Bergens Tidende

Skatteetat­en vurderer om Kjell Ingolf Ropstad skal etterforsk­es

Ropstad betalte ikke en krone.

- Nina Selbo Torset nina.selbo.torset@aftenposte­n.no Vegard Venli vegard.venli@aftenposte­n.no Sigrid Gausen sigrid.gausen@aftenposte­n.no

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad opplyste at han dekket utgifter på foreldrene­s hus. Det gjorde han aldri. Han innrømmer å ha tatt aktive grep for å unngå skatt på statsrådbo­ligen.

Fra 2010 til 2019 hadde Kjell Ingolf Ropstad (KrF) pendlerlei­lighet på Stortinget­s regning. Så gikk han inn i regjering og fikk statsrådsb­olig.

Da måtte Ropstad for første gang svare på om han hadde utgifter til egen bolig på hjemstedet. Det er et krav for å slippe skatt på pendlerbol­igen.

Ingen på Stortinget hadde spurt KrF-lederen om det. Derfor hadde han heller ikke betalt skatt av pendlerbol­igen han hadde som stortingsr­epresentan­t.

Men Statsminis­terens kontor (SMK) stilte spørsmålet Stortinget ikke hadde stilt. I dag kan Aftenposte­n avsløre hvordan KrF-lederen i fjor høst la en plan for hvordan han kunne unngå å skatte av statsrådsb­oligen.

I desember skulle foreldrene sende ham en regning for faste utgifter på barndomshj­emmet for 2020. Regningen skulle han betale for å dokumenter­e for skattemynd­ighetene at han haddeutgif­ter ti legen bolig.

I november rapportert­e han derfor at han hadde utgifter til egen bolig.

Men Ropstad betalte aldri en krone.

Det gjorde at KrF-leder Ropstad unngikk å betale skatt av fordelen av en statsrådsb­olig med verdi på 450.000 kroner.

Han skulle ha betalt 175.000 kroner i skatt.

Startet med spørsmål fra SMK

Aftenposte­n har tidligere avslørt at Ropstad frem til november i fjor var folkeregis­trert på gutteromme­t i Agder. Slik fikk han gratis pendlerbol­ig i Oslo.

KrF-lederen har fortalt offentligh­eten at han ikke betalte leie eller andre utgifter til foreldrene.

Det sa han også til SMK da han først ble spurt i 2019. I et skjema oppga han at han ikke hadde utgifter til foreldrene­s bolig.

Det førte til at Ropstad for første gang på ti år fikk en skatteregn­ing på fordelen av å bo gratis i Oslo. Den var på 140.000 kroner.

Regningen kunne blitt enda større året etter, men den unngikk Ropstad.

Da opplyste han til SMK at han nå hadde utgifter til foreldrene­s hus. KrF-lederen innrømmer at han gjorde dette for å slippe skatt.

– Jeg avtalte med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter for dem, fordi jeg da ville falle inn under skattefrit­aket. Det var en dårlig vurdering, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstads foreldre ønsker ikke å kommentere saken.

– Det var en skattetilp­asning? – På det tidspunkte­t vurderte jeg at det var bedre å betale en del av de utgiftene for at pendlerbol­igen ikke skulle være skatteplik­tig.

– Det var et valg du tok som ga deg en skattemess­ig fordel?

– Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Og jeg skjønner at det er mange som er skuffet over at jeg gjorde den vurderinge­n, sier Ropstad.

Krysset av forskjelli­g

Hvert år må statsråden­e oppgi til SMK om de har boutgifter hjemme eller ikke.Da han ble statsråd i 2019, sa Ropstad til SMK at han ikke hadde utgifter til foreldrene­s hus.

Da fikk han klar beskjed fra SMK. Han ville måtte skatte av fordelen av statsrådsb­oligen, som ligger i et fasjonabel­t strøk på Frogner.

I november året etter opplyser Ropstad for første gang at han nå har utgifter til foreldrene­s hus.

Men Ropstad betalte aldri utgifter på foreldrene­s hus i 2020. Han sier han planla å gjøre det, men at det aldri ble noe av.

Da han oppga til SMK at han «oppretthol­der utgifter» der, hadde han ikke betalt en krone. Det var foreldre som hadde dekket utgiftene på huset.

– Jeg laget en avtale med mine foreldre om at jeg skulle betale faste utgifter. Vi snakket konkret om å oppsummere de type ting som jeg har sagt, som kommunale avgifter og forsikring­er.

Planen var ifølge Ropstad at hele beløpet skulle etterbetal­es i desember.

– Du hadde altså ikke betalt ennå i 2020, selv om du sa det til SMK. Har du da gitt SMK uriktige opplysning­er?

– Nei, for avtalen jeg hadde med mine foreldre var at jeg skulle betale når regningen kom.

Professor i offentlig rett ved Universite­tet i Oslo, Christoffe­r Eriksen, beskriver saken som alvorlig.

– Det er veldig alvorlig dersom

Det var en dårlig vurdering som jeg beklager og ikke skulle gjort. Kjell Ingolf Ropstad, KrF-leder

en statsråd gir uriktige eller ufullstend­ige opplysning­er når det kan føre til skattemess­ige fordeler, sier Eriksen.

Aftenposte­n har vist ham skjemaet Ropstad leverte til SMK i 2020.

– Nå ser det ut til at Ropstad har gitt andre opplysning­er om skattemess­ige forhold til Statsminis­terens kontor, enn det han har uttalt offentlig. Da er det naturlig at saken følges opp både derfra og fra skattemynd­ighetenes side, sier Eriksen.

Ombestemte seg

Aftenposte­n har også spurt SMK hvorfor Ropstad ikke betalte skatt på statsrådsb­oligen i 2020. Både SMK og Ropstad peker på en vurdering Skatteetat­en gjorde i slutten av november det året.

SMK hadde da kontaktet Skatteetat­en for å få en vurdering av om Kjell Ingolf Ropstad skulle betale skatt på pendlerbol­igen eller ikke.

I henvendels­en la SMK til grunn at Ropstad faktisk betalte husleie til foreldrene – noe han aldri gjorde.

Skatteetat­en bekreftet det som står i skattelove­n. Nemlig at pendlere som har boutgifter hjemme slipper skatt på pendlerbol­ig.

De påpekte samtidig at rådene de ga var generelle, og at de ikke ville ta stilling til Ropstads sak konkret.

I SMKs regelverk sto det rett ut statsrådsb­oligen er skatteplik­tig hvis man ikke har utgifter til egen bolig på hjemstedet.

Likevel tolket Statsminis­terens kontor svaret fra Skatteetat­en som at Ropstad ikke trengte å ha boutgifter hjemme for å slippe skatt.

– Basert på denne dialogen, oppfattet Statsminis­terens kontor at fri pendlerbol­ig for statsråd Ropstad ikke ville være skatteplik­tig selv om han ikke hadde hatt utgifter til bolig på sin registrert­e adresse, sier kommunikas­jonssjef Anne Kristin Hjukse.

Ropstad forklarer at det er på grunn av denne tolkningen han aldri betalte noe til foreldrene i 2020.

– SMKs oppfatning var at det var irrelevant for min skattesitu­asjon om jeg hadde utgifter eller ikke. Da mente mine foreldre at det heller ikke var noen vits at jeg betalte utgiftene. Så vi ble enige om at jeg ikke gjorde det.

– Burde du ikke sagt fra til SMK at du endte opp med å ikke betale noe?

– Jo, men på det tidspunkte­t opplevde jeg at pendlerbol­igen var skattefri uavhengig av mine utgifter. Men jeg ser at jeg burde ha korrigert skjemaet. Og når saken kom opp, har jeg kontaktet SMK og gjort det.

Ropstad har lagt frem en epost som viser at hans far sendte ham flere bilder av regninger knyttet til foreldrehj­emmet desember 2020. Ropstad betalte aldri disse.

Kontaktet Skatteetat­en

Ropstad unngikk å betale skatt i 2020 fordi SMK tolket Skatteetat­en slik at han ikke trengte det. Men Skatteetat­en uttalte seg på grunnlag av at Ropstad betalte husleie – noe han ikke gjorde.

SMK ga dessuten beskjed til Ropstad om at han selv måtte ta kontakt med Skatteetat­en for å få klarhet i saken. Det sier Ropstad at han gjorde. Saken var ennå ikke avklart da Skatteetat­en søndag slo fast i Aftenposte­n at politikere som bor gratis hjemme må betale skatt av pendlerbol­igen.

– Er du enig i at du har oppnådd en skattemess­ig fordel ved å opptre som du har gjort?

– Jeg har hatt fri pendlerlei­lighet og ikke hatt utgifter på mitt hjemsted. Derfor skal jeg betale skatt. Det er nå blitt presisert, og jeg er i dialog med Skatteetat­en for å betale det de kommer frem til at jeg skal betale.

 ??  ??
 ??      HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? – Jeg avtalte med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter for dem, fordi jeg da ville falle inn under skattefrit­aket. Det var en dårlig vurdering, sier Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposte­n.
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB – Jeg avtalte med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter for dem, fordi jeg da ville falle inn under skattefrit­aket. Det var en dårlig vurdering, sier Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposte­n.
 ??  ??
 ??  ?? I november 2020 etter opplyser Ropstad for første gang at han nå har utgifter til foreldrene­s hus.
I november 2020 etter opplyser Ropstad for første gang at han nå har utgifter til foreldrene­s hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway