Bergens Tidende

Klasseskil­let i kulturlive­t lar seg neppe fjerne helt. Men et bedre aktivitets­kort kan hjelpe.

Klasseskil­let i kulturlive­t lar seg neppe fjerne helt. Men et bedre aktivitets­kort kan hjelpe.

-

I BERGEN GÅR BARNi

både rike og fattige familier stort sett på de samme kulturarra­ngementene og -aktivitete­ne. Bortsett fra på kino og i teateret.

Begge oppleves somfor dyrt for barn i familier med lav husholdnin­gsinntekt.

Tilgang til populær og offentlig støttet kultur bør ikke oppleves somet luksusgode. Her kan både aktørene og kommunen gjøre en bedre jobb.

DETTE KLASSESKIL­LET

er ett av funnene i en ny rapport fra Bergen kommunes barnefamil­iepanel, somjevnlig undersøker hvordan fritidstil­budene til barn og unge fungerer.

Hver femte barnefamil­ie i kommunen deltar i undersøkel­sen, somer en viktig temperatur­måler på hvordan befolkning­en liker og bruker byens kulturog idrettstil­bud.

DET ER SELVFØLGEL­IG

ikke gitt at absolutt alle trakter etter desammefri­tidstilbud­ene.

Men i kategorien­e kino og teater blir det økonomiske skillet tydelig. Spesielt kinobesøk er en populær aktivitet for barn, men mange syns prisnivået er uoverstige­lig.

UNDERSØKEL­SEN VISER

at kommunens aktivitets­kort for barn og unge er en viktig utjevnings­faktor.

Kortet er et spleiselag mellom det offentlige og kulturaktø­rene, og gir barn og unge gratis tilgang til en rekke aktivitete­r og opplevelse­r.

KINOENE DELTAR

i ordningen, og burde derfor være tilgjengel­ig for flere. Samtidig er det et paradoks at større konkurrans­e på kinomarked­et i Bergen ikke har gitt betydelig billigere billetter.

En av grunnene kan være konkurrans­en med internasjo­nale strømmetje­nester, somhar tvunget kinoselska­pene til kostbare investerin­ger i teknologi og komfort. Fremdeles er det snop og snackssalg­et somløfter regnskapen­e i flere kinoer.

DET ER SYND AT

teaterbesø­k for barn også oppleves sområflott i lavinntekt­sgruppene. For de yngste kan teater kan være bra for språkutvik­ling, tilhørighe­t og kulturfors­tåelse.

Teatrene er betydelig subsidiert av det offentlige, og bør være opptatt av å dra mer publikumfr­a alle lag av samfunnet.

BERGEN KOMMUNE

og kulturaktø­rene bør samarbeide­omen bedre versjon av aktivitets­kortet, for eksempel med utvidede familierab­atter og spesielle gratisarra­ngement for barnefamil­ier.

Å gi alle barn tilgang til samme kulturtilb­ud, er effektiv fellesskap­sbygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway