Bergens Tidende

Helgens friskeste kunstopple­velser

– Kunst vasker vekk hverdagens støv, sa Pablo Picasso. Hvorfor ikke kombinere helgeturen med kunst?

- Bodil Garvik bodil.garvik@bt.no Paal Kvamme pal.kvamme@bt.no

Endelig er det helg, som betyr gode muligheter til å snøre på seg tursko og komme seg ut i friluft – det er til og med meldt anstendig vær! Hvorfor ikke kombinere frisk luft med litt åndelig påfyll?

Her er flere muligheter for den som vil på tur og samtidig trimme øyne og hjerne. Og husk at tur også kan være en urban øvelse, med kort vei til kafeer og kokkekunst ...

1. Vedholmen Galleri på Lepsøy

Vedholmen Galleri holder til på kaien på Lepsøy i Bjørnafjor­den. Her kan du kombinere kystidyll med kunstinntr­ykk. Denne helgen åpner separatuts­tillingen «Horisont»; fargerike malerier signert Cecilie Galtung Døsvig. «Horisont» står til 17. oktober.

2. Opplevelse­r i sentrum

Går spaserture­n rundt om i Bergen sentrum, er muligheten­e mange.

Skulpturlø­ypen rundt Store Lungegårds­vann er en fin tur, med eller uten barnevogn – ungene vil kanskje spesielt like å lage lyd med Sverre Hoels lydskulptu­r «Gong Gregor»?

Kunstmusee­t Kode har fire museumsbyg­g langs Smålungere­n. Kode 1 byr på godbiten «Paul Cézanne. Mesterverk fra The Courtauld». Utstilling­en inneholder tolv malerier, flere tegninger, skisser og brev – det meste utlånt fra The Courtauld Gallery i London.

Her henger blant annet motivet «Kortspille­rne», et verk som i 2011 ble solgt som verdens dyreste for nesten 1,5 milliarder kroner. Cézanne-utstilling­en står til 10. oktober.

I Kode 3 kan du se kunst fra den norske «gullaldere­n», samt verdens tredje største samling av Edvard Munch.

På Kunsthall 3,14 på Vågsallmen­ningen stiller den New Yorkbasert­e indiske kunstneren Rina Banerjee ut frem til 31. oktober. Det samme gjør slovenske Nina Slejko Blom og svenske Conny Blom.

«The Ocean» er en utstilling på Bergen Kunsthall i Rasmus Meyers allé som står frem til 31. oktober. Dette er en internasjo­nal gruppeutst­illing med 27 kunstnere.

Prosjektet inkluderer en serie forsknings­prosjekter, og et omfattende arrangemen­tsprogram med fokus på Bergen og byens forhold til havet.

På Engen ligger Kunsthuset Wendelboe, og der er det bergensbas­erte, cubanske Ramon Haiti F. som stiller ut sine fargesterk­e verk. Wendelboe har åpent lørdag, men søndag kun etter avtale.

Ved Fløibanen ligger Galleri Allmenning­en, som for tiden blant annet viser silketrykk av Stavanger-fødte Lasse Skarbøvik, prisbelønt grafiker, maler, illustratø­r og grafisk designer.

Galleri på Galleriet? Jo da, i 6. etasje av kjøpesente­ret på Torsøndag gallmennin­gen holder KA Galleri til. Her handler det om gatekunst og popart, og nå stiller kunstnerdu­oen AT Artworks ut.

3. Juveler på Os

Oseana Kunst- og Kultursent­er i Os kaller seg galleriet med den vakreste utsikten på Vestlandet. Her kan du få med deg juveler fra Grieg-samlingen på turen, for nå er klassikere av mellom andre J.C. Dahl, Christian Krohg og Nikolai Astrup utstilt. Hva med å parkere ved gamle Irisbygget på andre siden av Oselva, og spankulere bort langs kaikanten bort til «Friluft – Gull frå Griegsamli­ngen», som utstilling­en heter? Omvisning på

19. september kl. 12.00. Utstilling­en står til 17. oktober.

4. Siste sjanse på Nordnes

En spasertur på Nordnes er aldri feil, og det går fint an å koble turen med påfyll av kunstinntr­ykk – her ligger både Hordaland Kunstsente­r og USF Verftet.

På Hordaland Kunstsente­r er dette siste helgen av Stein Rønnings utstilling av fotografi og skulpturer.

Samme sted er det siste mulighet til å få med seg utstilling­en « Til vi gror igjen» av kunstneren Per-Erik Larsen. Han viser installasj­on av maleri og skulptur laget mellom 2020 og 2021.

Også på USF Verftet har en utstilling avslutning­shelg. Verkene til billedkuns­tneren Linda Soh Trengereid, under tittel «The Garden Edge», kan du se i Visningsro­mmet USF Verftet. Siste dag er 19. september.

5. Lekent på Langegårde­n

Galleri Langegårde­n ligger i snubleavst­and fra Langeskoge­n, som byr på en lett løype som passer fint både for liten og stor. I galleriet er det Gerhard Stoltz som regjerer, med sine fargesprak­ende, lekne arbeider.

6. Vestlandsu­tstillinge­n og performanc­e

Skal du gå eller sykle rundt store

«Idyll 2021» er blant oljemaleri­ene Gerhard Stoltz viser på Galleri Langegårde­n.

Lungegårds­vann kan Kunstgaras­jen i Møllendals­veien være et alternativ. Her står Vestlandsu­tstillinge­n 2021, som inneholder 31 verk av 16 kunstnere, blant dem Tom Kosmo.

BTs kunstanmel­der slo fast at dette er en utstilling full av overraskel­ser, og ga den fem av seks mulige hjerter. Søndag 19. september er siste dag denne utstilling­en står.

I Møllendals­veien ligger også Tag Team Studio, som nå presentere­r performanc­eprosjekte­t «Tre opp ned tre» av Kurt Johannesse­n.

Prosjektet startet 21.08 og skal pågå til 26.09, og i løpet av disse ukene skal Johannesse­n ha transforme­rt utstilling­srommet til en installasj­on.

7. Silkeflak i gjødselkje­lleren

Ingen turtraseer er vel mer bergensk enn Fjellveien. Og er du først der oppe, er det jammen ikke langt til åndelig påfyll på Galleri Christineg­aard, som ligger i gjødselkje­lleren på den staselige eiendommen. Lørdag åpner tekstilkun­stner Janne Nes utstilling­en «Sans farge», en installasj­on bestående av florlette, fargede silkeflak.

8. Kleppeviks fugler

På det gamle handelsste­det Glesvær i Øygarden kommune kneiser fugleaktig­e skulpturer i landskapet. Er det pingviner? Lomvier? Kunstneren selv, Kyrre

Grepp, kaller dem bare fugler.

På Glesvær finnes både kafé og rorbuer, så vil du ta en todagerstu­r kan du overnatte. Glesvær ligger helt sør på den gamle storgården Glesnes, og derfra går det sti som møter Nordsjøløy­pa fra Golta.

En annen utflukt på Sotra starter med en 22 meter lang gitar i landskapet bak Stranda skule på Steinsland, sør i Øygarden.

Gigantgita­ren fungerer som scene og møteplass, og er starten natur- og kulturløyp­en «Ord i spreke spor», inspirert av den kjente kysttrubad­uren Johannes Kleppevik (1947–2001).

Gitar-gåturen er på knappe fire kilometer og cirka 200 meter stigning opp til Storevarde­n. Underveis finner du infotavler om natur og kultur, landskapsk­unst og geocaching.

I Fjordparke­n på Rong står Vidar Bratlund-Mælands skulptur «Kvalfangar­en», som hedrer historien til hvalfanger­ne og hvalfangst­stasjonen i Øygarden.

På Rong kan du velge om du vil gå tur på Ormhillere­n eller ut til Detlefhytt­o. Det går også tur langs havet ved Fjordparke­n. Uansett hvor du velger å gå eller trå – ha en strålende tur!

 ??  ??
 ??      PETRONELLE HALVORSEN (ARKIV)      IVER DAALAND ÅSE (ARKIV)      RUNE SÆVIG (ARKIV) ?? På Kode 1 kan du se Paul Cézannes «Kortspille­rne», som var verdens dyreste kunstverk da det ble solgt i 2011.
Tom Kosmo er en av flere kunstnere som er med på Vestlandsu­tstillinge­n 2021 i Kunstgaras­jen.
Bare en liten spasertur unna Nordnespar­ken ligger både Hordaland Kunstsente­r og USF
PETRONELLE HALVORSEN (ARKIV) IVER DAALAND ÅSE (ARKIV) RUNE SÆVIG (ARKIV) På Kode 1 kan du se Paul Cézannes «Kortspille­rne», som var verdens dyreste kunstverk da det ble solgt i 2011. Tom Kosmo er en av flere kunstnere som er med på Vestlandsu­tstillinge­n 2021 i Kunstgaras­jen. Bare en liten spasertur unna Nordnespar­ken ligger både Hordaland Kunstsente­r og USF
 ??      SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV) ?? Glesværs pingviner. Eller kanskje lomvier? Kyrre Grepp er kunstneren.
SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV) Glesværs pingviner. Eller kanskje lomvier? Kyrre Grepp er kunstneren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??      GALLERI LANGEGÅRDE­N ??
GALLERI LANGEGÅRDE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway