Bergens Tidende

Bekymret over lite influensa

- NTB-Eirik Husøy

Det har vært registrert mer enn 11.000 koronatilf­eller i Norge for hvert influensat­ilfelle i Norge i årets influensas­esong. Det har vært tilnærmet fravær av influensa i sesongen 2020–2021.

Vanligvis starter influensas­esongen rundt uke 40, altså i slutten av september. Smittekurv­en når toppen i januar/februar, før den gradvis synker igjen frem til uke 20 i slutten av mai.

I årets sesong ble det registrert totalt elleve tilfeller av influensa, viser Folkehelse­institutte­ts (FHI) siste ukerapport for årets influensas­esong.

Bekymret

– Testaktivi­teten har vært litt lavere enn tidligere sesonger, men likevel omfattende og fullt tilstrekke­lig for å kunne fange opp eventuelle influensau­tbrudd, opplyser FHI.

Influensab­ildet i Norge samsvarer med situasjone­n i store deler av verden.

Årsaken er med all sannsynlig­het smittevern­tiltak og reiserestr­iksjoner, som har vært langt mer effektive mot influensa enn koronaviru­set.

For i samme periode er det blitt påvist 122.408 koronatilf­eller i Norge, viser VGs koronaover­sikt.

– Hard sesong

Mange av tiltakene mot koronaviru­set har vært svært effektive mot influensa, bekrefter professor og influensaf­orsker Rebecca Jane Cox ved Universite­tet i Bergen og Haukeland universite­tssjukehus..

– Ja, det har vært svært lite influensa, men det bekymrer meg egentlig enda mer, sier Cox.

– Vi har gått nesten to sesonger uten at det er blitt opparbeide­t immunitet mot influensa. Spesielt i risikogrup­pene går vi mot en hard sesong. Det er fortsatt influensa i verden, sier hun.

– Desto viktigere er det at folk lar seg vaksinere mot influensa når vaksinen blir tilgjengel­ig til høsten, opplyser Cox. – Korona er litt mer smittsomt enn influensa. Men det som er verre med influensa, er at det er flere barn som smittes og kan spre virus.

I snitt beregner FHI at 900 personer dør av influensa i Norge i løpet av en vanlig sesong, men enkelte sesonger har tallet vært nærmere 1500.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway