Bergens Tidende

Her kan du telte på Byfjellene

Dette er reglene for telting og hengekøye.

- Sahara Muhaisen sahara.muhaisen@bt.no Hanne Eskeland hanne.eskeland@bt.no Paul Sigve Amundsen (foto) paul.sigve.amundsen@bt.no

Det er sommer i Bergen, og mange vil overnatte ute. Byfjellsfo­rvalter Jan Robert Brandsdal i Bymiljøeta­ten forteller at det er mer trykk på friluftsom­rådene nå.

– Vi merker mer slitasje, sier han.

Økte besøkstall på blant annet Ulriken viser at flere bergensere har vært ute og brukt fjell, skog og mark det siste året, forteller Brandsdal.

BT har spurt ham hvilke regler som gjelder når man skal overnatte ute.

1. Er det forskjell på telt og hengekøye?

Reglene for friluftsli­v i Byfjellene skiller ikke på telt og hengekøye. Uansett om du overnatter i telt, i hengekøye eller under åpen himmel, regnes det som at du slår leir over natten. Dermed gjelder de samme reglene.

2. Hvor er det tillatt å telte og bruke hengekøye?

Telting og camping er stort sett tillatt over alt i utmark, så lenge det er minst 150 meter unna bebodd hus eller hytte.

I deler av Byfjellene er det imidlertid strengere regler. Store deler av området rundt Ulriken og Rundemanen er nedbørsfel­t tilknyttet drikkevann­skilder. Her er alt av telting og camping forbudt for å forhindre forurensin­g av drikkevann.

Har man først funnet et sted, sier norsk lov at man ikke kan slå leir i mer enn to døgn på samme sted, utenom på høyfjellet.

Kommunen har et eget friluftska­rt, som viser hvor man kan slå leir og ikke i bergensomr­ådet. Det finner du på kommunens nettsider.

3. Hva er reglene på Fløyen?

Fløyenområ­det har egne regler og bestemmels­er, fastsatt i en egen forskrift. På og rundt Fløyen er det forbud mot å slå leir, telte eller overnatte i hengekøye, som ellers i området.

Men det gjøres unntak for lag og organisasj­oner, dersom de søker om tillatelse. Disse kan få arrangere overnattin­ger eller slå leir på Fløyslette­n og i området rundt Skomakerdi­ket.

4. Er det bålforbud nå?

Fra 15. april til 15. september er det bålforbud. Det betyr at man ikke kan gjøre opp ild eller bruke engangsgri­ll i, eller i nærheten av, skog og utmark.

Primus og liknende kokeappa

rater nevnes ikke spesifikt i forbudet, men Bergen brannvesen likestille­r det med å gjøre opp ild, sier Ove Steffensen, leder for forebyggen­de avdeling. Han sier det krever samme type aktsomhet som hvis man har åpne flammer.

Det er tilrettela­gt for bål og grilling flere steder i Byfjellene. Blant annet på Fløyslette­n, ved Skomakerdi­ket, ved Munkebotn, ved Tennebekkt­jørna, på Smøråsfjel­let og ved Myrdalsvat­net.

5. Hvor nærme vann kan man gå på do?

Man kan ikke gå på do i nærheten av drikkevann. Er du usikker på om et vann er en drikkevann­skilde, kan du se etter et blått skilt som på bildet over.

Norsk friluftsli­v anbefaler i tillegg å gå på do minst 100 meter fra vannkilder som brukes til bading eller fisking, eller hvor turgåere fyller drikkeflas­kene.

Brandsdals tips er å ta med for eksempel brødposer eller hundeposer til både dopapir og boss.

6. Kan man låne turutstyr i Bergen?

Det flere steder i Bergen som låner ut gratis utstyr til både friluftsli­v og sportsakti­viteter. De fleste er en del av Bua-ordning kan du låne brukt i inntil syv dager.

Her finner du blant annet hengekøyer, myggnettin­g, soveposer og telt. Bua anbefaler å reserverer utstyr i god tid, gjerne 14 dager før, for å være på den sikre siden.

 ??  ??
 ??  ?? Ikke all slags hengekøyeb­ruk er tillatt i Byfjellene.
Ikke all slags hengekøyeb­ruk er tillatt i Byfjellene.
 ??  ?? På Fløyen kan det gis unntak fra forbudet mot å slå leir.
På Fløyen kan det gis unntak fra forbudet mot å slå leir.
 ??  ??
 ??  ?? Slike informasjo­nsskilt er satt opp ved alle drikkevann­skilder i Byfjellene.
Slike informasjo­nsskilt er satt opp ved alle drikkevann­skilder i Byfjellene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway