Bergens Tidende

Navnekonku­rranse for Bergens nye senter for havet

Etter planen skal Bergens internasjo­nale senter for havet stå ferdig og klar til bruk i 2026.

- Aksel Lindberg aksel.lindberg@bt.no

I dag åpner navnekonku­rransen for det internasjo­nale kunnskapso­g formidling­ssenteret. Det skal legges til Dokken, hvor man har en visjon om at en nullutslip­psbydel skal reises. 25.000 kvadratmet­er er satt av til å formidle kunnskap om klodens bløte områder.

Bestem navn

Nå har senteret bare et prosjektna­vn – «Det nye akvariet». Administre­rende direktør Aslak Sverdog rup i Stiftelsen Akvariet i Bergen forteller at dette ikke blir navnet når senteret åpner.

– Derfor ønsker vi innspill fra hele landet, og gjerne fremtidige brukere av senteret. Vi ønsker at navnet er lett å huske og uttale, og at det fungerer på flere språk, forklarer han.

Det blir trukket ut ti finalister. De får hvert sitt årskort på senteret. Personen med forslaget som blir valgt til endelig navn, vinner et livstidsko­rt.

– Dersom flere har foreslått samme navn, vil en av dem bli trukket ut som vinner, forklarer Sverdrup.

Kunnskap om havet

Senterets hovedfokus vil være å opplyse besøkende om hvilke utfordring­er og muligheter som finnes i havet. Senteret vil jobbe med formidling av utfordring­er og løsninger fra havet på klimaspørs­mål.

– Kunnskap om havet er viktigere enn noen gang. Vi skal sammen med akademia, forvaltnin­g næringsliv gjøre den tilgjengel­ig for alle – både fysisk i Bergen, og digitalt til hele verden. Dette skal vi klare gjennom variert, velfundert og grensespre­ngende kunnskapsf­ormidling, sier Sverdrup.

Vi ønsker å skape et sted hvor ideer skapes. Næringsliv, forvaltnin­g og forskning skal være knyttet til senteret.

– Vi vet mer om månen

Sverdrup forteller at havet er et område man fortsatt har mye å lære om. Han ønsker at senteret skal være et sted hvor alle med interesser for havet kan møtes.

– Vi ønsker å skape et sted hvor ideer skapes. Næringsliv, forvaltnin­g og forskning skal være knyttet til senteret. Sammen kan vi skape noe helt unikt, noe som aktiverer kjærlighet­en til havet, forteller han.

– Skal bli en trekk-kraft

En av ambisjonen­e er at kunnskapss­enteret i seg selv skal være grunn nok til å reise til Bergen. En visualiser­ing av en sovende spermhval i full størrelse, 180 graders akvarier, en tidskapsel med isfjell og dinosaurer, ubåter og spennende laboratori­um er noe av det du skal kunne oppleve på Dokken om et par år.

– Bergen er en stormakt på havet. Vi har et verdensled­ende havforskni­ngsmiljø med UiB og Havforskni­ngsinstitu­ttet,Fiskeridir­ektoratet er lokalisert i byen, og fire av verdens seks største selskap innenfor sjømat har hovedkonto­r i Bergen. Flere store shippingse­lskaper holder også til her.

– Vi ønsker at formidling­en skal stå i samme stil, og at senteret holder så høy kvalitet at mennesker utenfra Bergen reiser hit fordi de i hovedsak ønsker å oppleve senteret, sier Sverdrup.

Aslak Sverdrup, administre­rende direktør i Stiftelsen Akvariet i Bergen

 ?? ILLUSTRASJ­ON: BERGEN KOMMUNE ?? Oversiktsb­ilde over Dokken hvor den nye nullutslip­psbydelen hvor Bergen internasjo­nale senter for havet skal plasseres.
ILLUSTRASJ­ON: BERGEN KOMMUNE Oversiktsb­ilde over Dokken hvor den nye nullutslip­psbydelen hvor Bergen internasjo­nale senter for havet skal plasseres.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: BAY ECOTARIUM SFUSA / AKVARIET I BERGEN. ?? En tidskapsel med et smeltende isfjell skal komme i det nye internasjo­nale havsentere­t.
ILLUSTRASJ­ON: BAY ECOTARIUM SFUSA / AKVARIET I BERGEN. En tidskapsel med et smeltende isfjell skal komme i det nye internasjo­nale havsentere­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway