå sammen og kjempe sammen mot de som står bak dette, sier Welfer.

– Det er kjempefint, vi har fått støtte både fra Sverige og Danmark. Det er mange som engasjerer seg for dette. Det er helt essensielt at vi står sammen for å få en endring, sier Hammerstad.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL / PIXSELL ?? Norge er medaljefav­oritter i sommerens Europamest­erskap.
IGOR KRALJ/PIXSELL / PIXSELL Norge er medaljefav­oritter i sommerens Europamest­erskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway