Bergens Tidende

Slik får også hunden en god sommerferi­e

Ekspert Jannicke Hjorths beste råd til deg som er hundeeier er å sette i gang med ferieforbe­redelsene tidlig.

- Birgitte Klækken birgitte.klekken@fvn.no

– Hunder kan venne seg til mye, men det er ikke alle steder det er lurt å ta med hunden. Jeg ville for eksempel ikke tatt den med på Sommer på Torvet, sier Jannicke Hjorth, veterinær hos Den lille Dyreklinik­ken på Lund.

Hennes beste råd til deg som er hundeeier er å sette i gang med ferieforbe­redelsene tidlig. Og det dreier seg om mer enn vaksiner og pass.

– En hund som er robust psykisk er det beste utgangspun­ktet uansett om du skal ha hunden med på ferie eller du vil overlate den til andre mens du selv reiser bort, sier veterinære­n til Fædrelands­vennen.

Hun anbefaler å trene hunden opp til å tåle å være i ulike omgivelser.

– Venn den til å ta bussen, være i byen, kjøre bil og til å være i ulike hjem. Da blir det ikke et sjokk hvis det plutselig kommer en situasjon der den må være hos andre. Det kan jo skje utenom ferien også, sier Hjorth.

Hun foreslår å forhøre seg blant venner og kjente om det er noen som kunne tenke seg å ha hunden på besøk innimellom, slik at den har flere den stoler på og du som eier har flere å spille på.

Ikke unormalt at de sturer

Kollega Siv Finstad minner om at hunder er like forskjelli­ge som mennesker.

– Noen er tilpasning­sdyktige, andre er mer enmannshun­der som ikke vil være tilfredse med å være borte fra flokken sin, sier hun.

Veterinære­ne mener de aller fleste hunder kan vennes til å ha flere de stoler på, men det er ikke unormalt at de sturer i begynnelse­n.

– Det kan gi seg utslag i at de ikke vil spise, ikke har lyst til å gå på tur, at de oppfører seg annerledes. Noen sitter for eksempel ved vinduet og kikker, eller de går der eieren forlot dem, forklarer Jannicke Hjorth.

– Hva er det som hjelper? – Hvis de som passer hunden kjenner den, så vet de ofte hva som skal til. At den liker å leke med ball, eller at den får hilse på en hundekompi­s. Det er ofte lurt å plassere to hunder sammen.

– Hva tenker dere om å ta hunden med på ferie?

– Den generelt robuste og psykisk stabile hunden vil nok ha det best med familien, så for de fleste vil det være greit. Men hvis man skal reise langt og det innebærer at hunden må være i «bagasjerom­met» på flykroppen, ville jeg nok tenkt meg om to ganger. Med hund er tog og bil et bedre valg, mener Finstad.

Tilvenning

– Mange skal feriere i Norge i sommer og planlegger å sove i telt og hengekøye med hunden. Har dere noen råd for dette?

– Trening er nøkkelen her også. Det er lurt at hunden har prøvd å sove ute før dere reiser på ferie. Start forsiktig. De fleste hunder er fornøyde når de ser at eieren er rolig. Hvis de er «på vakt» og ligger og lytter, er det viktig at man ikke kjefter, men for eksempel viser og sier med rolig stemme at «dette går fint».

Andre ting man må huske på norgesferi­e:

Ta med spray der hvor det er tunflue som biter. Litt førstehjel­psutstyr er ok, for eksempel medisin mot diaré. Ellers kan turen bli ødelagt for alle. Hvis du skal feriere i båt bør du ha redningsve­st til hunden også. Det gjør det lettere å få den opp av vannet hvis den skulle falle uti.

Hva skal man gjøre hvis hunden blir bitt av hoggorm? Ring nærmeste veterinære­n. Bær hunden, eller sørg for at den går så sakte som mulig så ikke giften sprer seg. Er hunden bitt, så skal den til sjekk og som regel ha motgift. Hoggormbit­t er veldig smertefull­t for hunden, og den må som oftest ta det med ro i lang tid etterpå.

De to veterinære­ne har også råd til deg som skal på bilferie med hund. Stikkordet er nok en gang øving.

– Kjør små turer og sørg for at den forbinder det med noe positivt. Kjør bil til bestekompi­sen eller la den få noen måltider i bilen mens den står parkert. Noen blir bilsyke og som oftest skyldes det stress, men det finnes også medisiner man kan gi. Dette er ikke de samme som man gir til mennesker, understrek­er Hjorth.

Det er nå en rekke apper og sider på Facebook som formidler pass av hunder. Veterinære­ne mener det kan være lurt å gå en ekstra runde, dersom man vil være trygg på at hunden har det bra.

– Jeg ville ha truffet folkene og forsikret meg om at de har god kjemi med hunden. Aller helst ville jeg ha alliert meg med noen kjente. Og så sender jeg alltid med nummeret til veterinær for sikkerhets skyld. Ellers ville jeg nok brukt en profesjone­ll kennel med godt omdømme.

En annen veldig viktig ting å huske på:

– En varm bil kan potensielt være livsfarlig for hunden. Husk at også asfalten kan bli veldig varm. Ta hånden nedpå og sjekk selv.

Egne krav for utlandet

Hvis du ikke har alt på stell når du reiser utenlands med hunden, kan ferien fort bli en kostbar affære.

Hvis du skal til Danmark eller lenger sør i Europa, må hunden ha rabiesvaks­ine minst tre uker i forveien, opplyser Ansgar Kohle, veterinær hos KobaVets.

I tillegg må hunden ha gyldig pass der det opplyses om vaksiner, samt at den må være IDchippet. Skal du til Sverige trenger hunden ikke rabiesvaks­ine, men den må fortsatt ha pass og ID-chip.

Det er også viktig å være klar over at hunden må ha en spesiell ormekur før du får ta den med tilbake til Norge. Den er mot revens dvergbende­lorm som kan smitte fra dyr til menneske og er farlig for mennesker.

– Det er en bendelorm vi ikke har i Norge, men som finnes i andre land. Kuren må gis minst 24 timer før de kommer til Norge, men den må ikke være eldre enn fem dager. Dette må stemples av veterinær i passet der du er, sier Kohle.

Hvis du ikke har disse tingene på plass, kan blir det fort dyrt.

– Hvis hunden mangler ormekuren må den i karantenek­ennel i minst et døgn for eiers regning. Prisen kan fort bli 6000–7000 kroner.

Enda mer trøblete og dyrt blir det for dem som ikke har sørget for rabiesvaks­ine.

– Da tas hunden med til Gardermoen på en karantenek­ennel der den må bli i minst tre uker. Da blir det fort en dyr ferie, konstatere­r veterinære­n.

Det beste rådet er dermed å sette seg godt inn i regler og forskrifte­r i forkant av ferien.

Venn den til å ta bussen, være i byen, kjøre bil og til å være i ulike hjem. Da blir det ikke et sjokk hvis det plutselig kommer en situasjon der den må være hos andre.

Jannicke Hjorth, veterinær.

En varm bil kan potensielt være livsfarlig for hunden. Husk at også asfalten kan bli veldig varm. Ta hånden nedpå og sjekk selv.

Jannicke Hjorth, veterinær.

 ??  ??
 ?? JANNICKE HJORTH ?? Hunden Øystein på stranden i Danmark. – Du kan se at han koser seg, sier veterinær Jannicke Hjorth. Skal du utenlands i sommer er det lurt å snakke med veterinær i god tid før ferien.
JANNICKE HJORTH Hunden Øystein på stranden i Danmark. – Du kan se at han koser seg, sier veterinær Jannicke Hjorth. Skal du utenlands i sommer er det lurt å snakke med veterinær i god tid før ferien.
 ?? BIRGITTE KLÆKKEN ?? Plasser gjerne hunden sammen med en annen hund hvis du skal reise. Da er sjansen mindre for at den sturer.
BIRGITTE KLÆKKEN Plasser gjerne hunden sammen med en annen hund hvis du skal reise. Da er sjansen mindre for at den sturer.
 ?? BEATE ÅSHEIM ?? Å ha hunden med på båtferie krever litt forberedel­ser, men går stort sett veldig fint. Dette er Ellie og Zophie. Husk redningsve­st.
BEATE ÅSHEIM Å ha hunden med på båtferie krever litt forberedel­ser, men går stort sett veldig fint. Dette er Ellie og Zophie. Husk redningsve­st.
 ??  ??
 ?? BIRGITTE KLÆKKEN ?? Teltliv med hund kan fungere veldig bra, det er verre med sveisen.
BIRGITTE KLÆKKEN Teltliv med hund kan fungere veldig bra, det er verre med sveisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway