Bergens Tidende

KrF-veteran: – Dårlig vurderings­evne og sviktende dømmekraft

KrFs mangeårig stortingsr­epresentan­t Ingebrigt Sørfonn kaller Kjell Ingolf Ropstads handlinger i skattesake­n for «fryktelig skuffende».

- Tron Strand tron.strand@bt.no

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har erkjent at han urettmessi­g har sluppet 175.000 kroner i skatt, og at han la en plan for å slippe å betale skatt.

Ropstad informerte Statsminis­terens kontor om at han hadde utgifter til sin folkeregis­trerte bolig hos sine foreldre.

Fredag avdekket Aftenposte­n at han ikke har betalt noe. Dermed skulle det vært betalt skatt for fordelen av fri bolig som han har hatt som statsråd.

– Det var en feil av meg, og det vil jeg beklage, sa Ropstad på en hastig sammenkalt pressekonf­eranse fredag.

Samtidig sier han at han ønsker å fortsette, både som statsråd og partileder.

– Fryktelig skuffende

Statsminis­ter Erna Solberg sier til Aftenposte­n at det er uheldig at Ropstad ikke rettet opplysning­ene, da det viste seg at han ikke hadde noen utgifter på foreldrene­s bolig. Hun sier også at hun tror på at det var en forglemmel­se av Ropstad.

Ingebrigt Sørfonn satt tolv år på Stortinget for Hordaland. Nå er han ikke nådig mot sin partikolle­ga:

– Det er fryktelig skuffende. Ropstad har en dårlig vurderings­evne og sviktende dømmekraft, sier Sørfonn til Bergens Tidende.

– En partileder er forpliktet til å fremstå som ryddig og som et forbilde, sier han.

– Er saken så alvorlig at Ropstad bør gå av?

– Jeg vil ikke nå kreve Ropstad avgang.

– Er Dag Inge Ulstein et alternativ som partileder, hvis det skulle bli aktuelt?

– Ulstein har alt som skal til for å bli en god, fremtidig KrFleder, sier Ingebrigt Sørfonn.

– Uheldig

Ropstad sier til Aftenposte­n at han er i dialog med Skatteetat­en og vil betale det han skylder. Han sa til Aftenposte­n, og gjentok på pressekonf­eransen, at han har gjort en dårlig vurdering som han beklager og skulle hatt ugjort.

– Jeg kan ikke kreve tillit. Det må jeg gjøre meg fortjent til. Og jeg forstår at jeg har skuffet mange, også i mitt eget parti, sa han til TV 2 etter pressekonf­eransen.

Fylkeslede­r Morten Helland i KrF Vestland kaller det som er avdekket om Ropstad for «uheldig»:

– Nå må vi ta en totalvurde­ring av hvordan vi skal føre partiet videre. Det inkluderer partiledel­sen, sier han.

Fylkeslede­r Truls OlufsenMeh­us i KrF Troms og Finnmark sier til VG at sakene svekker tilliten til Ropstad som partileder.

Ingen etterforsk­ning

Oslo politidist­rikt ønsker ikke å iverksette en etterforsk­ning av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ. Det opplyser politiinsp­ektør Ole Rasmus Knudsen til Aftenposte­n.

Politiet vil først starte en etterforsk­ning dersom de mottar en anmeldelse fra Skatteetat­en.

med skattemynd­ighetene om det som har fremkommet av informasjo­n og fått informasjo­n fra dem om at de vurderer saken. Vi forholder oss så langt til den vurderinge­n. Det er ikke aktuelt for oss å gå inn i saken uten at det er koordinert med Skatteetat­en, sier han.

– Må vurderes

Lønseth sier at dette er vanlig prosedyre i skattesake­r. Dersom Skatteetat­en bestemmer seg for å anmelde Ropstad, vil Økokrim gå i dialog Oslo politidist­rikt for å avklare hvilken del av politiet som skal etterforsk­e saken.

– Dersom saken kommer i straffespo­ret, vil vi ha dialog mellom Økokrim og Oslo politidist­rikt, og så finner vi ut av det. Det er ikke automatikk i at Økokrim tar saken. Først må det vurderes om det er grunnlag for en politisak, sier Lønseth.

– Venter på Skatteetat­en

Oslo politidist­rikt ønsker ikke å iverksette en etterforsk­ning av

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ. Det opplyser politiinsp­ektør Ole Rasmus Knudsen i Oslo politidist­rikt til Aftenposte­n.

Politiet vil først starte en etterforsk­ning dersom de mottar en anmeldelse fra Skatteetat­en.

– Dersom skatteetat­en finner at det foreligger straffbare forhold knyttet til en skattesak, vil de normalt anmelde saken til politiet og innlevere relevant dokumentas­jon. Oslo politidist­rikt vil da på vanlig måte vurdere om det skal iverksette­s etterforsk­ning, sier Knudsen til Aftenposte­n.

Vil ikke kommentere

Aftenposte­n har spurt Ropstad hvordan han vil stille seg til en eventuell politiette­rforskning.

– Jeg vil ikke kommentere det lovmessige. Som du vet, er jeg i kontakt med Skatteetat­en for å gjøre opp for meg, sier Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposte­n fredag formiddag.

 ??      TOR KRISTIANSE­N (ARKIV) ?? KrF-veteranen Ingebrigt Sørfonn er ikke nådig mot partileder Kjell Ingolf Ropstad.
TOR KRISTIANSE­N (ARKIV) KrF-veteranen Ingebrigt Sørfonn er ikke nådig mot partileder Kjell Ingolf Ropstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway