Bergens Tidende

Det krever mer enn Erna Solberg a komme tilbake

KOMMENTAR: Høyre tar valgnederl­aget litt for pent.

- Frøy Gudbrandse­n Sjefredakt­ør i BT Sjefredakt­ør i BT

DET HAR VÆRT påfallende lite deppa stemning i Høyre siden valgnederl­agetmandag. Allerede valgnatten virket statsminis­ter Erna Solberg giret og klar for neste valg. Kanskje handler akkurat détomhenne­s særegne personligh­et, at hun alltid ser fremover og fester blikket på neste oppgave.

Men det er ikke bare spinn at det er relativt god stemning i Høyre. Sammenlikn­et med tilstanden iAp da det partiet måtte gi fra segmakten i 2013, fremstår stemningen i Høyre som på en studentfes­t i Nygårdspar­ken.

Åtte år, medtidvis noe turbulens, er det man kunne håpe på. Folk tar nederlaget nærmest med et skuldertre­kk.

Ja, fallet i oppslutnin­gen fra forrige valg er ganske stygt. Men i et historisk perspektiv er valgresult­atet helt greit, og fleremil unna bunnpunkte­t Solberg har kjempet seg opp fra siden midten av 2000-tallet. Selv ommakten glapp, er det ikke snakk omet parti somligger nede.

FOR ARBEIDERPA­RTIET ER DET som om en normaltils­tand blir gjenoppret­tet når de får tilbake regjerings­makten. Høyre har detmer i ryggmargen å være i opposisjon. Et styringspa­rti somer klart til å ta over makten når det måtte trengs, selvsagt, mendet utløser ingen identitets­krise å se noen andre styre landet.

Til å være et parti somnettopp har tapt et valg grundig, er ikke Høyre på et så verst sted.

Når det er sagt, er det ikke bare å holde blikket på 2025 og kjøre på videre for partileder Solberg.

Hunmå finne ut hvordan hun og partiet for øvrig skal opptre somopposis­jonsparti i Stortinget. Når det politiske tyngdepunk­tet er flyttet såpass langt til venstre i nasjonalfo­rsamlingen, gir det enmulighet til å markere seg ofte som et moderat alternativ til venstresid­en.

somSV: Det finnes et stort og tydelig parti på ytterfløye­n somfort kan stjele oppmerksom­het og velgere. Rødt og Frp kan lett bli partiene somblir de tydeligste kritikerne av Støres regjering.

Høyremå legge seg på en linje sompasserm­ed det velgerne forventer av et såkalt styringspa­rti, uten å bli kjedelig og usynlig.

Allerede dagen etter valget var Solberg klar på at hun ermotivert til å fortsette sompartile­der. Det er en gedigen fordel for Høyre. Hun er en superstjer­ne i norsk sammenheng. Der Jens Stoltenber­g dro ut og oppover i 2014, vil Solberg fortsette vandringen rundt i landet.

MEN DET ER FOR SMALT og for skjørtmed det ekstreme fokuset på henne. Det er ikke Erna-merch somskal utvikle nye ideer og bedre løsninger. Skal partiet rigge seg for 2025, er nok dette tiden for å slippe dem somkommer etter henne mer løs.

I regjering var det noen gode grunner til å holde stortingsg­ruppen i relativt stramme tøyler. I opposisjon, og særlig med mange friskuser med markerings­behov i partiet til høyre forHøyre, børneste generasjon få og ta langt mer plass.

DEN NESTE TIDENmå antakelig ogsåHøyre ta innover seg hva mer enn motivasjon og kamplyst det vil kreve å fåmakten tilbake. Nypolitikk, for eksempel. Den store fordelenme­då ha regjerings­makt, er atmanfår gjennomfør­t politikken sin. Man får i tillegg håndtert alle løpende kriser på sin måte.

Ulempenmed å gjennomfør­e så mye, er at det blirmindre tid til å ta de mer grunnlegge­nde debattene. Det er lett å fjaseom at det kanskje ikke er ideologisk­e seminarer somskaffer velgere, men jeg tror tvert imot at ideologisk­e debatter er det som drar politikken videre nårmanhar gått litt tom.

I opposisjon, og særlig med mange friskuser med markerings­behov i partiet til høyre for Høyre, bør neste generasjon få og ta langt mer plass.

Et at de mest prekære spørsmålen­e for Høyre å bruke tid på, er hvilken rolle partiet mener staten skal ha i tiden fremover. Et enkelt og grunnlegge­nde spørsmål for et borgerlig parti.

Politikken regjeringe­n har ført eksemsanns­ynlige pelvis når det gjelder utviklinge­n av nye, grønne næringer, er en uklar blanding mellom en svært aktiv og semipassiv stat. Hva er Høyres egentlige svar når vi skal snu om på halve næringsgru­nnlaget vårt?

EN KAMPLYSTEN OPPOSISJON­SLEDER kan være en irriterend­e klegg for den kommende statsminis­ter Støre. Men ett scenario bør uroe Solberg: Hva om den nye regjeringe­n viser seg å være både stabil og populær?

Det er nå altfor tidlig å spå hva som skjer med regjerings­forhandlin­gene, men de tre partnerne er godt samsnakket. Partiprogr­ammene er kanskje ikke samkjørt, men på enkelte punkter er det heller ikke så langt unna.

De har brukt tid på å finne ut hva kompromiss­ene kan være der det er smertefull­t stort sprik mellom partiene.

Skal Høyre lykkes i et slikt scenario, med en populær Ap-statsminis­ter og en regjering som både holder sammen og har en plan, krever det mer enn at Solberg reiser rundt og gjør sin greie.

 ??      STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? MEN HØYRE HAR SAMME PROBLEM
Erna Solberg må finne ut hvordan hun og partiet for øvrig skal opptre som opposisjon­sparti i Stortinget, skriver Frøy Gudbrandse­n.
STIAN LYSBERG SOLUM / NTB MEN HØYRE HAR SAMME PROBLEM Erna Solberg må finne ut hvordan hun og partiet for øvrig skal opptre som opposisjon­sparti i Stortinget, skriver Frøy Gudbrandse­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway