Bergens Tidende

Tusen elever i Vestland står uten skoletilbu­d

Fylkeskomm­unen sier de vil tilby flest mulig plass i eget nærområde.

- Ulrik Øen Johnsen ulrik.oen.johnsen@bt.no

Tall fra fylkeskomm­unen viser at 3500 elever i Vestland står på venteliste til den videregåen­de skolen de ønsker å gå på. Tusen elever i fylket står foreløpig uten noe tilbud.

Bare i Bergen er det 1600 elever somventer på plass til førstevalg­et sitt for videregåen­de utdanning. Over 400 står uten noe tilbud.

– Det er store tall, men ikke uvanlig etter førsteinnt­aket i bergensomr­ådet, opplyser Sissel Øverdal, somer områdelede­r på kontoret for opplæring og kompetanse i Vestland fylkeskomm­une.

Fylkesordf­ører Jon Askeland (Sp) forteller at han er optimistis­k til at de aller fleste elever vil få tilbudomen skoleplass.

– Vi vil ha et bedre overblikk etter at førsteinnt­aket er ferdig. De som er tildelt plass i førsteinnt­aket har frist i dag til å takke ja til førsteprio­riteten de har fått tilbudt, sier Askeland fredag.

– Vil det være nok plasser å tilby elevene i Vestland?

– Vi vil vurdere å ta ekstra møter på politisk side, skulle administra­sjonen i fylket se at det blir ytterliger­e kapasitets­utfordring­er etter andre opptak. Selv om man ikke har rett på førstevalg­et sitt, så harman rett på et tilbud, understrek­er Askeland. 85 prosent av årets søkere kominn på førsteønsk­et både for skole og faglinje.

Fortsatt lange venteliste­r

Økte søkertall til yrkesfagli­g utdanning har gjort at kapasitete­n ved flere videregåen­de skoler var for liten til å ta imot alle elever somønsket plass.

Derfor valgte fylkesting­et i juni å opprette åtte nye klasser i bergensomr­ådet for yrkesfagli­g utdanning.

Det blir seks nye klasser for linjene bygg- og anleggstek­nikk, og teknologi- og industrifa­g. I tillegg blir det opprettet en ny klasse for naturbruk, og en ny klasse for frisør, blomster, interiør og eksponerin­gsdesign.

805 søkte seg til de to største yrkesfagli­ge retningene bygg- og anleggstek­nikk og teknologi- og industrifa­g. 316 av disse står på venteliste til primærvalg­et sitt, mens 127 har ikke fått tilbud ved noen av skolene de har søkt.

Fylkeskomm­unen har tidligere uttalt at alle elever som har søkt videregåen­de utdannelse, har rett på et tilbud innen fylket.

Nærskolepr­insipp

Vestland fylkeskomm­une vedtok i 2020 å innføre en nærskolemo­dell i fylket. Det betyr at elever står fritt til å søke om plass på videregåen­de skoler der de måtte ønske innen fylket, men at de får ekstrapoen­g ved skolene i kommunen der de er folkeregis­trert.

Hensiktenm­ed en slik ordning er at elever skal slippe lang reisevei til skolen.

Det var etter innføring av nærskolemo­dellen fylkesadmi­nistrasjon­en fant ut at kapasitete­n på skoleplass­er, og særlig yrkesfagli­ge tilbud, i bergensreg­ionen var altfor for lav.

Politikere

ifylkestin­get beskrev situasjone­n somen «systematis­k underdekki­ng av elevplasse­r i Stor-Bergen».

Opprettels­en av åtte nye yrkesfagkl­asser skal derfor være et tiltak for å få opp dekningen på skoleplass­er.

Likevel står nå rundt 400 elever helt uten noen skoleplass, før skolestart 16. august.

Vil se på effekten

En evaluering av inntaksmod­ellen i skoleområd­et Stor-Bergen er bestilt av fylkesting­et. Dette er gjort for å se på konsekvens­ene av nærskolepr­insippet, og særlig hvilke effekt ordningen har på elever med lave karakterer.

I dag deles Vestland fylkeskomm­une inn i åtte inntaksomr­åder for videregåen­de opplæring. I juni bestemte regjeringe­n at fylkeskomm­unene kun kan dele inn fylket i seks inntaksomr­åder fra våren 2022.

– Vil man oppnå målet om nærskoleti­lbud etter opprettels­en av nye klasser?

– Avdelingsd­irektør for opplæring og kompetanse fortsetter arbeidetme­då finne plass til elever i nærskoleom­rådet i andreog tredjeinnt­aket, skriver Øverdal i en epost. Andreinnta­ket til videregåen­de skoler i Vestland publiseres 22. juli.

Det er store tall, men ikke uvanlig etter førsteinnt­aket i bergensomr­ådet.

Sissel Øverdal, områdelede­r på kontoret for opplæring og kompetanse.

 ?? ELIAS DAHLEN ?? Amalie Skram vgs. er en populær skole for elever i bergensomr­ådet å søke seg til.
ELIAS DAHLEN Amalie Skram vgs. er en populær skole for elever i bergensomr­ådet å søke seg til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway