Bergens Tidende

Stemningsf­ullt møte med Cézanne’s mesterverk

Med smittetren­der som går opp og ned, grenser som åpnes og lukkes, samt reiseregle­r i konstant forandring kan det være en idé å ta for seg en annen slags type reise denne sommeren.

- Renate Synnes Handal Kunstanmel­der

HER KAN VI dra tilbake i tid, til vakre Provence, for å besøke en fjern venn somhar et hus fullt av kuriositet­er og frukt på bordene. På fredag, etter et par Covidutset­telser, kunne museet åpne dørene til denne store begivenhet­en sommange tydeligvis har ventet lenge på. I løpet av de tre timene åpningen varte, var det registrert over 400 besøkende somstilte seg i kø for å fåmed seg de låntemeste­rverkene i utstilling­en av denberømte brobyggere­n Paul Cézanne.

Jeg skriver brobygger fordi den post-impresjoni­stiske maleren la grunnlaget for en radikal omveltning av kunstens uttrykk rundt forrige århundresk­ifte. Ikke akkurat et lite ettermæle.

FOR MIN DEL ble det en salig reise, som startet da skyvedøren­e åpnet seg opp og jeg satte foten inn i utstilling­srommet. Her møtes jeg av lyseblå vegger, spotlys som lyser opp motivene vi kjenner så godt fra kunsthisto­riebøkene og et brunt teppe rundt midten; en kantet søyle av lettvegger somunderst­reker en rolig høyreist og rank følelse. Det går opp for meg at jeg ikke er den eneste somstår her innhyllet i en religiøs slags stemning, alle har skrudd ned volumet sitt betrakteli­g.

Forsiktig, forsiktig begynner jeg å bevegemeg foran maleriene, og stopper foran «Veisving» datert til cirka 1905. Det er ikke så lett å sette fingeren på akkurat hva somgjør at jeg stopper opp her, menmalerie­t skiller seg ut i sin skisseakti­ge uferdighet. Lerretsduk­en er enda synlig under alle de tydelige penselstrø­kene. Jeg står lenge foran det og undrer meg over hvordan det har seg at et naturlands­kap kan bygges opp av så mange blå nyanser.

SVARET FÅR JEG litt senere i utstilling­en, i brevene Cézanne skrev til sin gode venn Émile Bernard. Disse kommer fra TheCourtal­ds biblioteka­rkiv, og verdt sin vekt i gull. Her får vi reise inn i kunstneren­s indre, hvor han forsøker å sette ord på sin bildeteori. For dem som ikke leser snirklende, fransk løkkeskrif­t er brevene oversatt og lest inn i en audioguide. Jeg lytter til stemmensom med en rolig iver fortellerm­eg at rødt og gult er lysets farger, mens en passeligme­ngde blått skaper en følelse av luft.

På nettet leser jeg senere at «Denne intime utstilling­en viser 12 oljemaleri­er, 10 tegninger og 2 trykk av Cézanne, hvorav 10 malerier er mesterverk på utlån fra The Courtauld Gallery.» Jeg stopper oppmed en eneste gang og undrer for meg selv; hva gjør et stykke arbeid til et mesterverk? Jeg leter videre etter svar i ordboken, menblir ikke så veldig mye klokere.

MESTERVERK DEFINERES SLIK: imponerend­e laget el. utført kunstneris­k verk, storverk.

Det slårmeg somså rart at det henger 12 oljemaleri­er på Kode, men kun 10 anses å væremester­verk. Hvorfor er det to somikke er så mesterlige? Mangler de noe? Et plutselig og lite rødt tak iblant alle jordfargen­e eller de bløte blå luftstrøke­ne? Er det bare fordi de ikke er ferdige? Var det ikke nettopp skissen jeg stoppet og kikket lengst på?

Det skurrer litt, for utstilling­en strekker seg etter å vise hvordan Cézanne jobbet, selve kunstneren bak mesterverk­ene; og den nitide innsatsen sommå legges ned for å forandre hva etmaleri kan gjøre. Alle hans erfaringer og produksjon­er blir vel like viktige, sett på denmåten? Hvemeksklu­derte tomalerier framesterv­erktittele­n? Kan de omdefinere­s?

Det slår meg som så rart at det henger 12 oljemaleri­er på Kode, men kun 10 anses å være mesterverk. Hvorfor er det to som ikke er så mesterlige? Mangler de noe?

HELDIGVIS STÅR ikke disse nyformuler­te tankene i veien for opplevelse­n, de gjør den bare enda mer spennende. Akkurat som brevene forklarte «Tiden og tanken bearbeider for øvrig blikket litt etter litt, slik at vi til slutt oppnår innsikt.»

 ?? PETRONELLE HALVORSEN ?? Jeg kan tipse alle reiselystn­e om å besøke Kode 1, for utstilling­en her er som en reise i seg selv, skriver kunstanmel­der Renate Synnes Handal.
PETRONELLE HALVORSEN Jeg kan tipse alle reiselystn­e om å besøke Kode 1, for utstilling­en her er som en reise i seg selv, skriver kunstanmel­der Renate Synnes Handal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway