Bergens Tidende

«Nærmer oss» normal hverdag: Slik vil Bergen håndtere gjenåpning­en

Regjeringe­n vil ikke gi tidspunkt for full gjenåpning, men skisserer hva det innebærer og punkt på veien dit.

- Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@bt.no Ole Løkkevik ole.lokkevik@bt.no

Det er utfordrend­e for en så stor by som Bergen å innfri alle kravene som ble stilt til beredskap, Egil Bovim, smittevern­overlege i Bergen

Norge nærmer seg ambisjonen om at 90 prosent av den voksne befolkning­en er vaksinert, innleom det helseminis­ter Bent Høie med under regjeringe­ns pressekonf­eranse fredag.

– Det betyr at vi nærmer oss tidspunkte­t for en normal hverdag med økt beredskap. Vi kommer ikke til å varsle når det vil skje, men vi kommer til å snakke hva som vil skje, sa Høie.

Han listet opp at meterkrave­t blir fjernet, restriksjo­ner knyttet til arrangemen­ter og sammenkoms­ter oppheves, og innslippss­topp og krav om bordplasse­ring på serverings­stedene forsvinner.

Likevel må kommunene selv ordne det regjeringe­n kaller «beredskap» for blant annet testog vaksinekap­asitet.

Nedjustert testsystem

Før man kan begynne å snakke om «normal hverdag», varslet Høie at regjeringe­n vil innføre nedjustert TISK fra 27. september.

ette innebærer at færre må gå i karantene, at kommunene driver målrettet smittespor­ing til kun de mest smitteutsa­tte og økt bruk av selvtester.

– De neste dagene vil Helsedirek­toratet sende ut ytterliger­e tre millioner hurtigtest­er til kommunene, sa assisteren­de direktør i Helsedirek­toratet, Espen Rostrup Nakstad, under pressekonf­eransen.

– Alt på plass 27. september

En nedjusteri­ng i TISK innebærer også endringer i karanteneo­rdningen for nærkontakt­er, opplyste Nakstad.

– Vi har fått masse arbeid nå, som vi for så vidt var forberedt på at kunne komme. Vi har et berettiget håp om vi skal klare å få på plass alt til 27. september, sier smittevern­overlege i Bergen, Egil Bovim.

Kommune skal kunne teste én prosent av befolkning­en ukentlig. I løpet av fem dager skal kommuner kunne øke dette ytterliger­e til fem prosent.

– Utfordrend­e

Dermed må de ha beredskap til å øke testkapasi­teten til 2000 tester daglig – ut året, opplyste regjeringe­n. Dette er i overkant av hva Bergen har ligget på denne uken.

– Det er utfordrend­e for en så stor by som Bergen å innfri alle kravene som ble stilt til beredskap, sier Bovim.

 ??    PAULUL S. AMUNDSEN (ARKIV) ?? Bergen må kunne øke testkapasi­teten til over 2000 daglige tester, til enhver tid, ut året. Bildet er fra teststasjo­nen på Festplasse­n.
PAULUL S. AMUNDSEN (ARKIV) Bergen må kunne øke testkapasi­teten til over 2000 daglige tester, til enhver tid, ut året. Bildet er fra teststasjo­nen på Festplasse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway