Bergens Tidende

Styrk kunnskapen om radikalise­ring

LEDER: Samfunnet er for dårlig rustet til å forebygge radikalise­ring. En ekstremism­ekommisjon kan hjelpe.

-

RBEIDERPAR­TIET OG de andre partiene på rødgrønn side støtter nå AUFs forslag om å opprette en ekstremism­ekommisjon. Kommisjone­n kan bli et viktig bidrag til å forstå den verste tragedien i landet i nyere tid – og forhåpentl­ig hindre at noe liknende skjer igjen.

AUFS ØNSKE er i realiteten et forsøkpå å få debatten etter terrorangr­epet 22. juli 2011 inn på etmer konstrukti­vt spor.

Oppgjøret etter terroren har handlet mye om beredskap, psykiatri og ytringsfri­het, men lite om hvordan en norsk terrorist blir formet av politisk og ideologisk påvirkning.

Det er på tide debatten i større grad handler om ideene som førte til at 77 personer ble drept.

VI VET EN DEL om hvordan mobbing, utenforska­p og personlige tragedier påvirker psyken hos ungemenn. Vi vet også at samfunnet ofte stårmaktes­løst i å hindre at dette utvikler seg til raseri og radikalise­ring.

Det er optimistis­k å tro at en kommisjon vil produsere ferdige svar på slike komplisert­e spørsmål. Men ett hovedmål for kommisjone­n bør være å samle kunnskap omekstremi­sme og gjøre den så tilgjengel­ig sommulig.

Kunnskapsl­øshet og naivitet kan være livsfarlig, det vet også vi i Norge nå.

ARBEIDERPA­RTIET ØNSKER at kommisjone­n skal undersøke bakgrunnen til Anders Behring Breivik og PhilipMans­haus.

Det er forståelig, siden radikalise­ring noen ganger oppstår i tidlig ungdom, og påvirkes av både familiefor­hold og utenforska­p.

Kommisjone­n bør likevel unngå å gå for langt inn i privatsfær­enmed virkemidle­r somkanoppf­attes sommoralis­tiske. Det finnes ikke en enkel oppskrift på det å oppdra barn, og staten kan ikke løse alle private utfordring­er.

Men barnevern, skole, universite­ter, helsevesen­et og andre offentlige organer kan gjøres bedre rustet til å tolke og tyde tegn på radikalise­ring, før det er for sent.

Å HINDRE TERROR er en global utfordring. Ekstremism­ekommisjon­en bør derfor ikke være et «rødgrønt» prosjekt somkun ser på norske forhold.

Den bør se på alle typer ideologisk radikalise­ring, ikke minst den som foregår på de mørkeste delene av internett.

En eventuell ny regjering bør utforme et mandat somgjør det mulig å få tilslutnin­g fra hele det politiske spekteret.

Det er viktig at prosjektet fårbredest mulig forankring, for å ha troverdigh­et og gjennomsla­gskraft. Kunnskapen og konklusjon­ene fra kommisjone­n bør komme hele landet til gode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway