Bergens Tidende

Flere booker om ferien etter nye reiseråd

Color Line har sett en økning i ombooking av billetter etter norske og danske myndighete­rs endrede reiseråd. Fjordline tror de nye reglene vil få negative effekter.

- Ine Schwebs ine.schwebs@e24.no

Mandag endret både det norske og danske utenriksde­partemente­ne reiseråden­e for reise mellom Norge og Danmark.

Norge er nå oransje på det danske smittekart­et, men ikke på grunn av høyere smittespre­dning. Danske myndighete­r fraråder nå innreiser til Norge på grunn av de strenge innreisere­striksjone­ne, som kan gjøre det «vanskelig eller umulig» å gjennomfør­e en ferie her til lands.

Samtidig som Danmark advahos rer om vanskelig innreise til Norge, har norske myndighete­r farget nær hele Danmark rødt på sitt coronakart.

Ombookinge­r

Det har ført til flere ombookinge­r Color Line, opplyser salgsog markedssje­f Nina Moland Andersen til E24.

– Det er foreløpig for tidlig å si noe om antall ombookinge­r og avbestilli­nger, men vi har lagt opp til salg av veldig mange flekgrense­n, sible billetter, som gjør det lett for kunden å booke om til andre datoer.

For å komme til Norge fra de røde regionene i Danmark må reisende fremlegge bevis på negativ coronatest, teste seg på fylle ut innreisesk­jema som kontroller­es ved grensepass­eringen og gjennomfør­e innreiseka­rantene.

– Vi ser likevel at mange er i feriemodus og oppretthol­der ferien til tross for de nye reiseråden­e, sier Andersen.

– Vi vet jo ikke hvor lenge dette vil vare og håper Danmark raskt blir grønt igjen, legger hun til.

Trodde på normalsomm­er

Før sommeren var over er 1.300 Color Line-ansatte permittert, i tillegg til at cruisesels­kapet i september i fjor varslet at de måtte kutte bemanninge­n med 300 årsverk med virkning fra 2021. Likevel forventet Color Line en tilnærmet normal sommer.

For 2020 fikk Color Line-selskapene 239,6 millioner kroner i kompensasj­on fra staten. Tapet for selskapet var på 936 millioner kroner.

Stopper ikke reiser

Andersen opplyser at Color Line så langt ikke har stoppet noen av avgangene mellom Danmark og Norge.

Reiserådet gjelder ikke fullvaksin­erte eller personer som beviselig har vært smittet med covid19 de siste seks månedene. Regionene Syddanmark og Grønland regnes fremdeles som grønne av norske myndighete­r.

Innstrammi­ngene kommer etter økt smittetryk­k over hele Europa.

– Komplisere­nde

Konsernsje­f Brian Thorsted Hansen i Fjordline sier at selskapet ennå ikke har sett noen endringer i salg eller ombookinge­r siden de nye reiserestr­iksjonene trådde i kraft natt til mandag.

– Men det er klart at dette vil få en effekt i negativ retning. Personer som ikke er vaksinerte eller har vært smittet vil nok tenke seg om en ekstra gang før de reiser, sier Hansen.

Heller ikke Fjordline har stoppet avganger som følge av de nye restriksjo­nene, men Hansen forteller at det har vært en økning i søk etter reiseråd på Fjordlines hjemmeside­r. Trykket er også høyt når det gjelder å kontakte selskapet for råd før reise.

Hansen påpeker at det gjør det komplisert for både cruisesels­kaper og passasjere­r at land opererer med forskjelli­ge restriksjo­ner.

– Det ville vært lettere om man var enige om de samme reglene. Nå komplisere­r man ved å ha så forskjelli­ge regler, sier han.

E24

 ?? HANS O. TORGERSEN ?? Nye reiseråd fra norske og danske myndighete­r har ført til flere ombookinge­r hos Color Line.
HANS O. TORGERSEN Nye reiseråd fra norske og danske myndighete­r har ført til flere ombookinge­r hos Color Line.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway