Bergens Tidende

Valget gjelder våre barns og barnebarns fremtid

Klima- og naturkrise­n krever en politikk som stopper all oljeleting, reduserer oljeutvinn­ingog forbruk og fører til økonomisk nedvekst blant rike.

- Gunnar Kvåle Professor emeritus i internasjo­nal helse og styremedle­m i Besteforel­drenes klimaaksjo­n

HETEBØLGEN I CANADA rammet landsbyen Lytton i Brittisk Columbia særlig hardt. Flere hundre mennesker i provinsen døde etter flere dager med temperatur­er nær 50 grader. Hetebølgen førte til skogbranne­r og er en forsmak på hva som kan forventes i større deler av verden.

FNs klimapanel har satt 1,5 graders oppvarming som en grense som ikke bør overskride­s hvis svært alvorlige klimaskade­r skal unngås. Ifølge Verdens meteorolog­iske organisasj­on (WMO) er det nå 40 prosent sjanse for at denne grense vil brytes i ett av de nærmeste fem år.

VED 1,5 GRADER oppvarming vil rundt 14 prosent av verdens befolkning oppleve alvorlige hetebølger minst en gang hvert femte år. Ved to grader vil dette gjelde ytterliger­e 1,7 milliarder mennesker.

Ekstreme hetebølger er bare ett av flere som viser at tiltak for å redusere klimagassu­tslipp må raskt på plass, i Norge og globalt.

og Carlo Aall fra Vestlandsf­orsking pekte nylig på at det er umulig å løse klima- og naturkrise­n hvis den økonomiske veksten fortsetter. FNs «Global Sustainabl­e Developmen­t Report 2019» viser at forbruket i rike land som Norge, langt overskride­r mange av planetens tålegrense­r.

Sterke virkemidle­r som fører til reduserte utslipp blant de globalt rike, er det som raskest vil kunne gi utslippsku­tt som monner. Den kjente britiske klimaforsk­eren Kevin Anderson har pekt på at hvis de ti prosent i verden med høyest klimagassu­tslipp reduserer sine utslipp til gjennomsni­ttsnivået i EU, ville globale utslipp gå ned med rundt en tredjedel.

I ET ÅPENT brev til ulike EU-organisasj­oner går over 200 forskere inn for en ny «postgrowth»-økonomi for å oppnå en varig reduksjon i fossilbase­rt forbruk. Basale menneskere­ttigheter kan ikke oppfylles uten en omfordelin­g av ressurser fra de globalt rike til de globalt fattige.

For om lag et år siden lanserte en gruppe norske samfunnsfo­rskere, økonomer og andre fra ulike samfunnsse­ktorer et opprop for systemendr­ing. I oppropet fremmer de krav om at valget i 2021 må bli et valg med konkrete tiltak for systemendr­ing.

VED STORTINGSV­ALGET BØR vi derfor gi vår stemme til politiske partier som:

lover å stoppe en meningsløs satsing på leting etter mer olje og gass når det alt er funnet mange ganger mer enn verden kan bruke. utfordrer veksttvang­en i dagens økonomiske system og innfører tiltak som bidrar til redusert forbruk blant rike og nedgang i klimagassu­tslipp i Norge og globalt. arbeider for internasjo­nale avtaler for økonomisk «nedvekst» i rike land paraleksem­pler lelt med nødvendig global omfordelin­g av planetens knappe ressurser. Hvilket parti som best oppfyller disse kravene, overlater jeg til den enkelte velger selv å finne ut. Valget 2021 gjelder våre barns og barnebarns fremtid.

Sterke virkemidle­r som fører til reduserte utslipp blant de globalt rike, er det som raskest vil kunne gi utslippsku­tt som monner.

 ?? FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? FORSKERNE TORBJØRN SELSENG
Støtte fra rike land bør stimulere til omstilling slik at fattige land velger å satse fornybart og ikke må fortsette å basere seg på fossil energi, mener Gunnar Kvåle.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN FORSKERNE TORBJØRN SELSENG Støtte fra rike land bør stimulere til omstilling slik at fattige land velger å satse fornybart og ikke må fortsette å basere seg på fossil energi, mener Gunnar Kvåle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway