Bergens Tidende

Sønn (21) dømt til 13 års fengsel for å ha drept sin mor

«Hun ble drept av en person hun burde ha tillit til», skriver retten.

- Marianne Nilsen marianne.nilsen@bt.no Hanad Ali hanad.ali@bt.no

Lørdag kveld 30. mai i fjor ble en 55 år gammel kvinne funnet død i en bolig på Brattholme­n på Sotra. Kort tid etter ble hennes 20 år gamle sønn pågrepet og siktet for drapet.

Det var to kamerater av sønnen som fant moren, og som varslet politiet. Tidligere på dagen skal sønnen ha sagt til en kamerat at han hadde kvalt sin mor til døde.

Da saken gikk i Hordaland tingrett nektet sønnen for å ha fortalt dette til kameraten, og han nektet også for å ha drept sin mor.

– Jeg har ikke drept min mor. Vi hadde et veldig bra forhold. Jeg var veldig glad i henne, sa mannen.

Nå er han dømt til 13 års fengsel.

– En hun hadde tillit til

Han er også dømt til å betale 200.000 i oppreisnin­gserstatni­ng, 297.454 kroner i lidt inntektsta­p og 51.571 kroner i fremtidig inntektsta­p til de etterlatte.

«Det er gjort gjeldende fra aktor at avdøde ble drept mens hun sov i sin egen seng, og var hjelpeløs, og at dette er en straffeskj­erpende omstendigh­et», heter det i dommen.

Retten viser også til at hun ble drept av sin egen sønn som hun hadde latt bo hos seg.

«Hun ble drept av en person hun burde ha tillit til, i sitt eget hjem som skulle ha vært et trygt sted for henne», skriver de.

Retten viser også til at selve drapshandl­ingen sannsynlig­vis har tatt minutter, og ikke bare sekunder, ifølge sakkyndige.

– Ingen rasjonelle motiv

Aktor Rudolf Christoffe­rsen viste i retten blant annet til at det, foruten DNA-bevis, også er tekniske, biologiske og elektronis­ke bevis.

– Mengder med tiltaltes DNA funnet i halspartie­t underbygge­r at tiltalte drepte sin mor med å kvele henne. Det er skjerpende at hun ble drept mens hun sov og var forsvarslø­s, sa Christoffe­rsen under sin prosedyre.

Christoffe­rsen sier fredag at han er fornøyd med at retten slår fast at bevisene mot tiltalte er tilstrekke­lige. Han biter seg imidlertid merke i at noe motiv for drapet ikke er avdekket.

– Vi har ikke funnet noe rasjonelt motiv. Samtidig er det ikke uvanlig i alvorlige saker, sier han.

Aktoren la ned påstand om 14 års fengsel, og sier at han noterer seg at retten har kommet frem til en lavere straff.

– Signalene fra lovgivere har vært strengere straff og vi har sett en gradvis oppjusteri­ng som tilsier noe høyere straff. Hvorvidt det blir anke er opp til Riksadvoka­ten, sier Christoffe­rsen.

Det er skjerpende at hun ble drept mens hun sov og var forsvarslø­s. Rudolf Christoffe­rsen, aktor

– Sorg

Bistandsad­vokaten til familien, Ellen Eikeseth Mjøs, fremmet blant annet krav om oppreisnin­gserstatni­ng til de to storesøskn­ene. Begge søsknene vitnet i retten.

– Min første tanke var at det var en syk, syk spøk. At det ikke kunne være ekte. Så knakk jeg helt sammen, fortalte søsteren.

I retten kom det frem at begge søsknene ønsket å få svar på hva som skjedd og hvorfor det skjedde.

– Det hadde vært lindrende i sorgen å få et svar. Det har de dessverre ikke fått. Det at lillebror sitter på tiltaleben­ken gjør det ekstra vanskelig, sa Mjøs den siste dagen i retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway