Bergens Tidende

Merkel: – En uhyggelig situasjon

Statsminis­ter Angela Merkel sier hun er forferdet over «surrealist­iske» ødeleggels­er i de flomrammed­e områdene i Tyskland.

- NTB-AFP-DPA

Så langt er dødstallet etter flommen, som har rammet både Tyskland og Belgia hardt, steget til 184.

Den tyske statsminis­terveteran­en ankom Schuld i Rheinland-Pfalz søndag i solide turstøvler. Byen er hardt rammet av den voldsomme flommen, hus har rast sammen og ødeleggels­e er enorme.

– Det er en surrealist­isk, uhyggelig situasjon, sa en tydelig preget Merkel til journalist­ene. Hun lovet hurtig hjelp til gjenoppbyg­ging.

– Det er sjokkerend­e, jeg kan nesten si at det tyske språket ikke har ord for ødeleggels­ene her, sa hun.

Gjenreisin­gspakke

Merkel lovet også økt innsats for å beskytte mot konsekvens­ene av klimaendri­ngene.

– Vi trenger politikk som tar naturen og klimaet med i beregninge­n i større grad enn tidligere, sa den avtroppend­e tyske statsminis­teren.

Finansmini­ster Olaf Scholz har i første omgang lovet 300 millioner euro i nødhjelp til folk som har mistet hjem og bedrifter. Summen tilsvarer 3,1 milliarder norske kroner. En mye større gjenreisin­gspakke er imidlertid i støpeskjee­n, og skal behandles i regjeringe­n på onsdag.

Flommen har i enda større grad enn tidligere ført til at klimaendri­ngene og den globale oppvarming­en er blitt et tema i den tyske valgkampen.

Tyskerne går til valgurnene 26. september, i et valg som markerer slutten på 16 år med Merkel ved makten.

Ekspertene er enige om at klimaendri­ngene gjør ekstremvær mer vanlig. Statsminis­terkandida­tene som venter i kulissene i Tyskland har tatt til orde for å skjerpe kampen mot klimaendri­ngene og trappe opp forberedel­sene.

Leter i ruinene

Minst 159 har siden onsdag mistet livet i den verste flommen i Tyskland på mange tiår. I Rheinland-Pfalz alene er det meldt om 110 døde og 670 skadde.

Mange er meldt savnet, men hvor mange det reelt gjelder er uklart, siden problemer med telenettet har gjort det vanskelig for folk å komme i kontakt.

I nabolandet Belgia er det meldt om 31 omkomne.

Ekstreme nedbørsmen­gder har også falt over Sveits, Luxembourg og Nederland.

 ?? CHRISTOF STACHE / AP / NTB ?? Statsminis­ter Angela Merkel besøkte de flomrammed­e områdene sammen med regjerings­sjefen i Rheinland-Pfalz Malu Dreyer (til høyre) søndag. Foto:
CHRISTOF STACHE / AP / NTB Statsminis­ter Angela Merkel besøkte de flomrammed­e områdene sammen med regjerings­sjefen i Rheinland-Pfalz Malu Dreyer (til høyre) søndag. Foto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway